用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田培僑書院
樓主: cobeyan
go

沙田培僑書院 [複製鏈接]

李大人 發表於 17-12-20 21:16
早D去讀中學,同班鬼仔鬼妹操下英文,學下西方文化,番到黎幫屋企手,先係主菜,考完DSE先去,大學大把中國 ...
"同班鬼仔鬼妹操下英文,學下西方文化"其实如果目標是這样, 好似去国際学校好好多禾, 段估培僑英文唔會好過國際學校掛. 而且, 成40% (15年同16年更超過50%) 一早出海外讀書, 好似有d 特別, 可能系全港最多出国讀書的中学. 唔知国際学校有机多%呢? 不過我估都唔差好遠了, 因為个%真係都以几高下

"中港商人比較多"
我一直以為培橋最吸引之处是可直升国內名校, 但原來咁多中港商人是一早就打算送小朋友出國, 咁入培橋為乜? 好似嘥左人地个位, 辛辛苦苦教左班叻仔叻女出嚟, 升中後三几年就走左一大批, 嗰種為人作嫁衣裳的感覺, 都几惨, 而且咁大批, 收插班都收唔到咁多, 更唔好講插班可能冇through-train 咁好成績, 你話学校係咪要想想辦法, 在收生時要小心d!

如果留到班出海外生, 再加去国內名校果批, 3大率除時可破80%, 到時SPCC, DGS 都都要企埋一邊... 你話系米

李大人 發表於 17-12-21 07:51
回覆 twhkleung 的帖子

現今就算陳守仁,亦有百份之五十%,小六後入唔到Band1,咁好嘅小學亦做唔到,唔明 ...

自己小朋友间学校勁过SPCC,DGS,唔通唔想?而且1b到1a只差一線(去年我帮小朋友选校时,培橋也在名单中,当时是2a),以培橋这升级神速进度,我估今介应可1a了,来年要打低神校不是不可能

小時了了 發表於 17-12-20 21:01
沙田培僑十二年級(2016-2017): 91人 內的35%(即是約 32人)入三大? 係咪咁計?

http://www.fms.edu.hk/images/ATU-Banner%202017-02b.jpg  福建中學 (2016-2017): 184 內的 20% (即是約 37人)入三大? 係咪咁計?

http://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2017/11/UCCKE_School_Report_2016-2017.pdf (P.22)

Our students got good results in the 2017 DSE examinations, 77.3% of them got JUPAS offers. Of which 75.3% got into degree programs, with 42.2% of them got offers from HKU, CUHK and HKUST

匯基(東九龍)(2016-2017): S6  111 人(P.16) 內的 42%  (即是約 47人)入三大? 係咪咁計?

http://www.puikiucollege.edu.hk/uploadfile/2017110112281720663file_file_ub0/2016_17_School_Report_web.pdf  (P.22)  在透過「校長實名推薦」計劃報讀知名大學方面:
(a) 本年度有11 名學生透過「校長實名推薦」計劃於2017 年初獲知名大學取錄,入讀其2017-18 學位課程,當中包括北京大學、清華大學及寧波諾丁漢大學

如果我以上無理解錯及計錯, 又可以再延伸演繹:

A) 32人入三大 + 11人入*北京大學、*清華大學及寧波諾丁漢大學 (呢11個推斷DSE 好大機會有30分以上, 分數夠分數入3大) ~ 42人

B) 42人 除 十二年級(2016-2017) 91人~ 47% (入三大) 咁樣睇法唔知啱唔啱? 如果啱, 咁咪同匯基(東九龍)差唔多 (比匯基(東九龍)仲好少少呢!)

*北京大學 (P.39)、清華大學 (P.41) 2016-2017 錄取香港學生 DSE 最低成績要求: http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/postsecondary/policy-doc/pilot-scheme/pilot_scheme_2018/ebook.pdf

小時了了 發表於 17-12-20 21:01
沙田培僑十二年級(2016-2017): 91人 內的35%(即是約 32人)入三大? 係咪咁計?

http://www.fms.edu.hk/ima ...

過去我亦曾嘗試以入U率去評定學界既水平, 不過越做得多, 越發現入U率其實唔係一個可靠既指標

入U率只能俾大家一個概念, 學校大致上係咩水平. 要再細分學校之間既差距水平, 始終都係要睇成績, 同埋學校是否能衡常地保持相關成績.

以妳所提及個三間中學去睇:

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

學士課程比例 (本地+海外)

平均5+率

平均4+率

主科5+率平均

主科4+率平均

2012 -  2013

匯基書院(東九龍)

75.00%

58.61%

50.63%

培僑書院

52.10%

32.63%

48.42%

38.90%

福建中學

69.00%

<=50%

~50%

12.10%

47.90%

45.00%

2013 -  2014

匯基書院(東九龍)

82.00%

27.20%

58.48%

>=58.48%

31.10%

71.10%

29.70%

69.18%

培僑書院

46.20%

34.38%

73.44%

36.50%

福建中學

74.9% (33222)

15.35%

<=56.74%

57.67%

16.10%

48.90%

45.88%

2014 -  2015

匯基書院(東九龍)

