用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀荃灣區學校
樓主: SYSYGLKP
go

揀荃灣區學校   [複製鏈接]

引用:因為之前的工作關係,好多時會同校長/副校

原帖由 summerfok 於 13-09-04 發表
因為之前的工作關係,好多時會同校長/副校等交手,做呢行的人有時面對家長/學生同面對外人不一樣,學校的 ...
可否講下邊間學校會放棄成績麻麻學生?因本人今年要選學校好擔心

錯帖

CP916 發表於 13-9-4 20:06
但相信鐘山,柴天這兩間也不置於和潮州齊名!
認真便輸了,呢d睇左得啖笑,又唔係用家,會比我們更清楚嗎

tammyhw  如果石鐘山真是咁樣的質素,相信無本事規定叩門要111,仲要只限上午收表  發表於 13-9-5 00:16

引用:Quote:CP916+發表於+13-9-4+20:06+但相信鐘

引用:Quote:原帖由+summerfok+於+13-09-04+發表

醒目開學勳章 王國長老

branma 發表於 13-9-4 22:45
每到某段時間就會有呢類形既學校分析出現架
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:CP916+發表於+13-9-4+20:06+但相信鐘

原帖由 branma 於 13-09-04 發表
對!見到得啖笑

各位家長真的好對唔住,資料有誤,浸聯係用RWI教英文拼音的,除咗一位駐校外籍老師外,仲有外聘外籍老師教英文

~~~THANKS 大家都是分享經驗埋性討論, THANKS YR SHARING
net是今年加??? 定係只教高小, 可否分享多點??? 我問過讀浸聯的家長佢話沒有NET 喎 ???? 不過佢小朋友上年仍是初小階段...

evitalcm  思源依家都用牛津 RWI  發表於 13-9-24 15:43
Summer  浸聯肯定有NET 架! : )  發表於 13-9-24 00:08

醒目開學勳章 王國長老

CP916 發表於 13-9-4 20:06
但相信鐘山,柴天這兩間也不置於和潮州齊名!
用黎笑下幫算喇

Jackieson    發表於 13-9-5 13:57
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆:揀荃灣區學校

點解咁話石鐘山? 越來越淺? 好多友人D仔女讀緊評價都好好!

點解好似爆内幕咁唱人地?

醒目開學勳章 王國長老

subb 發表於 13-9-5 09:25
net是今年加??? 定係只教高小, 可否分享多點??? 我問過讀浸聯的家長佢話沒有NET 喎 ???? 不過佢小朋友上年仍是初小階段...
我非浸聯家長, 簡單既答到你.

浸聯用 RWI 教英文, 外聘 ABC Pathways 既外藉老師任教.

你睇返教師資料係有外藉老師

http://www.hkbcps.edu.hk/main/index.html

之前所列出既升中派位係有問題, 同浸聯公佈人數係有出入, 唔知資料由邊度得黎.

對學校有疑問可以去返校網度睇睇, 我當年連校務報告同發展都睇晒, 起碼到要打叩門自薦信時都易打好多.

Summer  肯定有NET ! : )  發表於 13-9-24 00:10
subb  佢網只寫了Ms.Kxxx..沒有姓及其他資料喎...! 是NET嗎????  發表於 13-9-5 13:38

醒目開學勳章 王國長老

Melody_BB 發表於 13-9-5 13:17
點解咁話石鐘山? 越來越淺? 好多友人D仔女讀緊評價都好好!

點解好似爆内幕咁唱人地?
今年七月份叩門時段又係有位補習老師係 BK 講教學心得, 當日就另一間, 估唔到今次到石鐘山.

miriam 發表於 13-9-5 14:08
今年七月份叩門時段又係有位補習老師係 BK 講教學心得, 當日就另一間, 估唔到今次到石鐘山.
...
咁其實石小課程係淺定深呢???究竟係多功課定少功課呢???好想知!!

chunsamyuen  我曾參觀過石小簡介會,發現石小校長好積極,但因枚車時間過早,所以揀左思源. 石小我有晒P1試卷,中學老師囝讀緊,中文卷算深,其它亦不錯.  發表於 13-9-9 11:27

醒目開學勳章 王國長老

hohoho36 發表於 13-9-5 14:12
咁其實石小課程係淺定深呢???究竟係多功課定少功課呢???好想知!!
呢間因非我當年杯茶, 所以無留意過.

之前係荃灣媽媽會有會員傾過, 你可以睇下做參考.

荃灣天主教小學好唔好?

http://www.edu-kingdom.com/search.php?mod=forum&searchid=1656&orderby=lastpost&ascdesc=desc&searchsubmit=yes

回覆:揀荃灣區學校

石鐘山是很好的學校,好友考入名私校但抽到石鐘山都選擇今年入石小。另一朋友有兩個小朋友讀緊,大女今年畢業。她說學校比大女年代進取which is 佢覺得係好事,期望升中成績可以看到老師和校長的努力。細女功課較多,但應付到,更加不用去補習! 更絕對唔係淺到同三寶齊名!

其實大家最好問下在讀家長,去下開放日,親身了解下!

回復 Melody_BB 的帖子

我只知有孖寶, 原來有第三寶我都唔知! :;pppp:

引用:伍季明:功課比思源少一點,有些新移民學生

原帖由 summerfok 於 13-09-03 發表
伍季明:功課比思源少一點,有些新移民學生,程度同一般荃灣小學差唔多,英文書較書源淺一點,升中派位成為 ...
我唔覺伍季明多新移民囉:;pppp:我仔讀小三,我曰日去接放學,你清楚得過我嗎?荃灣區有邊間小學冇新移民請話我知

引用:Quote:原帖由+summerfok+於+13-09-03+發表

引用:Quote:原帖由+LamLam1022+於+13-09-05+發表

原帖由 summerfok 於 13-09-05 發表
新移民唔等於差的學生,新移民好勤力,好多成績好過香港學生好多,唔好用有色眼鏡睇人

...
是你用有色眼鏡先標籤了新移民名稱:;pppp:
我只是說出用家感受
不喜勿插謝謝!!

引用:回復+Melody_BB+的帖子 我只知有孖寶,+原

原帖由 CP916 於 13-09-05 發表
回復 Melody_BB 的帖子

我只知有孖寶, 原來有第三寶我都唔知!
激動得滯打錯字,二變三! 總之家長要多些親身了解,不要道聽途說!

‹ 上一主題|下一主題