用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 2008年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來 ...
樓主: Derdad
go

2008年小一, St. Joseph's (wanchai) 的家長,大家一起來認識一下. [複製鏈接]

醒目開學勳章

Tatama123,

咦?我見妳係 PM 度答話"好清楚, 唔該哂 ! " 噃?
完全開唔到又點解咁答呢?
仲問我有關老師對小朋友寫中文字的要求…請問果個唔係你嗎?

另外,要明白學校及教育局的苦心,"評估"的目的係唔想一試定生死,以減輕他們以為考試就是一切的壓力。

況且,加入評估可以更全面測試學生對學科的理解而減少製造"考試機器",不是更好嗎?

所以,評估並非學校Like 唔 Like 的問題,而係有實際需要呢。

St. Joe 有冇評估?
應該有,但係邊o的科目就唔太情清楚。
可能老師唔想家長又走回操練的舊路,所以唔講??

原帖由 Tatama123 於 08-10-14 19:46 發表
Derdad,

Sorry, 完全開唔到個pm, 可否send 多次, 唔該哂 ! Next Monday, 背默加讀默兩課書都唔野小, 唔知St Jo 平時有冇評估? 而家好多直資私校都好like 評估? 默書平均有90分差唔差? ...
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

醒目開學勳章

回覆 # 的文章

各一年班家長:
請問你們在內聯網見到的測驗試題,是否只得中文,而沒有英文及數學呢?
Best wish,

係呀, 到今日為止, 都係得中文科

我其實好想知常識係點測

大家溫習成點?
Kinkin Mama

醒目開學勳章

供詞填充 + MC, 主要考課本內容。
另有五條課外MC 題(5分),主要考學生有冇留意時事新聞等等。

原帖由 KinKin_Mama 於 08-10-20 23:12 發表
係呀, 到今日為止, 都係得中文科

我其實好想知常識係點測

大家溫習成點?

Best wish,

醒目開學勳章

是否年年內聯網都見到過去測驗試題?

校長係家長會上講過,臨近每年第一次測驗(唔係考試)時會把舊的 (有幾舊唔知喎) 測驗卷放上內聯網上供家長download...

原帖由 Tatama123 於 08-10-21 09:30 發表

Derdad,
我都係見到中文測驗試題, 其他去左邊? 又話20号有?
Best wish,

請問三四五年級普通話Test & Exam 需唔需要考筆試

intranet放的測驗卷是對上一年的卷,只限同級閱讀,p1-p3會放first term test的題目及答案,其餘三次是唔會放.
今年p4是第一年放,但無答案.

原帖由 Derdad 於 08-10-21 05:56 PM 發表

校長係家長會上講過,臨近每年第一次測驗(唔係考試)時會把舊的 (有幾舊唔知喎) 測驗卷放上內聯網上供家長download...

...

醒目開學勳章

登入內聯網後,有通告寫出
"小一至小三的中文科及小三的英文科溫習卷內容,因課程有更改而未必適用."
即係話小一會有英文及數學卷可供download啦(至少)
而小三最少有數學;
但實情係剛剛相反,小一只有中文,而小三就有中文和英文…
即係話未必適用的就有得download,而適用的就冇…
點解呢?
定係因為適用的卻轉了課程而沒有過去的測驗卷?

Best wish,

醒目開學勳章

中文卷派番,都幾深吓…
有冇人知全級最高的會係幾多分呢?
Best wish,

我都覺得份中文卷深, 不過我個囝個班, 有同學仔攞到99分

至於我個就 ....唉
Kinkin Mama

醒目開學勳章

我果班最高都係得96分…
中英數卷都派番,第一次測驗,又唔計全級排名,成績多少都唔緊要啦!當攞個經驗囉。

原帖由 KinKin_Mama 於 08-10-29 22:53 發表
我都覺得份中文卷深, 不過我個囝個班, 有同學仔攞到99分

至於我個就 ....唉
Best wish,

請問明天係咪唔洗帶書及功課, 點解要帶顏色筆, 咁筆盒要唔要帶.  需唔需要帶食物大家一齊食

我個仔話, 明天會如常有小息.  

請有經驗的家長, 回覆一下, thanks!

醒目開學勳章

明天要捐全新頸巾呀!帶顏色筆及膠紙因為有勞作做,筆盒要帶,因為要寫手冊(即是要帶埋手冊)、像平日一樣帶食物盒夠自己用、唔駛交功課、睇電影及聽講座…正呀!

原帖由 GogoCheung 於 08-10-30 21:12 發表
請問明天係咪唔洗帶書及功課, 點解要帶顏色筆, 咁筆盒要唔要帶.  需唔需要帶食物大家一齊食

我個仔話, 明天會如常有小息.  

請有經驗的家長, 回覆一下, thanks! ...
Best wish,

原帖由 Derdad 於 08-10-30 23:06 發表
明天要捐全新頸巾呀!帶顏色筆及膠紙因為有勞作做,筆盒要帶,因為要寫手冊(即是要帶埋手冊)、像平日一樣帶食物盒夠自己用、唔駛交功課、睇電影及聽講座…正呀!

...

Dardad,

你真係好好人, 簡直是st.jo萬事通.  咁係咪普通膠紙就可以, 膠水要唔要?  我問呀仔, 佢反問我要帶嘜膠紙?  救命

你個仔識講你知, 我相信佢都適應得好好.

醒目開學勳章

GogoCheung,

看看呀仔手冊,係星期一果日有冇釘到一張通告叫「活動日 - Children around the world」?
裡面有寫詳情架!唔係我個仔叻呀!

原帖由 GogoCheung 於 08-10-30 23:18 發表

Dardad,

你真係好好人, 簡直是st.jo萬事通.  咁係咪普通膠紙就可以, 膠水要唔要?  我問呀仔, 佢反問我要帶嘜膠紙?  救命

你個仔識講你知, 我相信佢都適應得好好. ...
Best wish,

終於都測驗完畢啦
Kinkin Mama

醒目開學勳章

最緊要係終於都可以玩樂啦!

原帖由 KinKin_Mama 於 08-10-30 23:43 發表
終於都測驗完畢啦
Best wish,

原帖由 Derdad 於 08-10-30 23:34 發表
GogoCheung,

看看呀仔手冊,係星期一果日有冇釘到一張通告叫「活動日 - Children around the world」?
裡面有寫詳情架!唔係我個仔叻呀!

Hi Derdad,

我反覆睇過亞仔本手冊, 無你所講的通告.  幸好問到你, 可能27日佢第一日返學, 東西太多有d亂.  佢上星期無返4日學.
‹ 上一主題|下一主題