用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 葵青區交咗表報到區
樓主: Karmen希希
go

葵青區交咗表報到區   [複製鏈接]

引用:Quote:miriam+發表於+16-5-10+01:24+仁+X+

原帖由 chocolatebean 於 16-05-10 發表
B1男女已有全完,P P,83包底,B1C又會博高少少陳兆民,又只有極少B1揀伍,其實B2應好大機會 ...
所以我期望b1女仔派好啲,少啲入保險線pp,咁我女就有機會執雞(諗得太美好了)

妹妹頭  都有機會, 祝妳隨機no. 靚靚  發表於 16-5-10 10:13

引用:Quote:原帖由+chocolatebean+於+16-05-10+

原帖由 Karmen希希 於 16-05-10 發表
所以我期望b1女仔派好啲,少啲入保險線pp,咁我女就有機會執雞(諗得太美好了)

...
我都係咁諗,b1派得好,唔洗落保險線,咁我地呢d b2入伍校機會都大d

醒目開學勳章 王國長老

chocolatebean 發表於 16-5-10 07:24
B1男女已有全完,P P,83包底,B1C又會博高少少陳兆民,又只有極少B1揀伍,其實B2應好大機會 ...
仁 x 就係叫家長放完陳就放伍.............聽完我呆鬼左.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-5-10 13:58
仁 x 就係叫家長放完陳就放伍.............聽完我呆鬼左.
仁x除了3x人直上林護之外,第2多人派入的就是陳兆民,
其實除了升林護的學生之外,
應該都仲有不少成績好的band 1學生

Ivankwok2009  不是直升,是聯繫。  發表於 16-5-12 00:15

醒目開學勳章 王國長老

ichome2002 發表於 16-5-10 14:27
仁x除了3x人直上林護之外,第2多人派入的就是陳兆民,
其實除了升林護的學生之外,
應該都仲有不少成績好的ban ...
值得諗既就係 B1 生係咪除左乙1 係鍾意既外, 乙2 就要係陳, 乙3 係伍, 唔係咁填就要家長改呢?

我同朋友傾完電話後叫佢唔使理學校.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 16-5-10 13:58
仁X叫學生咁排法, 結果只有~55%同~45%學生升B1中學, 比例上唔見得出色過浸聯同馬基好多.... 到底係仁X叫學生填表保守D害咗學生, 定係仁X其實名大於實呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-10 14:36
仁X叫學生咁排法, 結果只有~55%同~45%學生升B1中學, 比例上唔見得出色過浸聯同馬基好多.... 到底係仁X叫學 ...
真的不得而知

醒目開學勳章 王國長老

仁X叫學生咁排法, 結果只有~55%同~45%學生升B1中學, 比例上唔見得出色過浸聯同馬基好多.... 到底係仁X叫學 ...
可能保住派頭三志願既 %

近期經常聽到只有band 1的學生, 沒有band 1的學校, 我個人覺得很對

有學習氣氛的學校就是好學校

miriam 發表於 16-5-10 14:40
可能保住派頭三志願既 %
都唔出奇, 仁X學校行事有時真係幾估你唔到.....
好似其中一間仁X, 當年竟然係校網彈出特別通知, 話學校入選某機構既全港50小強學校..... 我見到都即刻O咀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-5-10 14:43
都唔出奇, 仁X學校行事有時真係幾估你唔到.....
好似其中一間仁X, 當年竟然係校網彈出特別通知, 話學校入 ...
咁都得................

我囡小學多年前都入某本教育刊物學校排名 100 名內, 但點解個升 B1 % 咁鬼正既.

miriam 發表於 16-5-10 14:48
咁都得................

我囡小學多年前都入某本教育刊物學校排名 100 名內, 但點解個升 B1 % 咁鬼正既.
又咁講, 如果全區小學間間水平一樣而當中只有一間突出(如50%), 咁除咗突出個間之外, 應該無一間學校個B1比例係可以達到33.333333333%.

所以如果間學校仲有3X%既B1率, 都唔係差啦!

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 16-5-10 14:56
又咁講, 如果全區小學間間水平一樣而當中只有一間突出(如50%), 咁除咗突出個間之外, 應該無一間學校個B1比 ...
所以對個 d 排名唔睇無乜野, 睇完得啖笑.

又公道D講,當個班家長幫自己B1仔女揀LW時,乙2咪唯有填陳囉!老師又唔會叫你改乙1意願既,唔通佢唔俾你揀LW呀!而同學又真係較少揀李中,ST,安柱,因為個個都覺得冇理由唔揀LW,因為有聯繫位。係咁既情況下,梗有人NO唔靚入唔到,所以陳咪收左好多雙仁生囉!除非有D同學唔係太LIKE LW,咪唔係困獸之鬥囉!

請問陳兆民其實係1C定2A
如果LW第1, 第2就排陳中會否過於保守

ichome2002 發表於 16-5-11 14:12
請問陳兆民其實係1C定2A
如果LW第1, 第2就排陳中會否過於保守
如果是女生, 在L及C中間排一間女校會否較好?

ichome2002 發表於 16-5-11 14:14
如果是女生, 在L及C中間排一間女校會否較好?
如果係女生, 排完LW放多兩間女校都不為過

至於陳兆民係屬於B1定B2, 建議你自己睇吓佢既成績再衡量吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3241251&pid=42609360&fromuid=1389083

hkpapa852 發表於 16-5-11 14:23
如果係女生, 排完LW放多兩間女校都不為過
你近期番皂左..頻頻叫網友自己衡量...唔俾意見天

mcl203 發表於 16-5-11 14:34
你近期番皂左..頻頻叫網友自己衡量...唔俾意見天
我既定義同人地既諗法唔一定一樣. 我個帖講清楚自己定義, 人地認唔認同我無得理.

好似之前有D會員堅持話金文泰, 聖類斯係B1中學, 我都費事去拗了!
‹ 上一主題|下一主題