用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考小一對家長的壓力大到不能形容
樓主: 3pigmama
go

考小一對家長的壓力大到不能形容   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得, 考到唔係咩巴閉事, 真係考唔到亦唔代表輸左, 不過現有派位制度咁攪, 家長想早日靠自己努力去爭取一d野姐, 有幾多人豁達到派到邊間讀邊間wor
如果政府派位, 個個都派第一志願, 家長駛咩咁徬徨丫

引用:我唔認為同家長教育程度有關係,而係你知唔

原帖由 momama 於 14-03-31 發表
我唔認為同家長教育程度有關係,而係你知唔知道自己想要乜,對制度現況有幾了解,隨波逐流而撞啱自己彩數低 ...
同意。如果能夠清楚了解自己和孩子的所需,便不會太擔心了。
不過我大女考小一時我也是極緊張的。有了經驗,今年細仔考小一我才能夠坦然面對。
大家加油呀!

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 14-3-31 08:25
簡介會只是其中一個途徑去認識學校吧!去不到也不是甚麼天大的事,只要自己上校網、問問親友,甚至上EK這個 ...

呢個又係現實問題, 考學校難, 連報個名都難, 第一關已經咁, 家長驚呀 (雖然聽左唔代表收嘅機會高d, 不過我都理解家長心態--既然登記要入小朋友名, 等唔等於計埋落誠意分? 雖然咁唸有d不設實際, 不過做人父母, 心又慌, 咩都要打算架啦)
至於早去聽, 而家有d學校有限制, 只限k2小朋友去聽喇, 有d就無限, 咁咪又黎實際問題, 萬一k2抽唔到咁點? 咁岩去唔到又點? 於是父母又驚, 寧願早d去聽lor

Yanamami  所以我咪話由唔同途徑去瞭解学校,唔一定从简介会囉。  發表於 14-3-31 11:15

如果好似芬蘭咁,對學校冇labelling,冇所謂神校、名校,咁啲細路就唔洗咁慘。香港,有幾多家長會真係搵一間適合自己細路嘅學校吖,好多咪又係追捧神校、名校,人云亦云?

回覆:考小一對家長的壓力大到不能形容

我認為其中一個原因係整體上社會叫做富裕咗,資訊發達引誘大咗,好多人寧願層樓供足三十年都要養車買名牌年年去旅行。以前講家庭收入幾多成供樓,宜家就講要預幾多錢去供養一個細路(投資乎?)千金難買少年窮,叫做有個錢反而仲多煩惱。利申:大女考小一時都曾經瞓唔著,特請各位家長諗清諗楚

ANChan59 發表於 14-3-31 09:35
我贊成,跟家長學歷冇必然關係。
嗯~即係咁,我地學校係村校之中既村校(位置比較偏僻),家長有6、7成係大6媽媽,而且各家長學歷高低亦不難看出。我地唔多學生會出去考直私小學,係因為本村有間直資,所以先至有d家長會考黎試下或玩下,好多都話考到都唔會讀,結果出左時大家只係嘻嘻哈哈。第一輪自行階段,有好些直接揀易入有位既2線中至尾學校,入到好開心! 所以,響我地學校,家長及學生之中,至少唔會有互相問"你考到邊間"呢個壓力。咁呢樣唔係家長樂觀與否問題,我覺得同家長本身學歷都有關係。

另外,中產家庭與低收入家庭,屋邨與私家樓,當中既分別無需爭論,在教育程度既比例上亦可想而知! 睇直資或私校d家長亦有提到"我地學校d家長多數係中產或公務員。。。"睇某校既新聞講及每人一ipad,個校長話"我地d家長都係中產人士,可支付到。。。"

低層家庭既家長對入直私學校既睇法好多可能係"我地邊有本事吖!?"呢個本事,係講金錢上定學歷上定兩樣都有呢! 其實你地覺得冇必然關係,係因為你地身邊多數都係高學歷或中產既人,而當中當然有對這事"睇得開"或"睇唔開"既人,所以就會有此認為了。

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

"未必係同教育程度有關,有啲係煩惱自尋"

好多野都可以話"未必",只係比例上遮。如band1A中學既學生未必入到大學、band3中學既學生未必入唔到大學。

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

唔知係咪同本人教育程度低有關,我真係唔能夠明白像樓主有這種心情的家長。我真心唔明,唔係串。係咪因為我自己學歷低,反而冇任何包袱? 我真的唔能夠理解點解可以壓力大到"不能形容"呢? 考唔到直資私校會點呢? 小朋友係咪會就此"玩完"呢? 係咪害怕比人"恥笑"呢? 係咪覺得幫唔到小朋友考到學校就係斷送左佢前途呢? 就算考到,家長係咪覺得從此唔會有壓力呢? 小朋友依家5歲,家長3x歲,唔知漫長人生仲會遇到乜,唔知到時能唔能夠形容呢?

