用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享..... ...
樓主: didi_0121
go

住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享..... [複製鏈接]

Re: 住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享.....

當然係元朗D學校比天水圍D學校好---全部英中,絕大部份band 1 中中(只有信義例外),都係元朗區。

可以話元朗天水圍區頭十間最好的學校有九間在元朗區,問題係通常呢D學校係band 1 生先至入到。

[quote]
jb.22 寫道:
乜唔係元朗D學校比天水圍D學校好咩????
因為我本身住開九龍,搬

Re: 住天水圍的媽咪, 你地怎樣選中學? 請分享.....

mamafufu:
多謝你的意見,選中學真是好煩啊,咁你知唔知
~~香港中文大學校友會聯會張煊昌中學~~
校風好唔好啊,thanks
mamafufu 寫道:
以下是個人意見,僅供參考(如各家長有不同的意見,歡迎提出,大家一齊討論):

天水圍伊利沙伯中學舊生會中學 - band 2,好多伊小畢業生,老師質素唔錯,學校頗關心學生。功課少,校風頗佳。

天水圍官立中學 - band 1 尾(去年好少band 2 生入到),功課適中,校風ok.

元朗公立中學校友會鄧兆棠中學 - band 2,學校好明顯想谷起自己的名聲,教的內容/考試題目的水平稍為超出現正就讀學生的能力,主要是maths及I.S.有30%至50%為英文題目,但很少(甚至沒有)對學生有足夠的英語教學支援,因此很多學生兩頭唔到岸(學科知識學唔到,英文又冇進步)。校風麻麻。

裘錦秋中學 - band 2。

張煊昌 - 認識不深,不敢俾意見。應該係Band 2 中間至band 3中間。

張煊昌 - 認識不深,不敢俾意見。應該係Band 2 中間至band 3中間。

THANKS

伊利沙伯中學舊生會湯國華中學 其實在1年過後已升到Band2 中上,加上活動及教學創新,教統局都十分支持這間中學的發展,功課不算多,中一英文、中二及中一數學會小班教學,在各方面都不錯,但上學時間比較長,5時放學。不過我的兒子在這間學校真的讀得不錯,比以往在伊小的成績大有進步。
元朗商會中學- BAND 1 中,功課適量
趙聿修紀念中學 - BAND 1 中,少功課
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學 - BAND 2 尾,功課不知
香港管理專業協會羅桂祥中學 - BANDN 1尾BAND 2頭,功課適量
元朗信義中學 - BAND 1 中 至 尾,功課略多

[quote]
lili_leung 寫道:
功課是否好多,又是否經常要默書, 要同學死記及校風如何

元朗商會中學
趙聿修紀念中學
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
香港管理專業協會羅桂祥中學
元朗信義中學

聽聞基朗而家谷英文,隔1day默一次書要做可能成為brand 1頭,我唔想個仔這樣讀書
[/quote]

阿囝BAND1尾BAND2頭,入呢2間中學機會大唔大呢? 呢2間有連繫小學,學位係唔係少啲?

有無家長知鄧佩瓊中學屬於邊個組別呀?

就來填表選中學, 個30間中學唔知點填,心目中得個幾間,真係填唔落手, BAND1個啲英中阿囝成績又達唔到要求,真難為啲家長?唉! :-|  :-|

由 ck9606 於 2007-04-11 21:43:18

伊利沙伯中學舊生會湯國華中學 其實在1年過後已升到Band2 中上,加上活動及教學創新,教統局都十分支持這間中學的發展,功課不算多,中一英文、中二及中一數學會小班教學,在各方面都不錯,但上學時間比較長,5時放學。不過我的兒子在這間學校真的讀得不錯,比以往在伊小的成績大有進步。

我覺得B1和B3反而好填, 最慘係夾心個D ,即B1尾個D, 真係好難填 又唔想去到屯門咁遠

我俾少少提議好唔好: 你可以選中華基督教會方潤華中學/路德會西門英才中學, 馬振玉,伯裘書院

呢幾間好似適合band 3 學生揀多D。

(修正: 鄧佩瓊中學屬於band 2頭至band 2 中。)

需婆 寫道:
我俾少少提議好唔好: 你可以選中華基督教會方潤華中學/路德會西門英才中學, 馬振玉,伯裘書院

有無媽咪知道"培聖中學"屬於邊組別? 校風好唔好?

"培聖中學" 屬於band 2尾至band 3 中。校風普通。

aachan2250 寫道:

ck9606 寫道:
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學 其實在1年過後已升到Band2 中上,加上活動及教學創新,教統局都十分支持這間中學的發展,功課不算多,中一英文、中二及中一數學會小班教學,在各方面都不錯,但上學時間比較長,5時放學。不過我的兒子在這間學校真的讀得不錯,比以往在伊小的成績大有進步。[quote]

[quote]
lili_leung 寫道:
功課是否好多,又是否經常要默書, 要同學死記及校風如何

元朗商會中學
趙聿修紀念中學
伊利沙伯中學舊生會湯國華中學
香港管理專業協會羅桂祥中學
元朗信義中學

聽聞基朗而家谷英文,隔1day默一次書要做可能成為brand 1頭,我唔想個仔這樣讀書

伊利沙伯中學舊生會湯國華中學係B2咩?

係, 我係回覆jojo879, 因佢話佢女B3

約B3中

需婆 寫道:
[quote]

約B3中[/quote]

阿囝全級排名6十幾, 老師同家長講,選鄧兆棠,培聖,我自行選盧乾庭,佢都話排乙部唔好,太保守吧?我唔明點解老師要我的咁選?

aachan2250.

培聖我就覺得麻麻,多mk打扮嘅學生.

鄧兆棠好過培聖,裘錦秋都可考慮(我囡以前有fd係到讀,佢話幾好).

半桶水 ,

我住培聖中學附近, 或者我平時返工,無咩留意呢間學校,也從無考慮呢間,聽老師咁講,我都"突"下,阿仔成績唔係咁差, 其實"湯國華中學"係唔係好的?
元朗區第二組別競爭好大, 高不成,低不就, 煩死人! :cry:

aachan2250,

我都覺得元朗區好難揀學校,除左英中同最好個幾間中中.我自己都屬於元朗區(住址).但我都按排個囡係屯門讀小學,升中選擇多

哩到有媽咪介紹讀湯國華中學.老實講,如我是band 2生,又有其他選擇,哩間學校咁新(2005年創辦),要睇公開試成績都要幾年之後,到底自己子女入到去能否up-grade都係未知之數.我嘅感覺係新校乜嘢學生都要收,要學校上位都唔係講咁容易.

哩d純粹自己睇法,或者問多d人意見,參考左再衡量下

你囝囝是band 1 定band2?
即使係band 2,都唔應該擺培聖係前面。
如band 1 擺盧幹庭係前面(1/2志願)好穩陣。

阿囝全級排名6十幾, 老師同家長講,選鄧兆棠,培聖,我自行選盧乾庭,佢都話排乙部唔好,太保守吧?我唔明點解老師要我的咁選?

mamafufu & 半桶水,

老師講阿仔屬於band2, 我自己的見解應屬於band1尾,band2頭, 老師或者咁講穩陣掛, 我自己好心儀盧乾庭同基元, 但呢2間中學, 好多人爭,元朗區僧多粥少,無話英文中學,好少少中文中學都多人競爭, 有諗過屯門區,不過好少位比元朗區,以你的睇法, 應點樣排位呢?TKS!

‹ 上一主題|下一主題