用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 蒙特梳利教材
樓主: Smiile
go

蒙特梳利教材   [複製鏈接]

回覆:taipan 的帖子

Thanks Taipan
你小朋友幾歲呀?你有否用他們其他的教具for大仔呀?stamp grame會唔會好難學?我怕我唔識點用?
Sorry! 我太多問題啦!

回覆:taipan 的帖子

Thanks Taipan!

回復 taipan 的帖子

我都對d color bead好有興趣, 見到可以配埋個hanger 玩, 好得意咁 :p 打算星期六上去佢地個showroom 到睇下

sai_sai 的帖子

煩請pm 我有關資料及價錢

Nath 的帖子

可否pm 我資料及價錢呢

回復 rextang 的帖子

rextang, 已經比左PM你 ^^

回復 bb@wonderland 的帖子

請問你賣左未, 我有興趣呀! please pm me!

bb@wonderland  I sent/pm to you, please check  發表於 12-8-7 14:26

回覆:Nath 的帖子

回復 hihijoan 的帖子
Please check pm

回覆:蒙特梳利教材

可唔可以PM價錢等資料給我,謝謝!

回復 byoung 的帖子

我同好多媽媽都係係Monte-kids.com 到買架, 佢地原本係supply 比學校, 所以D質素好好同埋種類好多, 你可以去佢個website monte-kids.com 到睇下有冇野啱啦

想問下, 你地講呢間monte-kids.com, 就係教材係泰國同德國做的嗎? 我想買非洲同歐洲地圖, 見到好靚.

另外, 想問下, 你地小朋友係咪係montessori返學架?  好奇而已, 想睇下校長點解會介紹montessori tools. 我個小朋友係montessori 讀左3年啦, 因為今年入學問題, 不得不停, 真係好可惜. 佢已用bead學哂加減乘除概念, 所以我都會問下老師, 可能自己買d tools, 係屋企同佢做下.

我個仔間學校冇呢兩個地圖, 其他都有. 佢最近瘋狂迷上, 我屋企有個talking globe, 有地圖, 國旗呢d (唔係montessori), 佢一日可玩兩個小時, 一起身第一件事就係玩呢樣.  

佢係學校基本上都玩哂其他地圖啦, 仲會攞世界地圖出來框外樣, 填色, 再貼上七大洲個名, 一次要做成個鐘起碼, 佢做左六七張呀, 見佢日日咁做, 有時都心諗, 可唔可以做下第二d, 但老師話佢好有衝勁, 唉!  其實佢未識哂所有國家, 但都學左好多, 而家應該都識得同搵到正確位國有幾十個, 國旗就識哂montessori 基本個d, 所以佢有叫我買國旗, 但係我有物可能買成200支國旗呀, 頭痕.

beads 我大概知, 因為以前我自己上過家長班.  我個仔其實只係識concept, 真係用紙筆未得, 只係識加減, 由於佢要離開montessori, 所以我都打算呢個月開始自己係屋企比紙筆乘除佢做, 等佢唔好唔記得哂.  其實讀全montessori, 一早學哂math concept好普遍, 亦都可能因為montessori關係, 我個仔好鍾意math, 教math好易明. 其實counting到100都唔容易, 唔好睇少.  特別要小朋友倒轉數, 係中間開始數, 一試就知佢得唔得, 如果次次都要由一開始先數到100, 咁即係唸口璜.  而且數到, 亦唔代表明白個數字嘅量, 呢d真係要成日practice.

‹ 上一主題|下一主題