用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問BPS面試名單?
樓主: Yimon.Y
go

請問BPS面試名單?   [複製鏈接]

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 11:44
托賴 正正常常
請問QC是按總成績選科還是按科選科?

PTL_L 發表於 24-3-4 12:10
請問QC是按總成績選科還是按科選科?

按總成績

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 12:15
按總成績
原來好多間都係按總成績選科

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 11:01
這個觀點最公平公正! 拿B1A 跟B3的數據撈埋一齊有咩意思! BPS早幾年都出過8A叻女的。 個新校長是在自廢 ...

你說得對,在7科的制度下,自問有能力做DSE狀元的不應報BPS。

另如果假設全港有20間B1A中學收女生,2023年全港有大概70個日校女生 (ie 0.3%)報8科,而又假設她們也是來自BIA的學校,那麽每校平均有3-4個考8科學生。將來沒有了她們對BPS影響有多大,是好是壞,只能讓時間證明。

都係那句老土說話, 學生最緊要揀適合自己嘅學校。

heidya    發表於 24-3-6 14:20

khill 發表於 24-3-4 18:34
你說得對,在7科的制度下,自問有能力做DSE狀元的不應報BPS。

另如果假設全港有20間B1A中學收女生,2023 ...

其實都唔係話只係為咗做狀元嘅,理科叻嘅人,選PCB+M1/M2, 將來大學選科或海外升學,都幾乎係(emoji)通無阻。

猴子爸 發表於 24-3-4 19:00
其實都唔係話只係為咗做狀元嘅,理科叻嘅人,選PCB+M1/M2, 將來大學選科或海外升學,都幾乎係(emoji)通無 ...

完全同意,選齊PCB+M1/M2又全部考得好(4 or 5以上?)的話是有很多選擇。

但如為考8科感覺良好,结果有些科目連4也考不到的話,那又是否好呢?

家長總係希望子女多啲選擇, 完全沒有錯。 但係都要衡量仔女嘅能力, 如果唔係勉強就絕對冇問題。

khill 發表於 24-3-4 19:30
完全同意,選齊PCB+M1/M2又全部考得好(4 or 5以上?)的話是有很多選擇。

但如為考8科感覺良好,结果有 ...
我諗大家嘅意思只不過想選擇權起自己手上,小女都係8科,但預咗會drop,不過老師不停鼓勵佢,試咗先,drop好易,試咗又成功,就真係任佢行。老師講1句好過父母講100句!

khill 發表於 24-3-4 18:34

另如果假設全港有20間B1A中學收女生,2023 ...

只係可惜一間甘好甘有歷史的香港官校!

PTL_L 發表於 24-3-4 19:41
我諗大家嘅意思只不過想選擇權起自己手上,小女都係8科,但預咗會drop,不過老師不停鼓勵佢,試咗先,drop好 ...

係啦! 讀左8科先最後可以選擇時但drop 科架麻。

PTL_L 發表於 24-3-4 19:41
我諗大家嘅意思只不過想選擇權起自己手上,小女都係8科,但預咗會drop,不過老師不停鼓勵佢,試咗先,drop好 ...

起碼都可以讀左1年,發現自己選了不適合的科目才drop.

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 20:51
只係可惜一間甘好甘有歷史的香港官校!

所以,就算小女校俾人講到成績幾唔透明都好,但感恩,每個校政都見到係符合小女情況,如嚴重偏科,但可以科成績選科及可以3x+m1/m2,反而擔心緊細果個,選科又點玩

PTL_L 發表於 24-3-4 21:07
所以,就算小女校俾人講到成績幾唔透明都好,但感恩,每個校政都見到係符合小女情況,如嚴重偏科,但可以科 ...

我係估吾到一間甘好的B1A校要甘樣反傳統玩殘佢。

mansum92 發表於 24-3-4 21:01
起碼都可以讀左1年,發現自己選了不適合的科目才drop.
係㗎,小女文人,數底一向差,係堅差,對比其他科。剛考試,竟然攞到好好成績,班頭幾,班主任都好愕然,點解平時quiz咁差(fail),但考試成績竟然咁好。老實講句,我自己看在眼裡,因為小女自己set咗目標俾自己,要攞到咩成績,跟著真係放好多時間落去,佢其他科都處理得唔錯,所以唔洗用好多時間溫習,變相只要的起心肝處理科數就ok,所以唔好睇少小朋友下定決心嘅決定!

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 21:10
我係估吾到一間甘好的B1A校要甘樣反傳統玩殘佢。

起成績上,又未必,其實咁做,反而dse output更好,因為嚴控品質!不過希望有現屆bps中三同學家長可以分享下,係咪真係變做咁。

PTL_L 發表於 24-3-4 21:14
起成績上,又未必,其實咁做,反而dse output更好,因為嚴控品質!不過希望有現屆bps中三同學家長可以分享 ...

我吾係甘睇好!正一 阿茂整餅。

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 21:17
我吾係甘睇好!正一 阿茂整餅。
3年後就知喇

Szetimmy0225 發表於 24-3-4 11:01
這個觀點最公平公正! 拿B1A 跟B3的數據撈埋一齊有咩意思! BPS早幾年都出過8A叻女的。 個新校長是在自廢 ...

即自廢狀元

lm251099 發表於 24-3-4 21:50
即自廢狀元

咁又唔係個個狀元才既,我都唔係擔心狀元呢啲人中龍鳳,反而係讀神科嘅機會都減少,前後讀得7科包m,m數唔係人人啱讀,CS又唔計分,如果drop咗科m,cs唔計分情況下,咪得best 5即 5科真係一科都不能炒mouth:" />仲有,神科大多睇best 6+第7科x0.2,如果bps真係咁搞法,直情讓半臂雖然未知大學點計科CS

minnieevergreen 發表於 24-3-1 15:53
竟然咁少人申請???
無人敢挑戰...?

係囉,今年少咗咁多嘅?上年係280人可以interview,即係大約有400份申請

tam_bb 發表於 24-3-4 11:32
咁樣限制選科,令本來想揀BPS嘅叻女卻步(睇吓今年自行申請人數!),而現在讀緊BPS嘅叻女亦好大機會萌生去 ...
已經有人轉去其他學校。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