用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有救世軍天平幼兒園的家長呀?
樓主: lmcheung
go

有沒有救世軍天平幼兒園的家長呀? [複製鏈接]

Re: 有沒有救世軍天平幼兒園的家長呀?

hello各位,
我係聰聰媽咪呀!
今朝收到YatYatmommy短訊至知原來呢度開左個討論區。
好喇,以後我地可以多個渠道溝通下,聰聰都係唔多講學校d野架!
我都為唔知點揀小學而頭痛!

聰聰媽咪,
hi,真係好了,又多個媽咪上來討論區,
但係點解只得我們低班家長?

hello,
聰聰媽,
見到bb張相啦,bb是否好乖?
您們大家有沒有去星期五的旅行?好不好玩?
另外有沒有參加星期四的參觀小學?那間學校如何?
我兩天活動都沒有參加!

Kanax,
好開心見到你bb張相, 聰聰抱住妹妹個樣好得戚
其實我一路都好想來探你, 但我有孕在身,
怕兩個bb小氣, 唯有祝願你自己小心調理

係羅, hkgigi,
你可唔可以講下千禧曾梅你覺得點?

我聽逸逸講, 佢地去足球展覽好開心,又知道以前既足球唔係皮做, 係竹黎, 佢覺得好古怪
但就無點提2009東亞運動會展覽,
我諗佢地未有呢方面資料, 唔認識卦

lmcheung 寫道:
hello,
聰聰媽,
見到bb張相啦,bb是否好乖?
您們大家有沒有去星期五的旅行?好不好玩?
另外有沒有參加星期四的參觀小學?那間學校如何?
我兩天活動都沒有參加!

聰聰媽, 逸逸媽, lmcheung,
上次去旅行,可能”2009東亞運動會展覽”不適合他們,
故全程各小朋友都不太投入,除了看見不同國家的國旗外,
因內容太深及介紹將來在那些場館舉行,他們都不認識.

而足球展覽,因大多小朋友都愛玩波,故會投入d,
而且現場會有d電腦及小遊戲給他們玩,故他們都玩得很開心,
另場內還有介紹史前人類及七八十年代的香港生活歷史,
這些他們都覺得很新其很得意.

而上次曾梅千禧參觀內容,
全校設備一流,這點不用我說你們在他的校網內可知一二,
我當天觀看了一年級的中文課及二年級的數學堂,
我見每位小朋友都很開心上堂,高參與及討論,
討論的時候課堂會很嘈,但每當老帥叫停時,
各小朋友都可即刻安靜,然後老師會叫小朋友出來發表意見,
我記得上中文課時,老師在說故事,
會每一小段讀出來教學生(包括表情及聲線),
然後再叫幾位小朋友出來演繹每個的角色,
平均一堂會找約3分一的學生發言,
跟住每一次全班都會贊賞發言的小朋友,
給他們很大的滿足感及自信.

而我很欣賞他們精心的座位編排,
係每4人一組排成T字型的座枱,
分別安排一位叻的小朋友做組長,
一位弱的及兩名普通的小朋友一起學習,
使叻的小朋友學習照顧能力差的小朋友,
而唔識的小朋友又可以問番叻那位,
從而學習共容的社會,及可分擔老師的工作.
而小朋友係不會知道自己是弱或普通學生.

另外一樣事我想我們可以學習的是,
每當老師說 ‘叮噹’ 小朋友會即刻拍拍手,
然後停止手上的工作及討論,面向老師,
從而使老師知道各學生有留心聽他說話,
而學生又可學識規則及要留心聽書.
不像其他學校,只要學生乖乖坐下聽他講書,
而不理小朋友有否在意聽他教.
故此校是不休收生不足,只怕不夠學位收生.

重有就係二年班便要去兩日一夜宿營(香港),
三年班去三日兩夜宿營(香港)
四年班去三日兩夜(澳門)
五年班去四日三夜(黃埔軍校)
六年班去五日四夜(星加坡)
全部不讓家長陪伴,讓小朋友學習獨立生活
及交流各地的生活文化

hkgigi,
多謝你的滙報   
千禧曾梅即是一間改良教學法的小學, 起碼不像我以前讀的排排坐填鴨學校.  
其實粉嶺上水還有沒有這類型的小學 我估李志達應該都是一樣. 我不需要他設備先進新淨, 但要活動, 逸逸和你柏柏都不是可以坐定定之類, 所以這兩間應該會是首選.

但始終是新校,選的人多, 再加上我要跨區,
又沒有兄姊就讀,  單懣計分, 要抽到的機會就     

唔知點好  

幼兒園JULY/22有升小一家長會, 到時會解釋派位方法,
如何選校等, 你們會否出席?

YatYatmommy 寫道:
幼兒園JULY/22有升小一家長會, 到時會解釋派位方法,
如何選校等, 你們會否出席?

我已報左名參加啦,希望到時大家一齊交流吓啦.

我老公會去,我要返工.
柏柏媽,多謝您分享曾梅千禧的所見,您有沒有聽過嘉福榮真�榮真如何?我想梓瑩報,但又怕太深,而且梓瑩較慢熱,需老師多照顧,不知選活動�傳統學校好些

lmcheung,
joey既哥哥mathew讀緊榮真, 今年p2,
佢媽咪都叫我地要有心理準備, 呢間學校功課緊迫,
mathew起初都好唔適應,好辛苦.
但我每次見到mathew, 問佢都話返學開心.
我覺得榮真係傳統學校中算比較深, 講成績,
對讀書著緊和喜歡學術的小朋友會有好好的訓練,
但好活躍既小朋友如我逸逸就不是太合適.

lmcheung 寫道:
我老公會去,我要返工.
柏柏媽,多謝您分享曾梅千禧的所見,您有沒有聽過嘉福榮真�榮真如何?我想梓瑩報,但又怕太深,而且梓瑩較慢熱,需老師多照顧,不知選活動�傳統學校好些

lmcheung,
bb頭兩個星期都好乖,但係而家識扭計喇!
星期四五兩日活動我都無去,因為仲坐緊月!不過星期五聰聰嘅爺爺嫲嫲就有陪佢去,但聰聰對參觀好似無咩印象!

YatYatmommy,
你成3x週喇,都係多d休息好d,不如等你生左我地黎探你啦!

hkgigi,
多謝你分享兩日活動嘅詳情!
聽落曾梅千禧都幾吸引喎!不過好隔涉囉,我聽人講話下午攞飯俾小朋友食之後要响北區醫院坐等佢放學,因為去果度好唔方便。

曾梅千禧係李志達下午校分出黎,而李志達9月會有多場簡介會,上水宣道16-9-2006有開放日,到時記得去呀!
JULY/22升小一家長會我都會去,到時再交換下資料至得!

上次救世軍果個小一升學講座介紹左幾間直資/私立學校,我覺得都幾吸引,浸大果間附屬小學7月簡介會,你地有無興趣?
(sorry,原來係8月12日,而且已經full左!)

聰聰媽,逸逸媽:
13/7開家教會,您們去不去?

lmcheung,

我會去架!

新加入mami  
大家好 我係簡文鏘媽媽 鏘鏘現在讀預備班 今天的家教會我都有出席 其實bk呢個網 我都上了好耐 不過很少發表意見 今次差d連密碼都唔記得添 見你地為左選小學都幾煩惱 計我話 最好有一間 功課唔多 校風又好 就最好 小朋友讀得開心 家長又放心

hello  簡太,

「功課唔多 校風又好」我都覺得好重要,不過成績都唔能忽視,將來會影響埋升中學添,所以真係幾煩。
‹ 上一主題|下一主題