用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St cat vs LH
樓主: Fatmama1016
go

St cat vs LH [複製鏈接]

supermom1 發表於 16-4-19 23:50
I have sc, lh, km offer. Most likely i will take Lh, as I know a mum has elder kid in sc, and younge ...
same as you.
I will take LH.

supermom1 發表於 16-4-20 10:11
comments from my friend on LH

少什費,校車平,校服平,活動教學,4年有NET做班主任, 上英普班唔須再評 ...
我識同見過既LH家長同小朋友普遍都好開心 (我有特別幾日去LH門口觀察)。
因為住紅磡SC樓上,成日見到SC小朋友,感覺冇LH既小朋友咁開心,2間學校既家長都好唔同。
我最想囡返學返得開心。
所以就算SC PN好近我屋企,我都係會揀LH。

另外4年有NET做班主任都係我其中一個考慮因素,因為SC K2 & K3就冇NET做班主任。
同埋我囡係第一個小朋友,LH同升小SUPPORT可以幫我好多。

hppa    發表於 16-4-21 11:38

hayleyko114 發表於 16-4-21 10:14
我識同見過既LH家長同小朋友普遍都好開心 (我有特別幾日去LH門口觀察)。
因為住紅磡SC樓上,成日見到SC小朋 ...
2間學校既家長點唔同法呀?

引用:Quote:hayleyko114+發表於+16-4-21+10:14+

原帖由 mskw 於 16-04-21 發表
2間學校既家長點唔同法呀?
我都想知

nic_bb 發表於 16-4-21 10:44
我都想知
唔係太好公開係度講,始終個人感覺,有時講者無心聽者有意。

大家要査清楚: " 國際” “英文” 幼稚園k2-K3 只有半個NET.

I buy LH too.

我兩個小朋友都讀緊lv lh, 可以講我覺得學校好好。當中我特別欣賞學校係細校,所以家長同老師好close。 想像下一個campus 讀4年, 班數唔多,所以唔同班嘅家長就算唔識,見口見面都認得大家,會點頭微笑。

學校升小一 support 好好,好多講座同參觀小學活動,幫左我好多。重有啟迪班,唔駛出去上。

雙語教學好正,4年都係net 做班主任,5千蚊學費超值。

可以講,我細嗰個無考其他名幼,因為我覺得lh 真係堅正。

hppa  Thanks for sharing  發表於 16-4-24 00:06

I want to know too

引用:大家要査清楚:+"+國際”+“英文”+幼稚園k

原帖由 73662710 於 16-04-21 發表
大家要査清楚: " 國際” “英文” 幼稚園k2-K3 只有半個NET.

I buy LH too.
What's 'NET' means? Thx

引用:+本帖最後由+ensy+於+16-4-19+09:58+編輯+\

原帖由 ensy 於 16-04-19 發表

回覆 alieenw 的帖子
Hi what's 'KM' and 'LH'? Thx

回覆:St cat vs LH

當年因為搬屋,我大囡由sc pn轉去lh k1,兩間學校也很好,選間就近小朋友返學就可以,若問我喜歡那一間,我們是來自普通家庭,比較喜歡與lh家長/小朋友相處,建議家長可在放學時間到學校門口看看,自己感受一下學校氣氛

少什費,校車平,校服平,活動教學,4年有NET做班主任, 上英普班唔須再評 ...
完全同意

NET= Native English Teacher
KM= Keenmind
LH = Learning Habitat

胖媽媽 發表於 16-4-24 09:14
當年因為搬屋,我大囡由sc pn轉去lh k1,兩間學校也很好,選間就近小朋友返學就可以,若問我喜歡那一間,我 ...
"比較喜歡與lh家長/小朋友相處"呢個係我選LH既其中一個原因。

最近無咩人話選SC.... 有無選了SC既人share下

其實 LH LP 在幼稚園排名上是否相差好大?

回覆:Fatmama1016 的帖子

2016香港最具教育競爭力幼稚園50強龍虎榜http://www.hkpep.com/index.php?main_page=page_2&curkey=youzhiyuan#.VyBGOchjenM

我兩個小朋友都在LH畢業,我覺得你朋友的評語很真確!想補充一點,學校每年從K2復活節過後,就會有20堂免費的面試班俾小朋友,每一堂都以面試形式進行,即是玩面試常見的集遊戲和粵、英、普個人面試。學校會將不同班的小朋友分成一組,也由小朋友比較陌生的老師進行面試,儘量等小朋友有和陌生小朋友合作、面對陌生老師的經驗。在等候面試時,老師也會要求小朋友安靜唔傾計。老師在每一堂後都會把評語表給家長。有兩堂面試堂可以俾家長旁觀,等家長知道小朋友的情況(例如不停搖動身體,不望老師,說話太細聲等等),在家加以提醒。我的小朋友讀傳統小學,LH學術方面涵接十分好,考級前十名的都有LH的同學。

熊寶寶樂園 發表於 16-4-19 22:08
Sorry, typo, the correct ranking is VE, HL, LV, etc.

青衣校長最有經驗吖嘛

http://www.bookofschool.com/school/controller/schoolSearch?reporttype=kindergartenranking&schoolcategory=0
學校大全

‹ 上一主題|下一主題