用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資中學,但冇音樂(冇學樂器)冇體藝獎項 ...
樓主: caca316
go

考直資中學,但冇音樂(冇學樂器)冇體藝獎項   [複製鏈接]

好明顯是要"全人發展"....完

suetyim 發表於 19-3-6 17:18
我分享下今年考直資經驗:小六女仔,三私級10名內,運動校隊+ 8級樂器。

4大女直,SPCC 和港同都有得 int ...
一個文武雙全嘅好例子.

suetyim 發表於 19-3-6 17:52
沒有,音樂和運動主要是幫助個人成長。囡囡無打算做音樂人或運動員,她也沒有這方面的天份。
...
I guess, 你預備happy problem : SPCC or DGS

依我的經驗,學校一定以成績行先,當然樂器有演奏級則作別論。一般8級樂器不能打敗成績優異的競爭者。但現時有體藝底的學生太多,大家成績一樣,你揀邊個呀?除非你成績比人好啦!

5tgb 發表於 19-3-7 10:01
依我的經驗,學校一定以成績行先,當然樂器有演奏級則作別論。一般8級樂器不能打敗成績優異的競爭者。但現 ...
不是说8级乐器比成绩重要,而是级1没有音乐运动 vs 级5有音乐/运动(例子),神校会不会宁愿收级5,而不收这位级1。

ilyrd    發表於 19-3-7 13:18

猴子爸 發表於 19-3-7 10:18
不是说8级乐器比成绩重要,而是级1没有音乐运动 vs 级5有音乐/运动(例子),神校会不会宁愿收级5,而不收 ...

會。因為神校認為級1-10 的學術成績係無分別

ilyrd    發表於 19-3-7 13:20

5tgb 發表於 19-3-7 10:01
依我的經驗,學校一定以成績行先,當然樂器有演奏級則作別論。一般8級樂器不能打敗成績優異的競爭者。但現 ...

你未見過成績頭排連申請表格都唔俾,和,全級最多科目獎既係唯一見完校長後最無機會果位~~~

BTW,家長唔使推去又話面試表現欠佳,我近乎肯定唔係,只係太專注學業和閲讀,書不離手型~~~

回覆樓主

唔使太著意體藝,欠體藝又唔係一定會影響投考機會率,只係部分直資會有少許影響,大部分都係有體藝都未必有主要性既影響~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 19-3-7 10:59
你未見過成績頭排連申請表格都唔俾,和,全級最多科目獎既係唯一見完校長後最無機會果位~~~

BTW,家長 ...
邊間小學排頭位都無得攞邊間中學申請表咁慘?你女間小學同中學?
雖然我都覺得學校會prefer有成績得嚟又有啲運動嘅學生,但識人無8級樂器或運動校隊都一樣有神校收。

回覆樓主

今年識2個首輪入咗SPCC都有玩運動呀

猴子爸 發表於 19-3-6 19:20
叻女
根據一直以來的觀察,考top schools 來講,似乎樂器8級或以上的重要性比運動更高
...

又未必,阿仔小學同學當年原來以YT去考SPCC仲收咗,佢係玩一種熱門的個人球類(可雙打和混雙,但小學時是男校),有區賽的獎項,但非全港性的。

我兒和其他幾個同學仔也只是GA階段收而同佢做到中學同學。(小兒管樂8級,學校樂團每年奪獎,但冇想過可以YT途經報考,除非音樂超勁,例如(我估)懂幾種樂器,或個人贏過世界/地區獎項)

百冇的人最緊要考到第一
因為咁至可確保你在次第名單前列
如果次第不夠前
學校應該傈考慮其他因素去決定收生
我是護書簿

"玩體育",係”校隊”跟”用體育身份入神校”唔多一樣.  如果不是去到
"精英運動員" 水平, 即係要全港有排名or香港代表隊, 成績仲係首要.  

我估計你地講 有人玩運動, 級x入左神校, 好大機會係小朋友無 "運動" 都會收, 有玩下其他運動, 就錦上添花.

同埋"校隊"身份不大可靠, 特別係隊制, 籃球足球手球, 學校隊波勁, 入左校隊就可以寫, 不過無人知, 原來從來無得出場.   

當旺角男校全班都係自己所玩的一頂全港第一; 大部分係港隊 (f1 已經有5個足球代表隊)  就知道靠體藝入神校係難度10分

Lingcheung 發表於 19-3-7 12:18
"玩體育",係”校隊”跟”用體育身份入神校”唔多一樣.  如果不是去到
"精英運動員" 水平, 即係要全港有排 ...

其實D家長太神化體藝,經體藝途徑入唔少係同教練/球會/學校推薦,或有超級高認受性體藝成績先可以,一般既只係好過無,證明學生小學生涯唔係只有讀書~~~

mcl203 發表於 19-3-7 12:25
其實D家長太神化體藝,經體藝途徑入唔少係同教練/球會/學校推薦,或有超級高認受性體藝成績先可以,一般既 ...
完全同意, "神化體藝" 呢個先係重點.  係香港真係成績行先.  我成日講, "踢到曉飛" 又點, 今時今日, 可能b2都有機博入, b3成績的話, 真係好難攪.  而且用 "體藝" 入學, 有責任和道義一路為校增光.  

mcl203 發表於 19-3-7 12:25
其實D家長太神化體藝,經體藝途徑入唔少係同教練/球會/學校推薦,或有超級高認受性體藝成績先可以,一般既 ...
錦上添花🌸有就最好,不必強求。
成績就一定要盡力追。

Lingcheung 發表於 19-3-7 12:34
完全同意, "神化體藝" 呢個先係重點.  係香港真係成績行先.  我成日講, "踢到曉飛" 又點, 今時今日, 可能b2 ...
體藝的培養,時間精力金錢投入成本非常巨大,小朋友自己喜歡的話,值得去栽培,否則最好三思。

cornelius 發表於 19-3-7 11:44
又未必,阿仔小學同學當年原來以YT去考SPCC仲收咗,佢係玩一種熱門的個人球類(可雙打和混雙,但小學時是男 ...
好奇问问:你儿子的同学当中,有音乐的多些,还是有运动的多些?当然有些是两样都有。

b3410 發表於 19-3-7 12:38
體藝的培養,時間精力金錢投入成本非常巨大,小朋友自己喜歡的話,值得去栽培,否則最好三思。 ...
如果只係想入中學, 個成本效益係有機會break even, 因為已經入左心儀中學.  現實係長大之後, 又點? 香港的運動員搵食好鬼艱難.

猴子爸 發表於 19-3-7 12:41
好奇问问:你儿子的同学当中,有音乐的多些,还是有运动的多些?当然有些是两样都有。 ...

GA入的,應該冇勁嘅運動分子,部分有玩運動或/和音樂,但非主打,不過整體應該係成績行先。

阿仔小學其他同學就乜都有,喜歡運動、音樂,或兩者並存。

‹ 上一主題|下一主題