73.70%

15.50%

47.74%

>47.74%

16.20%

58.20%

13.93%

56.90%

培僑書院

22.00%

47.50%

62.50%

56.00%

福建中學

70.5% (33222)

18.32%

<=51.31%

51.31%

15.70%

47.50%

44.48%

2015 -  2016

匯基書院(東九龍)

73.10%

24.50%

60.20%

>=60.2%

20.60%

59.50%

19.35%

58.85%

培僑書院

<=21%

36.84%

53.95%

54.00%

福建中學

65.9% (33222)

20.88%

49.45%

55.49%

17.80%

49.30%

46.83%

2016 -  2017

匯基書院(東九龍)

72.70%

32.62%

>=58.21%

>=58.21%

17.10%

58.80%

14.60%

58.63%

培僑書院

35.56%

51.11%

77.78%

27.10%

61.20%

福建中學

69.9% (33222)

20.22%

<=59.56%

59.56%

16.00%

50.60%

48.28%

匯基東九既成績最平穩, 3322率長期係70%以上, 4+係58%以上, 更曾試過超越70%
培僑呢3年係進步中, 成績是否能維持, 尚待觀察
福建成績其實都好平穏, 不過明顯各方面(如3322率, 入3大率, 4+/5+平均)不如匯基東九, 近年亦被培僑超越

twhkleung    發表於 17-12-22 09:31
小時了了    發表於 17-12-21 09:00
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 小時了了 的帖子

又講吓入U率可以點樣誤導大家, 以下係某中學過去幾年既入U率

畢業年度

3大比例

本地學士課程比例

42.97%

64.06%

67.68%

85.86%

57.78%

81.11%

58.33%

79.76%

59.43%

83.96%

一睇, 大家會認為成績最好既年份, 應該係:
2013-2014 > 2016-2017 > 2014-2015 > 2015-2016 > 2012-2013

不過如果睇埋DSE既成績:

畢業年度

人均5+數/平均5+率

人均4+數/平均4+率

3.6/54.43%

5.65/85.47%

3.22/47.54%

5.78/85.25%

3.51/53.27%

5.62/84.07%

3.06/45.31%

5.65/83.78%

大家應該明白, 如果以入U率/入3大率去評估學校既成績, 係幾咁唔可靠了!

twhkleung    發表於 17-12-22 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

twhkleung 發表於 17-12-21 00:55
"同班鬼仔鬼妹操下英文,學下西方文化"其实如果目標是這样, 好似去国際学校好好多禾, 段估培僑英文唔會好過 ...

Emmmmm......中港商人……会唔会其实係中国同胞以HK為踏脚右出国,培僑係佢地係HK过下冷河出国既地方?不过大陸入边有好多好劲既国際学校,劲过培僑既就真~直接讀果d国際学校再出国仲好……不过可能係上边爸媽派左落HK做野,仔女要落埋黎讀書?其実我又見好多,真係好多呢类係耀中讀紧(幼、小、中都有好多)……小朋友練英文好好下。我估上边既会prefer耀中多过培僑就真……

李大人 發表於 17-12-21 09:47
回覆 Yanamami 的帖子

耀中唔係有錢就入到,有名人仔女一樣入唔到
真係禁熱门?我屋苑好多小朋友讀耀中,係都成日撞到~绝大部份係PTH人~我同学个女半唐番係讀耀中中学~我話人地話讀耀中学中文比英文快佢話就係想佢学好d中文,英文自己同老豆傾飽都得啦……以前係綿繡花園果边国際幼稚園讀,中文教到阿媽呕血,-入耀中進步神速,我同学十分滿意~

李大人 發表於 17-12-21 09:47
回覆 Yanamami 的帖子

耀中唔係有錢就入到,有名人仔女一樣入唔到
耀中如果由幼稚園開始排, 其實唔難入.

早兩年我有兩三個公務員朋友小朋友都入到耀中幼稚園, 不過最後嫌貴唔讀

hkpapa852 發表於 17-12-21 09:56
耀中如果由幼稚園開始排, 其實唔難入.

早兩年我有兩三個公務員朋友小朋友都入到耀中幼稚園, 不過最後嫌貴 ...
我同学女係插小学~有-两个我女私小既,頂唔順升中过程,唔想捱餐死最後去band2或二線直資,亦插入耀中~感觉上又唔係特别难~不过实在劲貴。

hkpapa852 發表於 17-12-21 09:11
回覆 小時了了 的帖子

又講吓入U率可以點樣誤導大家, 以下係某中學過去幾年既入U率
同意, 除3大, 10大率外, 有5+平均和4+平均最清楚. 記得去年in间学校時, 小朋友去考試,家長见校長, 當時校是只叫大家放心, 但沒數句, 令我真的很不安心...

