用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗幼兒園
樓主: Venus.tsang116
go

玫瑰崗幼兒園 [複製鏈接]

回覆:piuwingbaby 的帖子

RHS KG 以粵語為主,每星期兩堂英文,兩堂普通話,活動教學,課程算深。

回覆:piuwingbaby 的帖子

兩日英文,兩日國語,一日蒙特梳利加西班牙文。PN 已有功課!

回覆:bobo101^*^ 的帖子

玫瑰崗那兩天全日英文或全日普通話裏,也約有一半時間是廣東話教學的,因為正、副班主任也是說廣東話,不少活動包括音樂、體能、茶點、一般班務、中文主題書、數學、教寫字、做教具、勞作、聖經故事,也主要由班主任帶領和教導。所以那兩天英文日裏,大概只會有一半時間是英語活動。另外每天早會唱歌和講早晨都是用英語。不過揀玫瑰崗的家長大都很著重英語的教育,在家中都很著緊自己培訓小朋友的。普通話日的情形也大致相若。總結來説,有約5成至6成時間是用廣東話教學吧。

回復 feiji 的帖子

HI feiji, 多謝你的分享,睇到你個小朋友好似今年轉了高主教就讀k2。

今年玫幼同去年已有所不同, 校長及班主任在家長會當日說除了著重學術方面外, 在語文上也增加了資源, 今年英語老師除了上語文堂外, 亦會留守多些時間在班房與小朋友一起去洗手間, 及在課室一起食茶點, 等小朋友都可以在生活細節內學會英語。國語也同樣。另外,校長說今年再購買了大量蒙特梳利教材給K2 & K3學生, 等待他們可以運用腦筋, 學習數學。

請問出年開始係咪無咗全日班呀? 我見佢網頁無再寫有全日班?

回覆:bobo101^*^ 的帖子

You are welcome, bobo101.  我小朋友今年已不在這裡讀,不過聽你說你們今年家長日學校所說的新安排,其實跟早兩三年家長日時校方說的並沒有分別。當時各家長亦誤會了是真的兩日全英語,兩日全普通話,不過讀了一段日子,才發現大家完全誤會了。這學校是所好學校,但的確一直以廣東話為主要教學語言。

我係舊生..唔知有無優勢?!
我住離島, 阿女讀緊街坊PN.. 如果玫幼收左既話..就會搬屋..

玫幼今年分兩日INTERVIEW, 第一日同另一間撞期, 如果我想第二日先IN.. 係唔係交表當日晏少少好D呢? (e.g. 12 noon)

回復 poodlema 的帖子

肯定沒有全日班了

回復 feiji 的帖子

就算唔係全日英文同國語, 他們的教學方法也會令到小朋友懂得多講英文同國語。
我唔係太BUY全英普班, 所以玫幼較合適我的小朋友。

回復 Vijoyce 的帖子

呢個問題好難答, 不如打電話試下問下學校吖。

咁通常交表果日條龍長唔長?
如果我12NOON去到排隊..排到1PM都未交到FORM..會唔會CUT人龍唔收表?

回覆:Vijoyce 的帖子

你已經知佢地安排咗邊兩日 interview?

Vijoyce 發表於 12-10-9 15:04
咁通常交表果日條龍長唔長?
如果我12NOON去到排隊..排到1PM都未交到FORM..會唔會CUT人龍唔收表? ...

上年交表都好多人架, 不過交表過程都好快, 應該會交得到既。

bobo101^*^  YES  發表於 12-10-9 17:16

kittyland06 發表於 12-10-9 15:26
你已經知佢地安排咗邊兩日 interview?

今年INTERVIEW 係NOV 3 & NOV 10 呀~

回覆:feiji 的帖子

你好,睇到你的小朋友轉左去高主教幼稚園,高主教是兩文三語學校?會否直升其小學同中學?

‹ 上一主題|下一主題