用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東方不敗- 女拔萃
樓主: Gaehwiler
go

東方不敗- 女拔萃   [複製鏈接]

Gaehwiler 發表於 17-7-24 17:33
我見個個首個目標一定係女拔,不管如何艱辛,一定(emoji)停插班,直到成功為止。
...

認同你。

其他簡直不直一提

其實。。。我最唔明白點解男女拔成日比人攻擊和奚落。。

大貓媽媽    發表於 17-7-26 18:50

回覆樓主:

插班果post太誇張了!!!太神化呢d学校!
比你入到未必一定好事。。。。。

cmchang0927 發表於 17-7-24 21:19
其實。。。我最唔明白點解男女拔成日比人攻擊和奚落。。

Sour grapes

siden 發表於 17-7-24 22:15
Sour grapes

Co-ed, 皇仁 名氣都大啦, 點解又好少d咁嘅post?

NatalieBaby 發表於 17-7-24 22:21
Co-ed, 皇仁 名氣都大啦, 點解又好少d咁嘅post?

可能這兩間學校在學界比賽比較.........低調.....。

ICbaby 發表於 17-7-24 21:39
插班果post太誇張了!!!太神化呢d学校!
比你入到未必一定好事。。。。。

無可否認係間好學校,但我都唔認為需要咁誇

回覆 Gaehwiler 的帖子

可以參選港姐

LittleButter    發表於 17-7-25 00:33

siden 發表於 17-7-24 22:33

Agree with u.

唉!算把喇!不如問讀oxford, Harvard, Cambridge, MIT等等係咪西方不敗,個個畢業生出人頭地做偉人同首富?父母栽培子女,想俾最好嘅資源下一代無可厚非,自己嘅價值觀同別人唔同亦無非議可言。Bill gate 冇大學畢業一樣可以做首富,無謂將一間學校出嚟嘅學生嘅成就無限伸延落去,喜歡間學校,想子女可以喺該環境成長,就努力爭取,不喜歡的話就去尋找自己喜歡的學校,就此而矣⋯⋯

Binlojai    發表於 17-7-25 11:55
hppa    發表於 17-7-25 11:18

siden 發表於 17-7-24 22:33

係,剛睇完個插班post, 真係好誇

19841984 發表於 17-7-25 07:04
其實如性格不合適,入DG只會害了孩子。

我睇嗰個家長好適合做女拔家長,心裡佩服得五體投地!

Gaehwiler 發表於 17-7-24 18:26
是成本效益問題。讀六年男拔女拔,成本起碼超過40萬。曰後回報年薪不足40萬,點攪呀?
...

計成本效益根本唔應該生,今時今日供書教學仲要買埋樓,一定蝕

poonseelai 發表於 17-7-25 08:55
計成本效益根本唔應該生,今時今日供書教學仲要買埋樓,一定蝕

成本效益 是 怎樣善用金錢培養小朋友成材,。

plan a: 讀直私, 將來没有多餘錢 出國讀U; plan b: 讀冿校, 將來儲到ㄧ筆錢 出國讀U; plan c: 讀津校, 留錢讓將來子女買樓。

Gaehwiler 發表於 17-7-24 18:14
是有點反思,因眼見有很多男拔仔去左做普通消防員,銀行sell 保險ㄡ有,40歲人仍然做月入不到三萬元的校對 ...

咁膚淺, 唔怪得咁多呢類主題

lovebb2 發表於 17-7-25 09:15
成本效益 是 怎樣善用金錢培養小朋友成材,。

plan a: 讀直私, 將來没有多餘錢 出國讀U; plan b: 讀冿校,  ...

I like plan B/C

More versatile

But there are many wealthy parents in Ek

They don't need to save extra money for kids' future use

Gaehwiler 發表於 17-7-24 17:11
想問下入了女拔後是否可以好肯定條路應大有保障,一世無憂。日後申請入職,多數有interview?
...

其實人人都有選擇權。香港可以選國際學校、貴族名校、百年官津⋯甚至普通一間就近村校。又何必要批評別人的看法。

當然選擇是決定於他們的能力及決心。別人的成功我覺得是值得注意,學不學習就見仁見智。但彼此互相尊重吧!

以成本效益去估算小朋友前途無疑是少看了自己小朋友吧!行行出狀元,找到自己的人生舞台才是最緊要。

siden 發表於 17-7-25 09:22
I like plan B/C

More versatile

agree, 因近排 聽很多剛畢業大學生(包括 留學生) 做ㄧ些 不需高學歷工作 (例如在disney 補衫, 文員), 我心諗, 如留起錢(尤其是外國讀書那筆錢), 讓他們將來用(可能買樓, 投資 etc) 會否對兒女更好?

lovebb2 發表於 17-7-25 09:37
agree, 因近排 聽很多剛畢業大學生(包括 留學生) 做ㄧ些 不需高學歷工作 (例如在disney 補衫, 文員), 我心 ...

Did you hear the experience of a family?

The parents spent a lot of money to let their son study abroad for undergraduate and master.

After studying, his son is now having a job in Hk. His salary is similar to most graduates in Hk. The family is regretting that they should have saved the money for a flat instead of spending all these money to study abroad. It's hopeless for the son to buy a flat with his financial status, while his parents have no more savings to help him.

我自己覺得呢啲嘢冇對或錯。

最重要係做決定時要諗清楚。

同埋睇餸食飯。

‹ 上一主題|下一主題