李大人 發表於 17-12-21 07:36

去外國讀書,大部份不是國際學校出身,去過外國同學會知道,而且升到中學先會同父 ...
Hehee... 你講緊边个年代? 我果个年代, 香港国際学校和学額都不多, 非国際学校学生人數絕對多過国際学校学生人數很多很多, 所以你才会学得"去外國讀書,大部份不是國際學校出身", 即使今天国際学校学額己多了很多, 但同非国際学校学生人數相比, 仍然不可比, 但這并不代表有計劃到海外升学, 讀非国際学校比讀国際学校好或一样冇分別, 此終, 成立直資学校制度和目標, 海外升学不会是關建考慮. 之前网友們都有分享過直資制度目的. 见下.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3156455&pid=42426078&fromuid=2356337

听你的描述, 我估你是小学部用家, 對嗎?

去年我幫小朋友選中学, 跟hkpapa做法差不多, Plan A, Plan B. 不同的是,
- Plan A: 目標中学要可3大, 又可海外升学, 最後shortlist 了, 港同, 滙東, 顏宝, 李國, 聖瑪, 和基崇
(学好英文並可到海外升学, 而不是学好英文到国內升学)
- Plan B: 目標中学要可3大, 又可国內升学, 最後shortlist 了, 培橋, 香島, 福中
(学好中文並可到国內升学, 而不是学好中文到海外升学)

最后点样唔重要, 關建係发現了某些校S1到S6的学生人數減少得好利害, 大部份解釋都說佢地本來就打算海外升学, 所以未到S6便走了一大截, 但看了上面网友討論, 覺得很對, 所以个人不太認同 (但可能其它人仍認同的), 所以决定揾出原因(最小都要揾个解釋自己接受, 可以呃到下自己). 最後接受的解釋是, 果d 学校有好多Non-Chinese, 又d 先回祖国, 又有些他們父母本身只係派來HK几年後便回总部(好似我老板咁), 所以這些学校学生人數S1和S6会差咁遠

但如果唔係NC因素, 我真係想唔到原因來呃自己, 相反, 我想到个令我很不安的可能性, 結果, 這類学校最終都全放棄了. 个不安原因係咁的, 舉个跨張例子大家会更易看, 如果有间学校, S1收12班400人, 到了S6得番2班60人, 然后講3大率达80%, 咁即超好成績, 咁係定唔係, 真不知道....

我相信培橋不会是這样, 但40%什致50%的dropout rate, 碓实很不安. 而且我當年中学經驗話我知, 高海外升学率学校非常影响小朋友心智, 我中五畢業果年, 正是HK移民潮, 考完試后, 特然间呢个friend話去美国讀書, 果个話去英国, 一个又話去德国, 一个短短暑假後, 超過平班走左, 而我更慘, 百分之一百d 死檔走晒, 特然覺得好孤獨,更家唔知几年後大家再见, 我呢個未見過世面嘅人, 會否變得好自卑, 結果, 屋村仔景然同呀爸呀媽講我要去英国讀書, 就算HK有人收我都唔想讀... 結果就係咁, 節衣縮食咁, 就去了, 想起真係好對呀爸呀媽唔住...

所以, 如果沒打算或未打算比不比小朋友出国, 這种壓力就無胃要小朋友白白承受了...

Yanamami 發表於 17-12-21 09:34
Emmmmm......中港商人……会唔会其实係中国同胞以HK為踏脚右出国,培僑係佢地係HK过下冷河出国既地方?不 ...

甘培橋收生都比較雜,可能是直資通病,出名直資打崩項都入吾到,次一線都先收夠人數,其實如果真系成績甘好,要想辦法留住學生,比家長有信心,學生有歸屬感,入一間好既中學,就算系中港商人,大陸富戶,都吾介意讀完中學先出国啦

Yanamami 發表於 17-12-21 09:34
Emmmmm......中港商人……会唔会其实係中国同胞以HK為踏脚右出国,培僑係佢地係HK过下冷河出国既地方?不 ...

國內同事話要有foreign passport 才可以入讀國內的國際學校。
耀中相對易入,插班也容易

國內(其實全世界) 也喜歡排名.   排名有什麼用, 大學要高排名,有方法指高排名, 可在排名機構登廣告/贊助, HK CITY U 少報收生, 增加師生比例,  也是為了排名高些, 終於入了QS " 50強" , 入50 強有什麼用?? 中國 有地方政府 有政策(沒記錯是杭州) , 世界"50強"大學畢業, 可享有居民權, 可找工作.........中學排名高有什麼用?  國內高等院校收生, 要收HK "30強" 中學.. 所以做高入U 率, 實在是曲線幫學生, 您不要太在意手法, 看結果好了......當然如果香港教育走向是這樣, 不是個個人認同.  

Lucifer3960 發表於 17-12-22 09:45

國內(其實全世界) 也喜歡排名.   排名有什麼用, 大學要高排名,有方法指高排名, 可 ...
如果只放眼中國, 以國內模式運作, 自然如此.

城大為提升國際排名既問題...... 其實好簡單, 你知道學校最話事個班係咩背景就知佢地點解會咁運作

hkpapa852 發表於 17-12-21 08:50
過去我亦曾嘗試以入U率去評定學界既水平, 不過越做得多, 越發現入U率其實唔係一個可靠既指標

入U率只能俾 ...
講得啱,我未同小朋友揀中學時,我都以為入U率好重要。不過詳細分析之後,發現入U率水份太多,所以我唔多睇入U率。
‹ 上一主題|下一主題