用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 只求快樂的學習環境
樓主: kamgat
go

只求快樂的學習環境 [複製鏈接]

kamgat 發表於 16-2-29 15:20
冇考試唔代表 hea~ 其實我好唔讚成讀IS係逃避的說法~~ 做 project 點都比起抄寫難得多吧~

...
同意IS一D都唔hea。要做group project、實驗或field trips等等可以說是更花精力和心思

講到IS包容,父母有愛,我想起我女的best friend,係個成績麻麻的男仔,但係學校,無人為難佢。佢父母吾係香港人,亦好尊重愛錫佢。有次聚會,個男仔娓娓而談心中理想,講長大後想做科學家、想做機師,佢亞媽無借位叫佢比心機讀書,吾係無人請,就係聆聽。當下我明白點解個男仔自信滿滿,行出來個氣場咁好。

引用:講到IS包容,父母有愛,我想起我女的best+f

原帖由 Jane1983 於 16-02-29 發表
講到IS包容,父母有愛,我想起我女的best friend,係個成績麻麻的男仔,但係學校,無人為難佢。佢父母吾係 ...
正如我冇迫我女認ABC,認顏色一樣,我會同佢ABC song & color song,但我老公會刻意考佢牌... *我老公出自本地傳統男校*我好努力去改變佢想法~ 其實阿女識好多嘢㗎!老實說,認顏色,佢遲早都會曉,Brown bear brown bear what do you see, 我女會跟住我唱出嚟;ABC佢成首ABC song 唱得叻過我老公...

Jane1983    發表於 16-3-1 07:22

Jane1983 發表於 16-2-29 22:15
講到IS包容,父母有愛,我想起我女的best friend,係個成績麻麻的男仔,但係學校,無人為難佢。佢父母吾係 ...

又有另一種家長,會話比個仔聽,如果你將來要做科學家做機師,咁你要成績好先得。
真係見過有後生仔,為夢想,克服自己學業上的問題。
真正成功的教育 ( 學校也好,家長也好 ) ,是帶領孩子一步步向目標走去。
唔好容許仔女得把口,講到天花龍鳯。
例如,唔好把口話將來要去奧運,但日日唔出街做宅男。

回覆 nintendo 的帖子

係,你講的是更進一步。可惜現實係更多情況,家長和學校做的是相反。
幾年前,朋友個仔係local名小kind of被逼走,朋友話其實面皮厚可以留低的。咁佢識人轉了去一間IS,小朋友當時不過係小二定小三,日日被老師鬧,個個星期召亞媽去照肺,個男仔言行間覺得自己「好無用」、「係廢人」...愛惜仔女吾係錦衣美食,一年去幾次旅行,係一個正常的學習環境、合理的功課和玩樂安排,留白時間去沉澱和思考...

回覆:Jane1983 的帖子

日日召媽媽去照肺~~~ 是原先的local小學抑或轉去的IS?

回覆:只求快樂的學習環境

父母愛和包容又唔代表由得佢得個講字,而係了解自己子女,針對佢能力去幫助、鼓勵佢,而唔係要迫使子女行自己條路, 實在太多家長將自己的理想強行加於子女身上。

記得早幾年見BK有個媽媽開post,話自己個女不孝冇上進心,原因是女兒要讀文科,但媽媽想佢讀理科將來做醫生,唔做醫生就是不長進。個女仔原來都是優等生,全級考頭3名,結業禮上台攞獎前因為比阿媽不斷轟炸,到佢上台時個女喺咪度講咗句:我冇資格攞呢個獎!就喊住衝咗入洗手間。於是佢媽媽就覺得佢好唔生性 ……

回覆 yinichanwang 的帖子

照肺的是local名小。個男仔去左IS,無留班,正常地讀書,無出問題。其實小朋友先小二、三,何須甘快趕絕佢。

回覆:紅紅 的帖子

我冇讀晒所有 post 但係見到個 topic.. 都想講吓

我小朋友仲好細,男仔,同平常小朋友差唔多,睇番佢平時上 playgroup 都係覺得 IS 啱佢多啲,所以都打算返 IS

但係身邊嘅朋友會話我唔俾機會個仔去試孝名校,會嘥咗個仔,又話到時個仔會怨我。。 真係唔知點回答,我係佢阿媽會唔知咩!

