用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水=
樓主: shirley531
go

升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水= [複製鏈接]

Re: 升中家長舒壓站 =齊來吐吓苦水=

virginiama,
我呀囡同你呀囡一樣,每次話佢o既分唔理想,佢就話〈啊邊個,邊個,重差過我呀〉離抬高自己

我個囡都一樣, 成日羅的無咁好既人泥比較~~~
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

Maggie124 寫道:
virginiama,
我呀囡同你呀囡一樣,每次話佢o既分唔理想,佢就話〈啊邊個,邊個,重差過我呀〉離抬高自己

我個仔會話: "個個都係噤上吓" or "老師話今次好多人都唔識呀".  吹賬...        

今日同佢地温左5個鐘頭書呀!   其間重要洗衫、煮飯, 好似打扙噤, 宜家佢地就瞓哂, 我就謝哂啦!   明天係最後一日啦, 希望佢地生生性性, 努力温習. 更希望我呢幾日嘅心機無白費到啦.

依兩年每次測完驗,考完試,問佢測d咩,考d咩,佢都好唔耐煩答你,係唔係唔問會好d呢,測驗都可以,因為有卷派,但係考試就冇得派,真係好想知佢考d咩,死都死得眼幣,其實有邊個家長想攞梳d囝囡呀

Maggie124 :
我就間親佢都答得出嘅, 然後問佢考成點, 佢實會話: "幾好,我唸有八十幾架". 但結果......唉...所以我而家都唔信佢囉!     

我果件未有耐升中, 但當中情況差不多, 我想邊級都有家長煩,
但凡係盡責嘅家長, 都會唔多唔少因為佢哋而染上:
- 思覺失調
- 狂燥症
- 抑鬱症
- 荷爾蒙失調
- 銀包乾涸症
- ......
- ..........

哈哈       

我哋一切努力啦..... 盡咗自己嘅責任就算.......我都係有d 癲癲哋加狂燥症架.....以上講嘅野唔知啱唔啱聽架    
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

leeleelumlum 醫生,

你真高明.  我的確懷疑自己有 :

- 思覺失調 - 輕微
- 狂燥症 - 嚴重
- 抑鬱症 - 輕微
- 荷爾蒙失調 - -輕微
- 銀包乾涸症 - 嚴重
- 失眠 - 輕微
- 神經衰弱 - 中度

唉, 小五,六呢兩年就好似4年咁長.     

Re: 升中家長舒壓站 =齊來吐

mi_wong

哈哈.我個仔都一樣
",要買就即刻要買,遲一兩日都黑FACE,UN頂EDABLE,又唔格價,最緊要快D買,一問就即買, "

[quote]
mi_wong 寫道:
shirley,
以前都有爆少少粗(仆街)鬧個衰仔,近年化

小朋友各個都係咁0架啦.....     

Maggie124 寫道:
virginiama,
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

做乜個個小朋友都一樣架~~~~   
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

唔敢當 .... 我比人醫得多遮.... ! 哈哈

NancyFelix 寫道:
leeleelumlum 醫生,

你真高明.  我的確懷疑自己有 :

- 思覺失調 - 輕微
- 狂燥症 - 嚴重
- 抑鬱症 - 輕微
- 荷爾蒙失調 - -輕微
- 銀包乾涸症 - 嚴重
- 失眠 - 輕微
- 神經衰弱 - 中度

唉, 小五,六呢兩年就好似4年咁長.     
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

leeleelumlum 寫道:
我果件未有耐升中, 但當中情況差不多, 我想邊級都有家長煩,
但凡係盡責嘅家長, 都會唔多唔少因為佢哋而染上:
- 思覺失調
- 狂燥症
- 抑鬱症
- 荷爾蒙失調
- 銀包乾涸症
- ......
- ..........

哈哈       

我哋一切努力啦..... 盡咗自己嘅責任就算.......我都係有d 癲癲哋加狂燥症架.....以上講嘅野唔知啱唔啱聽架    

慘啦! 我已經肯定我患了以上所有病症, 而且病情相當嚴重, 並相信有排先痊癒... 或永久不能痊癒了.....     

呀! 唔記得話你地聽, 我相信我D仔也病了.
他們患了:
黑口黑面症
小事化大症
無故哭泣症
專注力嚴重缺乏症
洗腳唔抹腳症
嘩! 太多了, 不能盡錄...
唉~~ 佢有病, 我又有病. 唔知係咪叫累鬥累呢?!  

仲有
過度精力勁旺盛症
駁咀駁舌咀嘟嘟症
手多多攪攪震症
懶人多屎尿症
認屎認屁症
整色整水症

嘩, 我有兩件, 咁未要double個病情, 慘啦!     

我都發覺我由今年開始患了躁狂症, 初初仲以為自己提早更年期, 點知依家發覺大家都係咁, 我都吾算好嚴重, 原來大家都是這樣, 有時見到個仔仲懶懶閒真是想練死佢
總之可憐天下父母心啦.
可憐天下父母心 :cry:

"有時見到個仔仲懶懶閒真是想練死佢  
總之可憐天下父母心啦.  "

好有同感!!!

我個仔其實都ok的, 只是心散同吾專心, 在家中幫佢溫到識哂都好啦, 返到學校就吾識, 一係漏個s, 一係睇錯題目答錯題, 五年級前真的激到嘔, 但好奇怪今年六年級, 突然間生性左好多, 都知道入分的重要, 都肯去溫書, 但我最驚他又會大意答錯題, 同埋佢好怪, 好求其, 好似填滿份卷就算, 從來無話覆卷, 叫佢覆, 佢吾駛一分鐘覆完話無錯, 唉, 其實始終要佢地開竅先得的, 做父母的不停哦是沒用, 但真是知易行難呀. 好彩個仔除了讀書要我操心外, 他都很乖很聽話, 我見D家長話D小朋友比面色佢地睇我都好驚, 我個仔吾敢咁做, 因為佢知我實教訓佢的.
可憐天下父母心 :cry:

Re: 升中家長舒壓站 =齊來吐

今早個仔小小野就發惡,  我話佢eq低,  佢即時話eq仲低,     反應快到.........
‹ 上一主題|下一主題