用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york 定 think 好?
樓主: kowloonfish
go

york 定 think 好? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+PCMW+於+14-01-18+發表冇,佢

原帖由 kiu_kiu 於 14-01-18 發表
如果淨計PN的話,think的確係廣東話為主。三年前我女讀九龍塘think,係一班12人一個廣東話班主任,但一個課 ...
我前兩個月打去think 問一班幾多人,佢都係答我24人,所以一路都唔明點解咁多人話佢12人一班,小班,現在明白了

引用:其實都好雞肋,我想am因配合作息,但得2hr

原帖由 Cattieme 於 14-01-16 發表
其實都好雞肋,我想am因配合作息,但得2hr!想3hr,又得pm!
比多一個reference 大家,我朋友個仔讀York pn am 2 hours class . 我都有問佢2個鐘好似短咗d. 但佢話話都夠,而且真係學到嘢。佢今年仲有kv k1 offer 。好lucky.
我好羨慕:) .

引用:Think+of+course

原帖由 brrbaby2007 於 14-01-17 發表
Think of course
Could you please share why Think?

引用:Quote:原帖由+Cattieme+於+14-01-16+發表其

原帖由 Winnie3q 於 14-01-18 發表
比多一個reference 大家,我朋友個仔讀York pn am 2 hours class . 我都有問佢2個鐘好似短咗d. 但佢話話都 ...
Thx for share! 真係好難揀,身邊朋友個個都唔suggest揀York, 原因係怕太谷學業令小孩太大壓力,失去自我學習的興趣!又有朋友話York商業化,老師唔夠愛心!但做父母,明知個香港社會殘酷,就算唔入所謂明校,學習和英文基礎打得唔好,長大在社會工作都係好難生存!其實York係咪好谷小朋友??佢地在學術咁高要求的環境,都能愉快學習???有無多些用家分享下??thx

引用:Quote:原帖由+Winnie3q+於+14-01-18+發表比

原帖由 Cattieme 於 14-01-19 發表
Thx for share! 真係好難揀,身邊朋友個個都唔suggest揀York, 原因係怕太谷學業令小孩太大壓力,失去自我學 ...
係好難選擇,我個朋友有提佢個朋仔係好開心愉快中學習,識好多嘢。但品得方面,,佢唔知是否比較寛鬆,可能是。但事関佢個仔係活潑形。

引用:Quote:原帖由+Winnie3q+於+14-01-18+發表比

Thx for share! 真係好難揀,身邊朋友個個都唔suggest揀York, 原因係怕太谷學業令小孩太大壓力,失去自我學 ...
我聽到返緊york ge都話係happy school,小朋友好開心返學之餘學到野,其實之前一直唔打算揀york,係驚york商業,怕老師無愛心,但再聽到身邊(老公同事)幾個用家分享,我又反而放心揀york

其實谷唔谷係好睇家長!我小朋友讀緊pn,教係教幾多嘢,亦有所謂assessment week,但老師無要我地同小朋友溫習,亦無要求小朋友做到啲咩,所以我好relax!當然,老師亦有講有家長係緊張啲,真係會對住個進度表在家再train小朋友,但老師話其實唔洗,放手等佢地教就得。所以谷唔谷都幾睇家長想要咩。

引用:Quote:原帖由+Cattieme+於+14-01-19+發表Th

原帖由 ky201105 於 14-01-19 發表
其實谷唔谷係好睇家長!我小朋友讀緊pn,教係教幾多嘢,亦有所謂assessment week,但老師無要我地同小朋友 ...
Thx for share! 想問下知唔知幾年級開始有點書

引用:Quote:原帖由+ky201105+於+14-01-19+發表其

原帖由 Cattieme 於 14-01-20 發表
Thx for share! 想問下知唔知幾年級開始有點書
Sorry, 係幾時有默書考試??功課多嗎?

回覆:york 定 think 好?

think or york?

回覆:Cattieme 的帖子

默書好似K2先有。考試K1完上學期聖誕後開始第一次考試。不過都係連線認字配圖或塗顏色之類 未要寫字的。我有睇過其他媽咪share過試卷,啲字現在PN已經學緊,囝囝而家都認到PN上學期啲字,而我係冇係屋企再教或溫。我諗到K1考試時,啲字已經認到好熟,唔使點溫。囝囝番學一直都好開心,認到20個左右中文字,26英文字母發音都識哂。以我所知,囝囝已經算係比較慢,佢啲同學仔已經好叻。

回覆:Cattieme 的帖子

你身邊啲朋友係咪有小朋友讀緊york?  我身邊都有朋友話york好谷,但冇小朋友讀緊,而有小朋友讀緊york嘅朋友就猛讚間學校,話小朋友好鍾意番學

回覆:strawberrymame 的帖子

Think

回覆:york 定 think 好?

回覆 kowloonfish 的帖子

我個仔讀緊THINK,老師無心機教,校長成日黑面,RECEPTION無禮貌,成日SELL我轉讀全日制

回覆 kowloonfish 的帖子

York esp if you will target famous primary schools
‹ 上一主題|下一主題