用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有經驗的家長,小學幫孩子備課是好?是壞? 謝謝。 ...
樓主: Sms111
go

請問有經驗的家長,小學幫孩子備課是好?是壞? 謝謝。 [複製鏈接]

bbforever 發表於 14-7-24 09:42
回覆 MrBeast 的帖子

同意,我家小孩也不天資聰穎!
你阿囝都好丫, 知道人地叻, 咁咪識進步囉。我個衰女同我講:媽咪, 考第一個同學原來係媽咪同佢溫書, 仲要出去補習, 連書包都要媽咪幫佢執, 我自己做晒, 叻過佢。真係面皮厚到呢。

IloveJJ 發表於 14-7-23 22:05
你都好呀,我兩個都係仔,仲要我份人心急,又俾個滋游既仔我!
係因為天父睇到你唯一既缺點, 想你變得更加完美, 所以整件豬油包你歎下, 鍛練你既耐性。

回覆 little_yolky 的帖子

確實自理能力高既係抵讚嘛,我都給她一個

bbforever 發表於 14-7-24 10:16
回覆 little_yolky 的帖子

確實自理能力高既係抵讚嘛,我都給她一個
但佢又唔講下人哋考第二果個, 乜都自己做, 仲識自己返屋企同落街買嘢。我心諗, 阿女, 我都想你考第一呀, 俾啲心機讀書好唔好。

回覆:請問有經驗的家長,小學幫孩子備課是好?是壞? 謝謝。

上圖是數學奇兵,是我兩個孩子的數學啟蒙老師,已經过了很多年,孩子也不捨得送人。大家不防找来给年幼的孩子看。

201102  Thx.  發表於 14-7-25 10:22
albb  謝謝分享.....  發表於 14-7-24 17:23
MrBeast  Thx for sharing  發表於 14-7-24 12:11

回覆 longlokma 的帖子

再次多謝你無私的分享,這些書在一般書局買到嗎?

新雅出版,我当年是在商務買的,圖書館一定還有。

bbforever    發表於 14-7-24 11:32

突然send唔到另一張較清楚的,唔知点解

little_yolky 發表於 14-7-24 09:38
我當年所謂預習係「自己」預習, 唔係阿媽幫忙。
贊成自己預習,可培養自學能力
父母幫忙備課等於返完全日小學,到屋企仲要上埋夜校...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+14-7-23+22:05+你都

引用:上圖是數學奇兵,是我兩個孩子的數學啟蒙老

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+14-07-24+發表

原帖由 IloveJJ 於 14-07-24 發表
係點用架?
是以故事形式去灌輸數學的概念,每章節尾均有一條解難数学題,故事有趣,初小的孩子可以自行阅讀、自己思考,提升对數學的興趣。
可惜我再upload不到圖片上来

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-07-24+發表係

我想真心請教, 小朋友如何可以由幼稚園升初小一馬上就可以自行預習溫習, 如何自動自覺?

如果可以分配時間又預習又閱讀呢? 暑假無咩課外活動, 時間多得很呢

如只有好些家長只表揚自家小孩如何如何....... 表現優秀, 而沒有實質具體的方法, 好讓我們這些能力不高的小孩家長作借鏡, 從而可以改善或提升小孩的學習能力和自學學習動力.

我自己細都都是冇大人幫手, 從冇補習, 可以名列前矛

但生個仔天資不低, 卻自我管理差, 所以如果冇我地大人同佢安排都好煩, 所以有天生乖寶寶的是幸運的, 我地哩D大人又平時不會有時間, 如不利用暑假預習難處, 到開學真是......

引用:我想真心請教,+小朋友如何可以由幼稚園升初

原帖由 albb 於 14-07-24 發表
我想真心請教, 小朋友如何可以由幼稚園升初小一馬上就可以自行預習溫習, 如何自動自覺?