身邊果個都叫我谷個仔入蔡X有,講到神校咁,我認同佢理念但係系咪只有佢一間先? 咁我又要跟佢哋去返 interview 班。。 .. 話入到去無壓力就假嘅個個小朋友唔同。。有啲又要補習數學。。國語中文。。又要操游水跟住學校幫妳揀一個樂器嘅 category 然後自己揀,有啲小朋友都唔係鍾意學咁系咪咁都好先? 個個睇法唔同架嘛,點解要咁話我者。。唉。。

引用:我冇讀晒所有+post+但係見到個+topic..+都

原帖由 minimirror 於 16-03-01 發表
我冇讀晒所有 post 但係見到個 topic.. 都想講吓

我小朋友仲好細,男仔,同平常小朋友差唔多,睇番佢平時 ...

自己小朋友讀書,無需介意外人講乜。
我身邊大部分親友十分支持,但有一兩個話我“縱容”佢。我當耳邊風,解釋都費事。

引用:我冇讀晒所有+post+但係見到個+topic..+都

我小朋友仲好細,男仔,同平常小朋友差唔多,睇番佢平時 ...
百貨養百客, 自己清楚自己想要什麼就做, 我女兒自小學起親友都說你哋唔洗讀書㗎, 到現在去到DP仍話IB学校中文科求求其其讀之嗎。我一律不回應, 解釋也不會明, 正如我唔清楚DSE一樣.

係呀,我每次笑笑口咁咋,我只係想揀啲真係適合我小朋友而唔係係要滿足其他人

我無講話啲家長谷小朋友唔啱,佢哋都應該要尊重返其他家長,老實講有啲小朋友係鍾意去補習架! 果啲真係好啱 LS ,有啲學好多嘢都覺得冇問題, happy school 係視乎小朋友點睇

叫你身邊嗰D番屋企努力D,再生多件出黎,谷去佢地想去佢自己嗰D神校咪冇嘥囉。

回覆:oooray 的帖子

good one... hahaha

唉... 我們這一代香港家長要做到保持頭腦清醒,不被其他人的意見影響,真是談何容易...

引用:唉...+我們這一代香港家長要做到保持頭腦清

原帖由 Birkin 於 16-03-01 發表
唉... 我們這一代香港家長要做到保持頭腦清醒,不被其他人的意見影響,真是談何容易...

...
有乜咁難呢?又唔係身邊d人幫自己小朋友交學費生活費,睬佢地都傻😛

minimirror 發表於 16-3-1 20:22
身邊果個都叫我谷個仔入蔡X有,講到神校咁,

呢間邊算神校  

poonseelai 發表於 16-3-1 20:58
百貨養百客, 自己清楚自己想要什麼就做, 我女兒自小學起親友都說你哋唔洗讀書㗎, 到現在去到DP仍話IB学校中 ...

八婆把口唔收。
IB 咁廢,但又大把學生入 oxbridge 和 ivy league,吹咩?

我一向思路清晰,很清楚自己喜歡什麼,不喜歡什麼,也有一點我行我素。但替孩子 make decisions 覺得責任重大,很怕 make 錯了decisions 會影響他們一生...

引用:我一向思路清晰,很清楚自己喜歡什麼,不喜

原帖由 Birkin 於 16-03-01 發表
我一向思路清晰,很清楚自己喜歡什麼,不喜歡什麼,也有一點我行我素。但替孩子 make decisions 覺得責任重 ...
所以更加不能比身邊人左右自己意思

‹ 上一主題|下一主題