用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村 am VS 聖母 am
樓主: sonialau01
go

又一村 am VS 聖母 am [複製鏈接]

wcm991101 發表於 17-12-13 13:09
111都難入,可想而知誇網成功率係幾低

無知一問: 自行20分,唔係唔駛睇地區架咩?

miyu13 發表於 17-12-13 13:10
無知一問: 自行20分,唔係唔駛睇地區架咩?

其他學校20分可能一定自行可以,但錦泰太多20分既人,所以就算有20分都未必入到

wcm991101 發表於 17-12-13 13:07

我小朋友考到又一村,禮賢會,因為n班可以直升,我只報 ...

所以我考既都係happy school 但happy school中 我要選擇 又一村 或聖母
考慮又一村係咪值得去跨區去讀 而聖母係咪只係有小學做back up而去揀佢

sonialau01 發表於 17-12-13 15:42
所以我考既都係happy school 但happy school中 我要選擇 又一村 或聖母
考慮又一村係咪值得去跨區去讀 而 ...

如果係半日我會就近棄遠要龍校聖母,其實聖母既幼稚園都唔係好細,當然面積一定唔會大得過又一村,有時送個女返學見到聖母幼稚園既學生,都好乖巧,如果聖母有全日我都想個女去讀

無奈全日制既好學校真係冇乜又平又大又有愛心,所以我只報1間,都係哩個原因先誇區去讀

wcm991101 發表於 17-12-13 15:48

如果係半日我會就近棄遠要龍校聖母,其實聖母既幼稚園都 ...

如聖母唔係半龍校 你都會揀佢?

sonialau01 發表於 17-12-13 15:42
考慮又一村係咪值得去跨區去讀 而 ...

http://www.olk.edu.hk/Content/02_school_life/02_Activity/displaySinglePhoto.aspx?activityId=68&photoId=1432&ct=activity&styleId=2

你可以上佢網站睇下佢地聖母小朋友既相,可以觀察到聖母好多活動重視宗教教育,面積大小朋友學習開心

sonialau01 發表於 17-12-13 16:05

如果半日我只會考慮聖母,救恩,鑽靈 哩3間

純個人意見

排位 聖母 =>鑽靈=> 救恩

還有1點係我點解會選聖母既其中1個原因,宜家出面間間非津校既小學學費都要4千up,聖母只係3xxx,還可以申請學費減免,我覺得好好呀,4人家庭唔超31萬年薪就可以申請70%減免,如果萬1到升小你有左另一個小朋友要做全職媽媽照顧小朋友,都可以減免來讀小學,聖母小學係好好架

溫馨提示:之前聽樓下媽媽講,聖母老師係比較傳統同埋都幾嚴

wcm991101 發表於 17-12-13 17:04

學術係咪都好深? 我聽人講 k2開始就深 唔係出面所講既淺
又一村都係話佢課程都唔係淺 始終係九龍塘深水埗區 點都會深過黃大仙區

wcm991101 發表於 17-12-13 17:04

我聽我囡囡而家n班老師講 聖母係出名嚴教出黎係乖 學術就一定係又一村 如果想打好底唔諗有back up就應該揀又一村

sonialau01 發表於 17-12-13 17:28
我聽我囡囡而家n班老師講 聖母係出名嚴教出黎係乖 學術就一定係又一村 如果想打好底唔諗有back up就應該揀 ...

有d學生家長返黎同返我囡囡老師講 讀聖母就好睇你好唔好彩搵個好老師 因為佢d小朋友讀得唔開心 唔鍾意返學
咁當然每間學校都一定會有唔好既老師的
我囡囡老師覺得 又一村係ok 而聖母就一般 會比較嚴

sonialau01 發表於 17-12-13 17:35
有d學生家長返黎同返我囡囡老師講 讀聖母就好睇你好唔好彩搵個好老師 因為佢d小朋友讀得唔開心 唔鍾意返學 ...

聖母係嚴架,聽樓下既媽媽講,話修女要求小朋友要自己背書包,同小朋友講個書包名係寫邊個就邊個背,唔自己背好醜怪

聖母要求講紀律,要老師講完野,小朋友舉手等老師叫左名先可以講野答問題

我覺得如果介意咁樣既教學就要諗清楚
‹ 上一主題|下一主題