如果可以分配時間 ...
我的經驗,不是升小一才培養自動学習,而是k1开始已培養了。我要孩子習慣放学回家冲涼后即做功課,之後才休息,所以上小學也不用花时间顿促他們做功課。  另外,小二开始我讓孩子自己錄音默書,一来令他們独立温習,二来可以加深他們对課文內容及讀音的记憶。

albb  謝謝分享,如已初小,那是否為時   發表於 14-7-24 19:49

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 14-7-24 19:34
我的經驗,不是升小一才培養自動学習,而是k1开始已培養了。我要孩子習慣放学回家冲涼后即做功課,之後才休 ...
上半一樣,K1已經訓練做好功課,如果有日爸媽返到屋企有功課未做好 (唔識除外),就實鬧!
至於默書,初初一個學期都會跟足,之後問駛唔駛幫佢默,佢話唔駛,自己都識背,就俾佢自己背默,又OK喎,第三個學期已經無理佢默書,只係提佢邊日要默書就算~

測驗同考試,第一個學期好緊張,真係陪佢溫一次,第二個學期就定下時間表,放學自己溫,爸媽放工就溫d問d,第三個學期就要佢自己編時間表,自己溫,爸爸問書

當然,唔係個個小朋友都可以咁放手,我相信要睇返小朋友吸收同責任感,但小一真係要慢慢放手,如果唔係... 無機會架喇!

我自己就成日話d仔:你唔好好做好自己嘅嘢,爸媽就無時間陪你玩同講故事架喇!
轉個頭8點半9點前就要上床瞓喇...

albb    發表於 14-7-24 22:18
恐龍家

albb 發表於 14-7-24 18:03

如果可以分配時間 ...

我既方法係從好細個就响生活上著手, 佢做到既嘢就一定要佢做, 唔俾工人姐姐做, 例如:兩歲行得穩, 咁就沖完涼自己攞汚糟衫去汚衣籃, 再大啲, 就食完飯自己攞碗筷入廚房, 再大啲, 自己針水飲, 4-5歲就學沖涼等等。因為我既愚見係, 自理唔單止係讀書上, 一個管理能力好的人, 應該各方面都一樣, 唔好的亦然, 所以要從生活細節中學習。

另一個條件, 係大囡好聽教, 又自律, 所以好work。佢小一前, 已同爸爸共識, 小四前都可以hea住讀, 只要合格升到班就得, 主打培養佢自理自學能力。咁佢小一開學頭兩個禮拜已經要求佢自己執書包, 然後等佢瞓咗靜靜同佢check有無帶漏, 唔俾佢知, 免佢依賴。兩個禮拜後, 就漏都唔幫佢, 有一次漏帶一本書, 俾老師扣一分常分同寫手冊, 咁佢知驚咪自己小心囉。

至於默書測驗, 因為學校好好, 循序漸進, 中默開頭爸爸幫下佢, 點知佢嫌爸爸普通話唔好, 我又唔理佢, 佢就只有自己搞掂。英文佢差啲, 咁默句子時例如10句, 我就同佢group好相關意思的, 然後佢又係自己搞掂。至於功課係晚飯前會做完(唔識除外), 外加溫埋書。如是者一年過去, 佢比上不足比下有餘咁, 做唔到top 10, 只可以做到top 30 (加個top字, 自我安慰中)

所以, 要配合好多嘢, 如果你要小朋友成績好top, 但小朋友又唔係天資聰穎過人, 咁就都幾難放手。但如果唔介意中游分子, 咁就由選校開始, 揀間教學理念一致, 啱小朋友程度或略低一點, 佢就會容易pick up好多。但你小學先開始, 係要多啲時間, 耐心一啲了, 畢竟小朋友越細越易教, 女仔又再易教啲。共勉之。

小曳人  的確係  發表於 14-7-25 14:07
albb  已經好...........N個好勁架:goo   發表於 14-7-25 12:10
albb  thanks for sharing  發表於 14-7-25 12:06

囡囡數比較差,年年暑假,長假日日五題數,主要訓練計數準確,因她理解沒問題,只是運算成日錯。真實都work,開課後,計數準確左。她從沒參加任何數班。今年升小五,她主動叫我暑假先教小五數,擔心開課才學,很多不明。其實我也會比些暑期功課當温習,預習,好過大hea...

albb  Thanks for sharing
你   發表於 14-7-25 12:09
‹ 上一主題|下一主題