用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉校網
樓主: tiramisu627
go

轉校網 [複製鏈接]

回覆 tpmon 的帖子

如果係邊緣人轉區不是不跌banding會更好嗎?

WFF 發表於 21-9-7 16:20

如果係邊緣人轉區不是不跌banding會更好嗎?

你也用"邊緣人"的稱呼。大埔是弱區、沙田是强區。弱區邊緣人轉去强區大抽獎,有機會跌Banding。

最少在弱區是Band 1B生,才建議大抽獎轉區。

nkl614 發表於 21-9-6 23:09
如果男仔band 3,由油尖旺區轉去九龍城區,會建議嗎?

油尖旺和九龍城也是強區,看你喜歡那區的Band 3 中學。

如是油尖旺Band 3A生,轉去弱區反而有機會升上為Band 2C 生,抽該弱區的Band 2中學。

NGASZE626 發表於 21-9-2 12:02
請問大埔區轉沙田區,算唔算弱區轉強區?

Ljmama 發表於 21-9-2 17:51
如果由大埔轉去沙田呢?B1 c

要肯定孩子最少是大埔Band 1B 生,才建議轉。

我未係好明 唔好意思想再了解下 如果轉左區同中學同區(沙田住大抽獎沙田中學) 咁樣唔係就口同區咩?都會跌banding?大埔小學想抽獎出沙田中學就好明會跌banding 但用住址抽獎沙田抽沙田都會跌banding就未明 謝謝解答

WFF 發表於 21-9-7 21:51

我未係好明 唔好意思想再了解下 如果轉左區同中學同區(沙田住大抽獎沙田中學) 咁樣唔 ...

請看附圖教育局官方常問問題解答,特別第(10)題。

我明白喇 好多謝你 謝謝  

tpmon 發表於 21-8-13 10:51
看是Band 1  還是 Band 2生。

中西區Band 1位夠,但不夠Band 2 位。

但中西區男仔band 1 位係咪唔夠?

ihui 發表於 21-9-9 08:34
但中西區男仔band 1 位係咪唔夠?

是,我常常以B1女生在中西區好夠位講,沒有講B1中西區男生。

根據專家hkpapa852 分析係。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3853527
‹ 上一主題|下一主題