用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊幾間算二線私小、直資?
樓主: bbsonyy
go

邊幾間算二線私小、直資?   [複製鏈接]

回復 hungchan1234 的帖子

請問RC係邊間?

Renaissance College , a pseudo IS run by ESF but not receiving fund from government.

Jane1983  Thanks  發表於 12-11-6 11:03

咁CKY 呢?話有成4-5千人in 。
上年有個家長接受訪問,情願放棄DGJS揀CKY!

引用:咁CKY+呢?話有成4-5千人in+。上年有個家長

原帖由 Parisienne 於 12-11-05 發表
上年有個家長接受訪問,情願放棄DGJS揀CKY! ...
CKY係蔡繼有

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-11-2+14:15

原帖由 hadwinboy 於 12-11-02 發表
我好似講錯左地址. 係係南昌附近...ha ha ha
蔡繼有

回覆:邊幾間算二線私小、直資?

都係果句,大家標準唔同,所以答案實會有好多種。說算比人話小朋友讀緊既學校係2 線,但唔需要介懷,因為你為佢選擇左最適合既學校啦。

LuLuKiuKiu    發表於 12-11-14 10:59
chunheimama  like  發表於 12-11-5 21:28
chunheimama  like  發表於 12-11-5 21:28

WKF, GT, IE等等好多近十年的直資我都覺得未算係一線, 但係今年都有三千幾人報, 就算target係二線學校都一樣大把人爭, 不過到放位時間就會同一線學校有好大分別

如果係一線學校入左WAITING LIST, 個機會其實都幾細, 試問有邊個入左聖喇拔會唔讀, 如果係二線 WAITING 就完全唔同, 大家都等緊自己心中的首選, 放位都唔出奇, 所以入左二線WAITING的家長真係未到開學, 都唔知小朋友讀邊間, 精神壓力好大哩!!

引用:咁CKY+呢?話有成4-5千人in+。上年有個家長

原帖由 Parisienne 於 12-11-05 發表
上年有個家長接受訪問,情願放棄DGJS揀CKY! ...
這……不是唯一例子,大家價值觀唔同啫。

回復 bbsonyy 的帖子

I wouldn't think too much about which schools are "一線 / 二線".  One man's wine is another man's poison.  What I concerned more is the quality and ability of my child and which school would be the best for my child.  Amongst the offers that my child got, we accepted the one that is at the highest ranking on our own list.

上年有家長考到SPCC 及smc 都give up,最後去咗瑪神,也知有人扣到油天後因有妹跟未give up DBS.

回復 mirage 的帖子

下!咁大犠牲?DBS wor

如果該小學有中學部, 我會睇埋該中學的banding.  "升中派位"那版有個excel可以參考下:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... ;tid=2300037&ex

一線名校成績不好要留級,你留嗎。識得有人P1考入STPaul convent ,點知成績一年差過一年,p4要留班,她不肯,今年轉到屋企附近津小重讀,成績由3x4x分去到平均8x分,小女孩重拾自信,由invisible man 變成主動舉手搭問題,我也替她們高興。人人考試,只有一個第一。學校越出名,期望/壓力/兢爭越重.有人愛二線,有人愛有國教科學校,有人愛讀只得華人的IS,有人非名校不讀,有人愛愉快學習,有人話小學要有國際視野同critical thinking ,有人有書讀已很開心。香港學位太多,不會有人冇書讀。

little_yolky  呢啲事真係時有發生,話說約60年前,有清華大學工程系學生年年考第尾,咪退學囉。然後考入中山大學,考第一。  發表於 12-11-7 17:16
lokyinma    發表於 12-11-6 15:24

引用:一線名校成績不好要留級,你留嗎。識得有人

原帖由 mirage 於 12-11-06 發表
一線名校成績不好要留級,你留嗎。識得有人P1考入STPaul convent ,點知成績一年差過一年,p4要留班,她不肯 ...

回覆:mirage 的帖子

講得好!

Jane1983 發表於 12-11-5 19:15
回復 hungchan1234 的帖子

請問RC係邊間?

高主教書院小學部

/

Raimondi College Primary Section

Jane1983  Thanks  發表於 12-11-6 18:33

mirage 發表於 12-11-6 11:03
一線名校成績不好要留級,你留嗎。識得有人P1考入STPaul convent ,點知成績一年差過一年,p4要留班,她不肯 ...
That's the main concern on my kid too. 讀名校(或一線那類), 追得到固然好, 追唔到, 諗壞腦...(改編自80年代家計會)

但原來而家吳只私校,連官津小都谷到痴線。

看了油天小一家長posted出來的默書/測驗時間表,真係嚇親。

我識個人的女在St Mary讀小二,被學校勸留班,本來讀吳掂留班都無可厚非,但小二根本好多人都未發力。

hadwinboy  小二好似早左d   發表於 12-11-6 17:24

回復 bcw 的帖子

我想應該長線d睇.  十年二十年後將會係中國的世界.  不能否定.
‹ 上一主題|下一主題