用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日in咗金巴倫幼稚園
樓主: mrsbelly
go

今日in咗金巴倫幼稚園 [複製鏈接]

回覆:今日in咗金巴倫幼稚園

SC真是有18人一班,我女上年剛畢業,現在P1

引用:我不是當SN大後備,如佢有am+offer比我小朋

原帖由 fredmama 於 13-10-28 發表
我不是當SN大後備,如佢有am offer比我小朋友,我就一定讀,不過佢之前交表既混亂,到面試日既安排也唔檢討 ...
無錯!收咗才安排一場簡介會都差好遠!而且application接受郵寄申請!收表連問卷寄出,交form果日連問卷交!interview時間不會等太耐!流程順暢好多,又唔會比人話造勢!不過我個女果年明顯少D人報,流程一樣,但沒有出現今年情況,所以不能再墨守成規!

咪係,我4年前同我女報K1同依家幫我仔報K1, 都係果d學校,當中有好多間既報名方法已不同了,既然知出生率上升左,交報名表時已見多左咁多人報你間學校,就應該諗下㸃安排啦,小朋友光着囇等你叫名,家長罰企咁企個幾兩個鐘,我係認同你學校既辦學理念,但對於這樣既安排絕不認同,時代變應向前看,以前係咁冇問題,唔代表啱而家用,沒甚麼,只想講出個人感受,每間學校都應該願意接受讚賞及批評,如學校自己也不能接受批評意見,又怎樣教導小朋友去接受別人批評呢!

引用:我都覺得中文嗌咪嘅主任冇咩問題,我個囡in

原帖由 AJH 於 13-10-28 發表
我都覺得中文嗌咪嘅主任冇咩問題,我個囡in完之後同一眾staff揮手bye bye, 呢個主任仲對我個囡笑,或者星期 ...
講得好

引用:咪係,我4年前同我女報K1同依家幫我仔報K1,

引用:+本帖最後由+hastalavista+於+13-10-28+11:

原帖由 hastalavista 於 13-10-28 發表

其實, 同我阿女上年IN 既模式都係差唔多呢!
謝謝你的分享

引用:咪係,我4年前同我女報K1同依家幫我仔報K1,

我真心唔明即場填問卷有咩問題?至少有一小時去寫卦?!LH 限十分鐘即場填好,仲要係十幾個小朋友連一位家長坐晌課室甘填,點解又冇人投訴?至於簡介會,有其他學校要家長响面試幾星期前專登出席一晚簡介會添,甘依家即日花30分鐘聽下仲嫌辛苦?!坦白講,要不滿就算學校點做都不滿意,要鐘意的就點辛苦都話值得!我只希望各位不滿的家長如果有offer請盡快放位俾真心欣賞呢間學校的家長,免得帶住甘重怨氣去入讀對小朋友都唔好!

我真心唔明即場填問卷有咩問題?至少有一小時去寫卦?!LH 限十分鐘即場填好,仲要係十幾個小朋友連一位家長坐晌課室甘填,點解又冇人投訴?至於簡介會,有其他學校要家長响面試幾星期前專登出席一晚簡介會添,甘依家即日花30分鐘聽下仲嫌辛苦?!坦白講,要不滿就算學校點做都不滿意,要鐘意的就點辛苦都話值得!我只希望各位不滿的家長如果有offer請盡快放位俾真心欣賞呢間學校的家長,免得帶住甘重怨氣去入讀對小朋友都唔好!補充多句,可能覺得我唔客觀,不過我真心講就算更名校龍校,我都遇過更差的面試安排,希望大家公平d,唔好到時話因為人地名幼龍校所以值得,甘係對人唔對事!謝謝

引用:最討厭即場填問卷,浪費時間,其實d問題之

原帖由 剛果公主 於 13-10-26 發表
最討厭即場填問卷,浪費時間,其實d問題之前填都一樣啫,點解要即場呢?難為一個人帶b既家長,好難專心完成 ...
Agreed , dislike the arrangement .

