用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名校幼稚園
樓主: deechai
go

名校幼稚園 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+wongav+於+13-10-16+發表點解

原帖由 bbalau 於 13-10-16 發表
起步點唔係一定要贏,但不可輸得太遠,否則小朋友會失望,失信心,一上小學就不停追追追,那會快樂嗎

...
咪就係我哋啲家長嘅諗法囉!

其實小朋友咁細,有得同其他小朋友一齊做乜都開心,理你叫佢上名幼定雞精班。
但我個人認為,如果學校能從少啟發及帶動小朋友學習的興趣,之後畢業生因喜上學及能有自學精神,讀上去成績自然好,成績好自然多人想知他的出身,人數及個案多,他們所就讀的幼稚園就出名

引用:正如樓主所講沒有直上的名幼究竟有乜優勢呢

原帖由 wongav 於 13-10-16 發表
正如樓主所講沒有直上的名幼究竟有乜優勢呢?本人親身經歷,小朋友入名幼,基本中英語通起碼要ok!especial ...
令你小朋友「 用英語文法講中文」,請問係邊間名幼?

其實應該咁講,係驚自行分配又落選,大抽獎又入到唔係咁好~~咁所以點都會去考定私校/直資……咁抽獎時就會放心點,咁要考到私校/直資……咁讀名幼點都應該易考些,~~同埋如大抽獎入到好的津官校,咁小朋友都會讀得輕鬆些,不用追得咁辛苦……咁點解龍校咁受歡迎,就係可直升,不用擔心大抽獎, 又不用周圍去考私校/直資~~龍校如果係100%直升小學(所以咁歡迎)

引用:Quote:bbalau+發表於+13-10-16+22:47+讀名

原帖由 jason1978 於 13-10-16 發表
exactly.
不要以為所有名幼都是谷的。它們都因唔同原因出名。
Kv出左名谷喎!

回覆:名校幼稚園

各人look for嘅嘢唔同啫,如樓主唔信名幼,咪是但揾間近自己屋企嘅讀囉

引用:各人look+for嘅嘢唔同啫,如樓主唔信名幼,

原帖由 AJH 於 13-10-17 發表
各人look for嘅嘢唔同啫,如樓主唔信名幼,咪是但揾間近自己屋企嘅讀囉

...
同意樓上所講,各取所需啫。其實每間名幼都有其出名的原因,不一定與上小學有直接關係。對自行收生及統一派位更肯定無關。如果只為自行及统一,唔讀幼稚園、讀屋邨幼稚園同讀名幼根本無分别。那為何仍要讀幼稚園? 報名幼的,都是不只為自行及統一,相信都是為其名幼獨特之處而報的。

大家各取所需吧!每位家長也有各自種值的花朵,不需太在意去深入探討各人的看法,有人覺得入名幼好,有人覺得樓下村校也能成材,相信各人也有各自看法!只要心思熟慮過,為小朋友選擇一條不致令自己後悔的路就可以啦!有時入不不到名幼也不能強求,天時地利人和,大家隨心隨緣吧!

因香港教育制度太差了….津校派位,迫住同b6讀書…大家文化差異太大了…真係唔想…
唯有走入直資小學…才好少少(起碼是高質些的b6)..
為了走入直資小學…就只好找名幼了…..唉….

deechai 發表於 13-10-15 12:18
但如KV (很多人都想入), 但沒有直入小學. 聖心- 如果去到叩門, 基本上所剩冇幾學位.

那入讀那些沒有銜接的 ...
仲有第三輪叩門呢...

個人分享

我大女幼稚園讀的是村校,有額外再報雞精班,有幸小學面試心儀津校收了(中西區都幾出名),現在讀三年級,由一年級至三年級我和我先生都跟得很辛苦,原因是我沒有選擇好一間幼稚園比她作基礎。眼見考得好成績的同學仔,多數是來自名幼。而津校都有分精英班。
今次弟弟我已重新部署,打好基礎,為的是漫長讀書路...

引用:其實應該咁講,係驚自行分配又落選,大抽獎又

原帖由 cherrypun 於 13-10-17 發表
其實應該咁講,係驚自行分配又落選,大抽獎又入到唔係咁好~~咁所以點都會去考定私校/直資……咁抽獎時就會放 ...
想問,報直資/私立小學,是否報左就一定有interview機會?或是要shortlist左先有得in?如要shortlist,shortlist的條件是什麼?是否讀名幼是其中一項嗎?

‹ 上一主題|下一主題