用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港華最快本周決定是否轉直資
樓主: elbar
go

港華最快本周決定是否轉直資   [複製鏈接]

judy 發表於 18-1-17 16:38
我唔係好明,港華轉直資,關華小咩事?

點解華小先生會係持份者?
華小係華中直屬小學,華小每年有79個學額上華中。
華小將會搬去北角,生源受影響,如果脫龍,華小收優質學生的吸引力可能更受影響。雖然華小校長同華中傾妥轉制後有55個學額,但華小老師似乎不忿華中將成績下降的原因歸咎於華小學生質素下降。

mother904 發表於 18-1-17 18:16
華小將會搬去北角,生源受影響,如果脫龍,華小收優質學 ...
搬去北角之後,華小面對既競爭無咁大,應該反而好啲。

華小將會搬去北角,生源受影響,如果脫龍,華小收優質學 ...
其實華小老師又無得不忿既,HKAT成績係客觀數據,無得坳。

王家爸爸 發表於 18-1-17 18:19
搬去北角之後,華小面對既競爭無咁大,應該反而好啲。
其實如果係咁,華小老師何必咁大反應?做好自己,學生成績好,自然大把學校收,而家咁,作為一隻塘邊鶴,真心覺得肉酸。

華小將會搬去北角,生源受影響,如果脫龍,華小收優質學生的吸引力可能更受影響。雖然華小校長同華中傾妥轉制後有55個學額,但華小老師似乎不忿華中將成績下降的原因歸咎於華小學生質素下降。

華中成績下降一定是華中責任大啲。

華中轉直資,華小利益受損,但華小不是華中持份者(華中也不是華小持份者),華小不能阻華中轉直資,同理,華中也冇得責怪華小唔一齊轉。

mother904 發表於 18-1-17 18:27
其實如果係咁,華小老師何必咁大反應?做好自己,學生成績好,自然大把學校收,而家咁,作為一隻塘邊鶴,真 ...
可能教學質素真係好似前教育局長個名咁。

judy 發表於 18-1-18 10:52
華中成績下降一定是華中責任大啲。

華中轉直資,華小利益受損,但華小不是華中持份者(華中也不是華小持 ...
華中沒有要求華小一起轉直資
所以我也不明白為何華小有咁大反應

當年協中轉直資,協小都早知會有完全脫龍一日,但人地肯花時間改善教學質素,學生勁自然多學校爭住收,何必為左一間華中搞到咁肉酸。

mother904 發表於 18-1-18 11:49
華中沒有要求華小一起轉直資
所以我也不明白為何華小有咁大反應

咁港華係脫龍安排呢方面, 好過協小好多

現實上, 就算依家未脫龍, 近年其實華小中有不少家長都唔係以港華做目標, 反而, 協小不少家長, 明知已脫龍仍然期望協中可盡量收番晒佢地既小朋友

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

協中水平高港華好多, 協小家長當然仍想協中不斷龍。

hkpapa852 發表於 18-1-18 12:01
咁港華係脫龍安排呢方面, 好過協小好多

現實上, 就算依家未脫龍, 近年其實華小中有不少家長都唔係以港華 ...
呢個係港華既最大問題,叻既唔係以港華做目標,差既想入。

ok3 發表於 18-1-17 16:31
雖則覺得WY今次攪到有啲難睇, 不過睇住成績係咁跌, 總要做啲嘢! 香港人好現實, 家長都用腳投票. 假設性問題 ...

我有點一直都不明白,其實轉咗直資成績就一定靚仔咩?   

pooh仔 發表於 18-1-18 18:20

SPC 轉咗直資近年係文憑試表現都好似已經挽回末期會考時期頹勢

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20180119/20278768

你估狄恆神父會想港華轉直資嗎?

轉咗直資,收生靈活咗,資源多咗,加上華仁近年行小班,所以應該有幫助。

edith208 發表於 18-1-19 08:06
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180119/20278768

你估狄恆神父會想港華轉直資嗎?  ...
舊電池已經無電力,所以問題反而係現任神父想唔想,有幾想或者幾唔想。

華小搬去北角,以佢既品牌,應該可以進佔一哥位,生源一定著數過灣仔,打番靚過PS1都易D~~~

mcl203 發表於 18-1-19 09:45
華小搬去北角,以佢既品牌,應該可以進佔一哥位,生源一定著數過灣仔,打番靚過PS1都易D~~~
...

咁就更加應該爭氣,教出勁學生,華中同其他更勁學校爭住收先吐氣揚眉,而家校長玩完到老師,俾人印象係好核突

轉直資未必可以扭轉形勢,但以現時情況及時間緊迫,轉直資差唔多係現時唯一嘅逃生門,逃生門外未必一片光明,但唔轉分分鐘會被剔除英中之列,對一間頂尖名校實在會係沉痛打擊。

mother904 發表於 18-1-19 09:53
咁就更加應該爭氣,教出勁學生,華中同其他更勁學校爭住收先吐氣揚眉,而家校長玩完到老師,俾人印象係好 ...

宜家穩穩陣陣有間名中保住,一為自己名聲,二係大家都係但求份工安穩,維持現狀可能係最好~~~

mcl203 發表於 18-1-19 09:45
...
其實留係灣仔不是更好嗎?灣仔升中男仔派位咁靚
‹ 上一主題|下一主題