用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 教局不查自行首名5分! 不誠實家長容易增加入讀機會! ...
樓主: gigi1227
go

教局不查自行首名5分! 不誠實家長容易增加入讀機會! [複製鏈接]

個遊戲本身都有加分條件架啦, 加多個父/母永久居民一項??
我真係好想知, 你如果做反對者會用咩道理去反對??

gigi1227 發表於 12-10-12 17:23
個回覆可能是:

現時,兒童只要符合參加「小一入學統籌辦法」的資格,便可透過既定的派位機制獲分配小一 ...

父母兄姐的身份都影響緊個學位優先次序啦, 不是嗎?

咪點解有個D畢業/就讀/教職員可以優先呀!

申請人父母的居民身份,並不影響申請人的申請資格吧!!
派位次序一向都有條件/有分別/有優先架啦!!

總有一天會爆, 政府唔爆唔做野, 只會扮訓覺!

中港矛盾總有一天會大爆發!

祝大家身體健康!

引用:多謝你既提醒,+我剛才+send+了個+email+問

原帖由 TY33819 於 12-10-12 發表
多謝你既提醒, 我剛才 send 了個 email 問教局, 任何國家都應該先保障本地人的福利, 何以教育局都目前為止 ...
永遠都唔完。當你成功後住喺名校附近既家長又會complain變解佢住隔離都比D外區生佔哂D位。又嘥學生時間又唔環保(長時間校車)。又對佢地唔公平。跟住又上街又議員。唉,我地香港人......

首名子女呢5分,亦存在另一個不公平嘅情況。
一個家庭,兩個小朋友唔同性別,如果哥哥大抽獎時被派到男校,阿妹又冇首名子女果5分,又冇得利用世襲制,得10分,根本上冇得玩自行,只有等大抽獎。

HelicopterDad 發表於 12-10-12 18:45
永遠都唔完。當你成功後住喺名校附近既家長又會complain變解佢住隔離都比D外區生佔哂D位。又嘥學生時間又唔 ...

名校附近既家長又會complain變解佢住隔離都比D外區生佔哂D位 <-會係少數吧

咁樣同本地人福利比較, 會不會不合適?

如何做香港人? 不滿政府的問題, 唔上街唔搵議員可以點? 做個沉默的人嗎?

Ryan_baba 發表於 12-10-12 19:07
首名子女呢5分,亦存在另一個不公平嘅情況。
一個家庭,兩個小朋友唔同性別,如果哥哥大抽獎時被派到男校, ...

妹妹係呢個計分制度下, 有無不公平出現我未有意見

但呢個家庭唔係首名, 無5分我認為無首名子女5分係正常!
我針對雙非係因為佢地照報首名, 教育局可以查到真假嗎? 但本地去報隨時入境處有晒紀綠(如哥哥姐姐都是本港出世!)

世襲制我對係教職員/兄姐就讀都無意見必收, 但兄姐畢業都無咩意見, 但父母畢業都有分加真係....都起碼讀完十幾年前的事吧!!!!

表達有時不好, 請見諒! 善意討論! 謝謝

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-10-12+18:4

原帖由 gigi1227 於 12-10-12 發表
名校附近既家長又會complain變解佢住隔離都比D外區生佔哂D位
你可以做D有建設性既野,譬如真係認真諗諗整盤計畫點做並不斷push比政府。不過我相信你唔會做。一因我地(yes,including me)只會吹水插嘴唔夾隊;二係當你真正認真惗時,你就會見個中N個combinations同you can never please everybody.睇睇淨係呢條水已經有唔同situations identified 左出來。我地( 同D議員)可以好容易插呢到yell at 嗰度,不過搵過令全世界拍掌既方案出來係mission impossible㗎。try not to think only ourselves, then you can appreciate more and 都快樂同感恩多D。我今日講得太多未必容易入耳既說話,受插是必然的。唔緊要,飲過夜tea食過包,又過一天,明天同個仔又要in。:;pppp:

政府出的野唔會有錯? 一定已考慮得好好, not perfect but the best???
我想我不適合做一個順民

我還會堅持呢個想法是對的, 現有遊戲規則下, 未能完全防止人出千(特別針對雙非假申報)! 對堅持如實申報的人存在不公! 呢個係政府的責任!!

對政府不滿, 應該繼續表達, 不應作沉默的人! 但小心俾政棍騎劫!!

各位家長加油!

引用:政府出的野唔會有錯?+一定已考慮得好好,+no

原帖由 gigi1227 於 12-10-13 發表
政府出的野唔會有錯? 一定已考慮得好好, not perfect but the best???
我想我不適合做一個順民
呢個我1000%同意!佢做得邊到唔好應該比佢知。不過我覺得有D人心態上唔好野野插左先講。唔做順民亦唔代表需要下下惡死對抗吖。好似而家理性討論幾好呀

回復 Harebellv 的帖子

同意根据给香港作贡献的多少给孩子加分,比如每年缴税到十万以上的家庭,多加10分,五万以上,加5分。如何?