我是按你上面的原文, momama 的回應,作評論。

現在你將學歷改為社會經濟階級 ....... 看你的筆觸,學歷不低,唔好玩啦。

如果心中有睇法,清楚寫出來討論吧。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

樓主,我作為真道家長,可以同你講,其實聽唔聽到簡介會,真係唔緊要,portfolio亦唔係好似出面啲學校咁睇重,最重要係小朋友適唔適合真道,呢樣真係冇得驚。

回覆 ANChan59 的帖子

哇~唔係呀,唔係呀! 我堅低學歷,我成日上EK向你地呢d前輩學野,睇小學雜談可以學到好多野,好有幫助,令我知道點樣部署,同埋對即將遇到既困難有d心理準備。
話說回來,講真我係無論如何都想象唔到點解升小既壓力可以大到不能形容!之前都有睇過類似題目,我有時會諗,係咪d人太幸運,以前冇乜經歷過風浪起跌? 又或者生小朋友前係經過一輪"深思熟慮",所以張責任背得太重? 今次我就諗會唔會同教育程度有關呢?

其實樓主或有這些想法既家長,介唔介意寫出"假如我小朋友考唔到直資私校"既"後果"出來呢?

freeman108  性格定命運  發表於 14-3-31 15:28
Yanamami  或者只能話 -- 性格問題。  發表於 14-3-31 13:35
Yanamami  醒字派!你太謙了~~識得上EK爬文、向前人請教,做好準備。  發表於 14-3-31 13:32

醒目開學勳章 王國長老

其實樓主或有這些想法既家長,介唔介意寫出"假如我小朋友考唔到直資私校"既"後果"出來呢?
其實好直接: 要靠個電腦去派位, 無自主權lor, 家長都係驚呢樣姐, 好多津校都好, 不過唔知派到邊間就好得人驚
好多家長其實考到直資都15, 16架, 未必係心裡最想果間, 最好又教得好又唔駛錢又近(我都想), 不過邊有咁so

回覆 Charlotte_mom 的帖子

版主你唔好代答啦! 我想知究竟有幾得人驚幾恐怖呢,而且我想知d家長覺得"考唔到"既小朋友,你會預期佢之後條path會點呢?

回覆 3pigmama 的帖子

壓力好多時是自己給自已的

回覆 ANChan59 的帖子

好多時人最難過是自己心理嗰關

回覆:考小一對家長的壓力大到不能形容

家長的壓力真係好大,由報簡介會、做portfolio、報名、interview, 你要預左爆蒼、白頭髮增加,之後收reject letter, accept letter, 你以為一定得既但落空、你以為唔得既又得左,一關一關甘過,心情起伏大,時笑時喊,最後你以為有最好既、最適合既offer時,你會見到xxx vs yyy, 自以為係最好既offer,但間學校被踐踏得一文不值,信心又開始動搖,又想起要叩門……

魚兒小寶貝  每間學校都有人唔鍾意,每間學校都有其缺點,一間學校冇可能fit每一個學生及家長,既然揀好就接受吧,三心兩意只會令自己痛苦。  發表於 14-4-4 11:34
rainbowcov  世事無絕對!!  發表於 14-4-1 14:57

cherryird 發表於 14-3-28 08:08
我已經自我調節左,同自己講,爭唔到咪大抽獎囉,我不想給自己及小朋友有壓力,只要盡左力便算

...

引用:家長的壓力真係好大,由報簡介會、做portfo

原帖由 calbee6 於 14-03-31 發表
家長的壓力真係好大,由報簡介會、做portfolio、報名、interview, 你要預左爆蒼、白頭髮增加,之後收reject ...
同感呀!要好清醒,知道自己同小孩要咩,唔好被人云亦云而被迷惑。
大女考學校時我都壓力爆煲,自行公佈之前果晚緊張到訓唔到,白髮激增呀~

‹ 上一主題|下一主題