用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道及聖方濟各怎選擇?
樓主: 教育先生
go

宣道及聖方濟各怎選擇? [複製鏈接]

dickjojo802 發表於 19-1-21 13:42
何以用疾苦形容?願聞其詳...

傳說每年好多人透過自行成功取得學位, 但現實係, 佢地都大部份都唔肯定係咪自行入到某校, 只知不少人考B1直資全軍盡墨最終要等運到

另一方面, 有份俾部份名中邀請出席自行面試既學生人數, 或入到2nd in既人數, 其實亦非坊間想像中多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:10
丘佐榮, 銀禧同聖羅撒, 上年SSPA都收了不少B2學生

英華, GH, HY, DBS, DGS, 亦可能係靠特異功能入, 就算Q ...

QC收的7名特異功能都要在收自行表格的頭200名內

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:10
丘佐榮, 銀禧同聖羅撒, 上年SSPA都收了不少B2學生

英華, GH, DBS, DGS, 亦可能係靠特異功能入, 就算QC都講 ...

準確到十位數, 就算外人都不難估.

其實都唔使估, 考完三次呈分, 問下學生就知, .

Raleigh 發表於 19-1-21 13:46
QC收的7名特異功能都要在收自行表格的頭200名內
180名單純以全港相對次弟排名去篩選, 其餘20名以特異功能+成績去篩選

個20名學生, 可以係申請人中全港相對次弟排200, 甚至300, 只要特異功能夠吸引就夠了

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-1-21 13:47
準確到十位數, 就算外人都不難估.其實都唔使估, 考完三次呈分, 問下學生就知, .
...
也不要忘記, APS年年都係計埋叩門結果之後先公佈SSPA資料

B2A學生叩入B1尾中學, 亦非奇聞

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:51
也不要忘記, APS年年都係計埋叩門結果之後先公佈SSPA資料

B2A學生叩入B1尾中學, 亦非奇聞

好正常, 所以我既計算已經七除八扣.

如果你有新既推算方法計到結果,歡迎提出..

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:46
傳說每年好多人透過自行成功取得學位, 但現實係, 佢地都大部份都唔肯定係咪自行入到某校, 只知不少人考B1 ...

呢段嘢如果出自某間名校校長口,我無話可說,出自閣下口中……,又係段估無痛苦!

dickjojo802 發表於 19-1-21 13:42
何以用疾苦形容?願聞其詳...

來自「民間疾苦」?我屋苑見過一兩個case (非 aps sfa) 呈分時個面容都是悶悶不樂、愁眉苦臉,我覺得都頗貼切,不過d自己唔觀察的朋友又會話我jump to the comclusion

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:46
傳說每年好多人透過自行成功取得學位, 但現實係, 佢地都大部份都唔肯定係咪自行入到某校, 只知不少人考B1 ...

純估,會不會e加家庭支援多左,個個去補習,變相收窄左學校間學生的差異?

回覆樓主:

大家不要吹毛求疵吧, 我覺得呢兩間嘅定位已經係: 神校之下, 但比地區一線好

hkpapa852 發表於 19-1-21 13:12
多年觀察, 各大名校Top 10%以至Top 20%學生既家長, 其實係不知該校中下游B1學生既疾苦 (排名10%或20%以後既 ...

呢d唔係知唔知別人疾苦的問題,做人要有自己嘅判斷,別人講咩唔諗下自身條件就訓身去馬,唔輸死有鬼!

仲要自己輸要賴人,係別人嘅責任,呢d唔係爛賭二性格又係咩?真係慶幸身邊冇乜呢d輸打贏要嘅人。

又或者咁講,係EK講自己小朋友考唔到心儀中學係小學嘅責任,又真係幾啱聽嘅!
‹ 上一主題|下一主題