用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: bobo-mammy
go

2010 - N1D [複製鏈接]

thx u ar~BB豬MUMMY

回復 5# moominfloren 的帖子

Hi moonminfloren,

多謝你讚賞boey, 但佢真係一時時肯講比我聽炸. 我哋雖然唔同班, 你得閒多d同我哋分享下你哋班情況呀.

我都想要資料, 可否send比我呀.

Thanks.

原帖由 jswailam928 於 10-8-21 01:41 發表
你地有無諗住同小朋友報phonics班呀, 其實幾多AGES開始學係GOOD呢?
之前我同琳琳報N1學校個phonics班, 都係教A-Z, 我問琳琳番英文拼音有咩學架, 佢答我咪學ABC囉, 我都識晒啦, 真係比佢激死~所以我覺得好浪費金$$$. ...

各位mommy,

我想問我哋個英文teacher乜唔係miss berice嗎?
我上星期初問boey, miss berice 教咗乜, 佢答我唔知,
隔咗一日之後, 我又再問, 佢話教英文teacher 係叫miss Jorell? 我想問係我攪錯, 而是學校有變動, 今日仲見到有其他家長講miss Jorell, 仲話佢唔係net teacher?

仲有一點, 唔知係唔係我錯覺, 我發覺boey講英文時冇哂d卷脷音, (因係佢以前n班時係讀國際班, 個外藉老師教發音係好清楚), 但我自問英文唔係好得, 但我只留意到呢點.

七月尾個家長會度,校長同Miss Bernny都今別講過話佢會請假返老家(Ireland) until September, but she'll be in School at the first few days.

而Miss Jorell 呢~ 家長會度都有題過,話佢只係net teacher (mother language係英文,完全唔識中文。。。反而Miss Puja識少少...少少Cantonese)
Miss Jorell只係Chinese look jeeee

至於卷脷音呢。。。我就未發現到呢個問題 (可能我小朋友未識啦 )  不過都見到有BK Ma對Miss Jorell既bad comment.... 但o係個家長會度,校長已經特意安排三個net teacher自已intro自已 (當時都唔覺有咩唔妥, 尤其是知道Miss Puja係香港印度人添, 不過佢d英文對我黎講都好好) 咁唔知佢地有冇為左個talk特訓過啦~

原帖由 bobo-mammy 於 10-8-23 11:31 發表
各位mommy,

我想問我哋個英文teacher乜唔係miss berice嗎?
我上星期初問boey, miss berice 教咗乜, 佢答我唔知,
隔咗一日之後, 我又再問, 佢話教英文teacher 係叫miss Jorell? 我想問係我攪錯, 而是學校有變動,  ...

多謝oct07-mama 回覆,

Ms chow 今日都打咗電話比我, 我都有問佢呢個問題, 佢都有解釋咗, 原來31/7都有提過Ms bernny會請假, 可能我太大意, 冇聽到喇, 其實問心我自己英文都好屎.
Ms chow 話有家長話Ms bernny講英文太快, 咁嚟層我都信, 但係Ms Jorell會就住d小朋友能力去教, 兩者教法都好. 其實最重要都係希望小朋友學到嘢ja.

講返boey, 今日show & tell, 佢被miss jorell抽到出去講, 我唸佢都會怯一怯, 希望佢哋可以好快適應喇. 我問boey有冇將玩具攞返屋企, 佢話friday先派返.   

原帖由 oct07-mama 於 10-8-23 12:23 發表
七月尾個家長會度,校長同Miss Bernny都今別講過話佢會請假返老家(Ireland) until September, but she'll be in School at the first few days.

而Miss Jorell 呢~ 家長會度都有題過,話佢只係net teacher (mother lan ...

今日琳琳唱茶點歌,笑死我~~~

今日我問miss chow, phonics佢地而家果本long man書有牒架, 不過無配埋比我地~佢話幫我問下有無得買, 一隻係比小朋友睇, 一隻係比大人睇, 都幾好呀~

你仲乜笑琳琳喎, 佢哋應該唱得好開心?

原帖由 jswailam928 於 10-8-23 15:38 發表
今日琳琳唱茶點歌,笑死我~~~

今日我問miss chow, phonics佢地而家果本long man書有牒架, 不過無配埋比我地~佢話幫我問下有無得買, 一隻係比小朋友睇, 一隻係比大人睇, 都幾好呀~ ...

因為佢唱果d時好怕羞囉~個樣好攪笑麻~

今日放假去學校接NEDDY放學,沿路同佢講"an apple a day",佢識接住講"keeps the doctor away"好喜出望外
同埋佢話見到A讀’呀’

Dear Jacky123,

Actually, I always read the thread in BK everydays but no reply at all, just keep information, so that, if you want to talk with me, you can pm me ....
my boy will starts K1 on September 01, 2010.

About phonics, my boy who joint a private teacher to learn since Jan. 2010 till now, but I think the charge is quite expensive (individual learning), thus, i want to group a small class (i.e. 3-6 kids) to join the phonics with a private teacher again.

How about your boy, is he studying PN in Funful?

原帖由 jacky123 於 10-8-21 12:33 發表
HI,  BB豬MUMMY,終於見到你了,你仔仔幾號返學? 佢幾好吧!

可否pm about phonics 埋俾我

Dear bobo-mammy,

please check pm...

原帖由 bobo-mammy 於 10-8-23 11:01 發表
我都想要資料, 可否send比我呀.

Thanks.

原帖由 bobo-mammy 於 10-8-23 10:59 發表
Hi moonminfloren,

多謝你讚賞boey, 但佢真係一時時肯講比我聽炸. 我哋雖然唔同班, 你得閒多d同我哋分享下你哋班情況呀.

thank you!  其實我成日上o黎八卦o架.....hehe.....因為阿仔成日唔講, 我上嚮呢度先知教o左 d 咩.

Neddy 好叻呀, Boey 話Neddy 帶咗架巴士返學呀?
而卓蓓就帶咗pulto? 之後話我鍾意同Neddy玩.

原帖由 小肥鴨 於 10-8-23 18:27 發表
今日放假去學校接NEDDY放學,沿路同佢講"an apple a day",佢識接住講"keeps the doctor away"好喜出望外
同埋佢話見到A讀’呀’

你係全職媽媽嗎? 我都係成日上嚟八卦下.

原帖由 moominfloren 於 10-8-24 01:03 發表

thank you!  其實我成日上o黎八卦o架.....hehe.....因為阿仔成日唔講, 我上嚮呢度先知教o左 d 咩.

原帖由 bobo-mammy 於 10-8-24 15:57 發表
你係全職媽媽嗎? 我都係成日上嚟八卦下.

唔係呀!  我番 shift o架!

Boey好叻,識講番咁多學校既野,我問極Neddy都唔講,成日話唔得左
我都係當唱歌咁,佢話我錯,教番我,但唔會主動講
不過d老c,真你有佢辦法,佢今Neddy由抗拒英文到接受英文,仲講"I like apple",呢樣令我好滿意學校

仲有一樣野,Neddy有d鼻敏感,同佢睇左醫生, 朝早食左藥,執左包藥係書包,諗住放學俾爺爺餵佢食,點知Ms. Chow檢查書包時,見到有包藥,好主動問,要唔要餵Neddy食藥,呢樣野,之前間PN冇做架

其實SN嘅老師雖然年紀年輕d, 但都幾細心, 佢哋有乜事都會主動聯絡家長, 呢些都可能係小班教學嘅好處. 希望各家長同小朋友都一齊努力, 加油!

AGREE~~~MISS CHOW & MISS YAU VERY NICE!!!!!!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題