回覆:michelletang11 的帖子

做乜扯到咁遠?不過你講嗰D應該喺國際學校,私校同直資競爭緊。完全唔同玩法。

回復 michelletang11 的帖子

不要扭曲意思,貢獻不只限於交税的,就算工資少至不用交税,都对生產力有所貢獻,就算有投票的選民,有份參與社會事務,也对社會有貢獻。不是只講錢的。

我不想讲钱,只是有人提议,永久居民应多加20分,那我们是非永久居民,我们也对生产力有贡献,参与社会事务,那么请问用什么衡量对社会的贡献,我们虽然居住的时间没有永久居民长,但缴的税能让政府养3,4位领钱的人,就因为我不是永久居民,我的孩子就要被降级对待?你觉得这公平吗?

michelletang11 發表於 12-10-14 09:42
我不想讲钱,只是有人提议,永久居民应多加20分,那我们是非永久居民,我们也对生产力有贡献,参与社会事务 ...
我想應該個目的係保障以香港為居住地(應包括香港(永久)居民父母)的港學童吧!
係呢個POST我想我一直都係表達對港童的雙非父母的想法吧!

但你呢句說話 "但缴的税能让政府养3,4位领钱的人" , 你用這樣的想法我個人非常不認同!

香港稅收應該支付不同的政府運作開支, 让政府养3,4位领钱的人? 你交的稅不會全用在同一人身上吧!

(我表達力不太好, 希望唔好誤會我的意思, 唔明可以慢慢攪清楚)

回覆:雙非特別容易騙多自行分配5分, 又收到12/10教育局垃圾郵件

本身這個計分制的出發點是好,目的家長可選自己心意的學校。在政府立場沒有名校與否,他的立場是提供九年免費教育,人人有書讀,最緊要方便大家!!他的立場有沒有錯??我想應該不會錯吧!那為什麼小一派位每年都如殺戮戰場呢??是否我們家長做成呢??呢間個校舍唔夠大,唔讀!!那間功課太多,唔讀!!總之有十萬個“個人理由”唔鐘意,唔讀……其實,想一想,我先不說什麼全世界有幾多人無書讀的大題目先,看看香港的教育和學生在全世界排名都唔差了,還想怎樣呢?!     講返計分制,如你有基本的十分,再加上一些“特別分”,如兄姊同校(目的是方面便照顧),或在該校就職的父母 ,或因為父母是該校的畢業生等等……除了那基本的十分是大家有分外,大家不覺得這些分數就已經和“公平”扯不上關係嗎???有些獨生子女可能覺得,真不公平,為什麼有兄姊就是必收生??有些沒有宗教背景的人又會說不公平……但“分數”是“分數”,不管你平民百姓還是達官貴人,一樣是這樣計 ,你有的分越高代表越有機會入讀此校! ……可笑的是,這是某程度的“公平”呀!!就算大家認為“香港永久居民”加分,都是沒有絕對公平!  另外,計分制都是第一階段適用,到第二階段就大家都冇用!咁基於今年的情況,就算你手握二十分都好冇把握,而雙非比佢呃埋個5分都是15分……所以基本上是和15分的朋友一決高下,但問題是20分都唔夠抽,15分的又何來有機會呢?

回復 gigi1227 的帖子

Yes, that's the point. We understand no system is perfect and there is always someone who try to cheat in the system. The point is now there is a group of people who cheat openly in the system and the government do nothing.

carriebaby111 發表於 12-10-14 18:23
本身這個計分制的出發點是好,目的家長可選自己心意的學校。在政府立場沒有名校與否,他的立場是提供九年免 ...

兄弟父母個D都唔計算了, 我的想法15分係報無宗教的學校, 15分齊齊爭, 但佢假申報就有份一齊爭... 20分應該係宗教背景學校了....是嗎?

carriebaby111  道理上樓主完全對呀!!  發表於 12-10-14 22:19

steven819 發表於 12-10-14 18:40
回復 gigi1227 的帖子

Yes, that's the point. We understand no system is perfect and there is always  ...

YES, 我重點就係想講呢一點!!! 佢地可能唔會出千, 但開放左係度, 佢地出千政府無得查!我地都舉報唔到!

我只想係呢個公平/不公平的計分制度下, 可以在遊戲內公平咁去取分姐! 而政府唔去防止人地出千, 或無能力防止人出千....

e.g 咁啱得1個位剩, 如果咁啱又原本輪到15分唯一的我, 正常大家真誠報, 可能係我取得, 但佢地假申報, 咁呢一個大位便要同佢地抽籤, 明明佢地無資格同我爭, 只係因為騙左呢5分, 我只想講呢個公平問題姐...
‹ 上一主題|下一主題