用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手執幾個offers 的會幾時放位?
樓主: mcrabbit
go

手執幾個offers 的會幾時放位? [複製鏈接]

mcrabbit 發表於 17-12-4 07:56
祝福你

心知好難架啦
明知我既首選係别人次選
最慘係我既首選要搬屋
其他人六七月交大訂先放,我都搬唔切

回覆樓主:

講真hold 幾個offer嗰d人, 留到6月收大訂及重陽先放(讀兩個星期先放)學校都多得你唔少。攪到學校又要再搵批學生填空缺,學校都要收學費營運架。分分鐘冇人填空缺,咁收入就少左。當初報讀講到幾咁鍾意學校,到學校比個位你,又話要慢慢選,選足幾個月。

BERNICEJUNE 發表於 17-12-4 09:46

講真hold 幾個offer嗰d人, 留到6月收大訂及重陽先放(讀 ...
好多人都係咁.. 所以遊戲玩到九月頭

tonywcc 發表於 17-12-4 10:23
好多人都係咁.. 所以遊戲玩到九月頭

同學仔媽咪話佢姨甥女舊年9月中收到某直資call,所以佢話唔使太擔心,去到10月音樂椅都仲轉緊

栗子媽 發表於 17-12-4 10:33

同學仔媽咪話佢姨甥女舊年9月中收到某直資call,所以佢話唔 ...

去到十月中,就真係唔係太好了。
小朋友已開學,認識了新朋友,熟習了環境,學校又收唔夠人。
真係對大家都唔好⋯⋯

helenmelody 發表於 17-12-4 10:39
去到十月中,就真係唔係太好了。
小朋友已開學,認識了新朋友,熟習了環境,學校又收唔夠人。
真係對大家 ...

佢話間學校佢家姐都幾中意,所以雖然都返咗半個月學,但都即刻轉校,同埋話聽過有人十月都仲轉校,所以佢話唔使太擔憂,有啲人仲會轉校

回覆樓主:

遊戲就係咁玩囉
最衰d學校收幾百蚊一千蚊留位費
如果留位費收成萬蚊,睇下仲會唔會有咁多 A vs  B vs C vs D

回覆樓主:

我已經有offer, 都係等緊心儀嘅學校(現未公佈結果),如果心儀學校收會即放。

BERNICEJUNE 發表於 17-12-4 09:46

講真hold 幾個offer嗰d人, 留到6月收大訂及重陽先放(讀 ...

到開學才轉真是太遲。對學校﹑自己小朋友同另一個要補位的小朋友都不太好。

archie1728 發表於 17-12-2 16:57
8月?少年你太年輕了!呢個世界係有家長9月頭一、兩個星期要小朋友梅花間竹咁返兩間小學,話要讀過先知邊 ...
真的嗎??? 真係未聽過. 做佢地仔女會唔會好大壓力呀

回覆樓主

朋友又係hold 住10 個offer 未放,其實我唔太明白 不如當做下善事

ar_mak 發表於 17-12-5 01:02
因為做善事,一般係有目標,但放位係冇特定受益人,善長係唔會咁樣做善事。
如果要指責人HOLD住10個 ...

報多幾間係因為知道競爭激烈想多個機會,我當日都幻想咁講如果最心儀嗰間話收我,其他我都唔去in,但結果當然唔係幻想般美好,我都知道有小朋友報咗十間,真係一間offer 都無。

小朋友有實力攞到好多offer 係佢哋叻,家長hold哂位亦無可厚非,大家唔係鬧,只係無著落嘅家長好擔憂,希望早早有個offer 唔使一直驚到同彷徨到大抽獎之後。

好認同你講要去求校長俾位呢件事好肉肉酸酸咁,我覺得教育唔應該係咁,但奈何個玩法係咁,大家都無辦法
講真,有邊個家長想寫信去乞求校長,但人哋做咗有位,自己為咗仔女唯有都跟著做
讀書人講骨氣 但鬥唔過現實。。。。

栗子媽 發表於 17-12-5 10:09
報多幾間係因為知道競爭激烈想多個機會,我當日都幻想咁講如果最心儀嗰間話收我,其他我都唔去in,但結果 ...

完全同意你!

我不明白,其實大家都已經重申了幾次,不是指責拿著十個八個offer的家長,樓主只是擔憂才作出詢問。

為樓主不值,這個post 已引來幾個途人的指責。

惻隱之心,人皆有之。
如果無,也不用咄咄逼人。

今年的戰況特別激烈,看到很多朋友的子女也很聰明,學術也好,一個offer都無,或有一兩個不太心儀的waiting, 可以想像他們心理的傍偟。

有頭髮邊個想做瘌痢?我知道好多家長不善寫作,但為求心儀學校垂青,為仔女爭取一個二面或call waiting 的機會,也努力寫信,是為勢所迫。不用說話別人核突難看的。

有些人的心地差到一個點。

‹ 上一主題|下一主題