引用:應該係排出生時間,我個仔一月b,+25號第一

原帖由 carrieckl 於 13-10-27 發表
應該係排出生時間,我個仔一月b, 25號第一組in, 等侯時間確實長咗d, 又無位坐,不過可以我係第一批,無要清 ...
你就好啦我一個人去,問可不可以interview 完先去聽簡介會(驚小朋友唔耐煩),點知佢唔比。唯有聽完再返去registration counter 報到

引用:我真心唔明即場填問卷有咩問題?至少有一小

原帖由 ozduckie 於 13-10-28 發表
我真心唔明即場填問卷有咩問題?至少有一小時去寫卦?!LH 限十分鐘即場填好,仲要係十幾個小朋友連一位家 ...
你咁講又係呀,有d要特登聽講座,仲講明聽左個面試先會優先處理。我都係朋友讀過勁讚所以去報,我冇質疑呢間係一個好學校,即場填問卷同埋有簡介會都唔係咩大事,大把學校係咁,不過下年安排可以好d。下年到龍B報K1, 情況應該更癲。

我有兩個小朋友,試問今年參加過面試次數已有幾十次,什麼名校唔名校怎至扮名校的面試也出席過,有些講明要參加簡介會先才可交報名表,有些係面試前要先聽簡介會,要即時填問卷既,要事前填問卷既也見唔少,可能我咁樣真係見識少,未見過有間學校講明要兩個家長一齊出席,事前問定家人幫手參與面試也說不可,因為聽講座要家長即時填問卷,面試也説要問家長問題,在這情況下,我現場所見也有很多家長像我一樣,爸爸因為工作或不在港而迫不得己自己入左去聽約1.5小時既簡介會(係10:15至差不多11:30才完), 身為父母,留一個2歳多既小朋友在外面戶外操場乾曬,就算有家人陪伴著,但又因為事前致電問過學校係要父或母陪伴入內面試,內心係幾咁心急唔知自己小朋友在外情況,比著係你自己,覺得學校有冇必要兩個家長一齊出席,當係要,當尊重間學校,親人不可陪面試咩,填問卷唔可以在老師見緊小朋友時家長同步填咩,簡介會當係方便家長只需要來一次唔駛特登請假,要約1小時15分鐘,唔可以cut it short?! 學校辦學理念是好,校長在簡介會有講為左顧及家長,所以先同步舉行簡介會,我晤係要趕下場面試,但去一次面試由出門口9:30要到離開間學校時已差不多12:00, 大人頂得順,我自問我小朋友面試時也謝哂!唉,真係唔係想數間學校,我揀你,你未必揀到我,事情已過去,只想講出事實,當然,我也覺得面試老師也表現認真,係學校行政有些問題!

兔年比龍年多BB,難怪學校處理唔好,我見佢地盡力做好

SN interview 時有問家長問題咩?點解我無既?

有些可安排好些,自問排隊交form個幾小時也沒説過半句,因為大人去排,有心讀,請假都去排隊交form, 如校長所說今年收超過3000份form, 已預知面試情况,如只要我坐著聽简介会半日,填十頁问卷也没所謂,但我小朋友在户外要等我個半小時,之後仲要咁辛苦謝哂咁面試,話家人陪面試也話唔可以,一定要父或母,真係咁就有顧及家長,可能我反应慢,唔太覚囉,原先冇諗过發言,但見有其他家長也同樣有咁既意見,真係忍唔住要發表下!

回覆:eliselin 的帖子

老師有问2題有關我小朋友情况

引用:Quote:原帖由+fabsum+於+13-10-28+發表回復

引用:德望都要即場填問卷,不過人地神級,啲家長

原帖由 lamlam24 於 13-10-29 發表
德望都要即場填問卷,不過人地神級,啲家長一定十萬個願意啦,轉頭又讚人地咁做好好

...
德望除咗即場填問卷,有冇即時個幾鐘嘅簡介會,仲要指定係家長聽?小朋友又係要响戶外等?如果係,我投降了!我唔想小朋友咁等法。

‹ 上一主題|下一主題