用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DGS一問
樓主: AlissaKate
go

DGS一問   [複製鏈接]

GetReal 發表於 16-12-12 09:32
- they love parents are a doctor
- CCKG
- SC

"they love parents are a doctor" , why say so ??

AlissaKate 發表於 16-12-11 17:42
Thank you! 我BB係細B,應該apply唔到St. Catherine 嘅 Pre Nursery, 請問有咩其他Pre N 會有大些機會入St ...

讀國際學校幼稚園. 操 fit D 英文入CCKG K2 吧!

引用:Quote:siden+發表於+16-12-10+08:45+ 果兩

原帖由 964000 於 16-12-10 發表
我朋友個年5/6個
今年小一應該有6個來自SH,但唔算多,因为有3個係有家姐讀緊DG

引用:-+they+love+parents+are+a+doctor-+CCKG-+

原帖由 GetReal 於 16-12-12 發表
- they love parents are a doctor
- CCKG
- SC
一年有幾多醫生女兒報DGJS,又有幾人入?

呢D職業preference唔可以太信。每年都好多父母係律師,auditor, banker, 老板,打工仔。

CCKG 冇辦法,半個直属幼稚園咁,一定多

SC,百份比其實好低,為DG而入SC就失望多。

有得揀,幼稚園入SPK,SH,GH就冇得輸,小學都係好學校。

好認同,睇返比例,SC就算有20個,都係七百幾人入面嘅20個,反而想問SKH有幾多人入,我見入DB多,唔知DG多唔多

Bevaja 發表於 16-12-31 17:27
一年有幾多醫生女兒報DGJS,又有幾人入?

呢D職業preference唔可以太信。每年都好多父母係律師,auditor,  ...

講得中肯, 入SC唔等如入名校通行証, 年年6xx~7xx人, 比例上好少

其他學校也有優勝地方

whycyh 發表於 17-1-2 09:46
好認同,睇返比例,SC就算有20個,都係七百幾人入面嘅20個,反而想問SKH有幾多人入,我見入DB多,唔知DG多 ...

SKH每年有8至10個左右,不過最後都得番幾個讀,因為其他入左另一間

siden 發表於 16-12-10 08:45
果兩年,聖心幼稚園入的每年只有兩三個。

跟據聖心幼稚園網站,上兩年各年有6-7位入了dgs.  

回覆樓主:

其實都要睇埋媽媽係味DGS舊生,if yes, 多數都會收的。

hppa  not really, as too many old girls  發表於 17-1-3 11:17

hubbyhubby 發表於 17-1-2 23:11
其實都要睇埋媽媽係味DGS舊生,if yes, 多數都會收的。

聽聞舊嘅女收三份一到咋喎!

舊生小朋友多數都收,應該最少收三份二 。

今年身邊好多舊生子女和SIBLINGS都入唔到, 主要係睇面試成績和學校成績. 同埋今年適逢轉了新校長, 收生跟以往可能有不同.

siden 發表於 16-12-10 08:47
或者SH上年突然多咗好多?

因為我冇八卦今年已經小一果屆。
之前都多,有d上左小一、小二先過檔
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

AlissaKate 發表於 16-12-9 22:42
請問DGS大多數收那間幼稚園的學生?

其實可以check返每年d 數據,以我所知CCKG 係最多,ratio亦好高。如果想入DG可以考慮申請呢間幼稚園。

HappyCheerBaby 發表於 16-12-10 09:57
現時小一學生都是來自CCKG, SC, 其次係KV, SPK 及聖心。

其實CCKG收好多SC學生,所以SC係大戶

whycyh 發表於 17-1-2 09:46
好認同,睇返比例,SC就算有20個,都係七百幾人入面嘅20個,反而想問SKH有幾多人入,我見入DB多,唔知DG多 ...

入DXS SC 係約近10%, 跟其他學校計, 一定係算好高啦... 好多幼稚園幾年都無一個呢...

留意, 報DXS, 只有一半畢業生可報, 所以百份比個基數, 係總畢業生數除2.

retriever 發表於 17-1-13 08:26
入DXS SC 係約近10%, 跟其他學校計, 一定係算好高啦... 好多幼稚園幾年都無一個呢...

咁其他男女校幼稚園都咁計?
咁都係一樣啫

Qqueeniet 發表於 17-1-13 11:26
咁其他男女校幼稚園都咁計?
咁都係一樣啫

一般幼稚園昇學統計,我真係睇好多。。。 佢地絕大部分係報人數!

看官想知百分比係自己計架,基數要合理選定!

譬如DBS 3XXX 幾人去報,收150 人。 即係1:2X 左右, 果3000 幾人淨係男仔。

咁你計任何一間幼稚園昇DBS, 都無理由計埋女仔數架。

引用:Quote:Qqueeniet+發表於+17-1-13+11:26+ 咁

原帖由 retriever 於 17-01-13 發表

一般幼稚園昇學統計,我真係睇好多。。。 佢地絕大部分係 ...
所以樓上話其他男女校幼稚園都係同樣apply 個基數。

其實一直都冇話SC入DG%少,只係如果一心諗住入DG而揀SC就失望多。

每年都有D學校入DG%比一般高。早幾年,SPK有成15人入小一,都係差唔多10%。

每年都有好多討論關于SC,有d嘢,其實係self fulfilling.

Bevaja 發表於 17-1-13 13:09
所以樓上話其他男女校幼稚園都係同樣apply 個基數。

其實一直都冇話SC入DG%少,只係如果一心諗住入DG而揀S ...

我覺得唔好神化學校, 亦唔好"神化"既反面, 就係普通.

有大以為SC 入好多DXS, 網上評論就話: "車, 一年成700-800人, 梗係多啦...

BUT, 如果真係睇返數據, 以比例計佢地真係多過普通幼稚園好多好多....

當然多亦各有原因, 譬如: 校友, 兄姊....

重要係對統計數字正確理解.
‹ 上一主題|下一主題