用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想買鋼琴,請指教.....
樓主: Lotus
go

想買鋼琴,請指教..... [複製鏈接]

Re: 想買鋼琴,請指教.....

其實Ottostein 呢隻韓國琴係 ok 囉
而且不用去到 $35k 咁多

YM5好似都係印尼做, 嗯... 好難講好唔好囉
但... 如果俾我有$35K, 我未必會買呢部
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

簽名被屏蔽

如果係Yamaha U1 同 kaka 提的 Kemble, 又邊個好呢? Kemble 應該是邊個model?

謝謝意見.

兩部完全不同的鋼琴

就好似富士蘋果同美國蘋果一樣
很難比較哦

當然, 有些老師覺得 yamaha 好啦
而BK都有媽咪講過, Yamaha 二手價格好 d
我就覺得歐洲琴好彈好多囉
就係咁囉
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

歐洲琴真係好彈好多,音色悅耳得多,我用緊kemble,幾滿意

請問Ottostein那個model 是韓國造? 比較Kawai Model KX-21那款好些?

sweetbingo,

請問 Kemble 邊隻 model?

請問kemble二手價係幾多錢左右?

If my budget around HK$20,000.00, could anyone please comment which is the better one:

1. Yamaha LU90 - made in Indonesia, Height 109cm, HK$22,000.00
2. Kawai KX21 - made in China,  Height 121cm, HK$21,000.00

appleapple

Is the quality of the sound from 'tall piano' better than 'short piano'?

But my home can only fit for the short one because I plan to put this near the 窗台, which is the only place adequate for the piano size.   :-|  So I don't want this is too 'tall'.
您, 是我一個遙遠的夢~~~

上星期去過Tomlee在荃灣開倉,看見一部Yamaha U1F, Sales話係display琴,1992年出廠,有証書,琴箱入面好像全新一樣,售價28000,但是印尼造,不是日本造。我看過証書只有Serial No. 2xxxxx,沒有出廠日期。我聽說近年出廠Serial No.已去到6xxxxx。請問有沒有人知道怎樣查出廠年份。另外,我在門市找不到U1F這過型號,而且印尼造,是不是和日本造差很遠,這個價值不值得買?

Sales另外還介紹了一隻韓國琴Samick,高度121,全新琴連琴凳,售價18000。請問這個牌子質數好不好?Sales話門市賣三萬幾,但在倉買沒有保養。

請問有沒有人可給意見,謝謝!

我想問我朋友有個琴名EUTERPOL,大家知唔知在那裡造

Euterpol - 找不到資料, 不排除是國產琴, 或者廠房太細

Yamaha - 2xxxxx ?! 你肯定是6個位嗎?!
-- 請在這裏看, yamaha offical website --
6個位的 2xxxxx 是在 1962 - 1963 之間
7個位的 2xxxxxx 是在 1975 - 1980 之間
1992年應該是 508xxxx  - 519xxxx 之間的......
不知這個資料幫到你嗎?!      

不過, anyway, $28000 我一定會買新琴!!

samick 沒意見, 只知是一個也很有名的韓國牌子。

醒目開學勳章

If my budget around HK$20,000 - HK$30,000, can you suggest which brand is good for my daughter. She just learns it and I want to buy one for her to practice at home.

wendy99 寫道:
我想問我朋友有個琴名EUTERPOL,大家知唔知在那裡造

Is it "ETROF" which is  the largest European piano manufacturer since 1864.

I think because that the serial no for country of origin, made in japan and made in others country, are different format.

sisimummy 寫道:
上星期去過Tomlee在荃灣開倉,看見一部Yamaha U1F, Sales話係display琴,1992年出廠,有証書,琴箱入面好像全新一樣,售價28000,但是印尼造,不是日本造。我看過証書只有Serial No. 2xxxxx,沒有出廠日期。我聽說近年出廠Serial No.已去到6xxxxx。請問有沒有人知道怎樣查出廠年份。另外,我在門市找不到U1F這過型號,而且印尼造,是不是和日本造差很遠,這個價值不值得買?

Sales另外還介紹了一隻韓國琴Samick,高度121,全新琴連琴凳,售價18000。請問這個牌子質數好不好?Sales話門市賣三萬幾,但在倉買沒有保養。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

ming2:

I have no idea of the brand lor!! Any suggestion??

半年前我都係咁揀,啱啱有個係加拿大教琴嘅表妹番左HK同我試琴,仲有試埋Ottestein OJ,佢話

Ottestein OJ 聲最靚.(之前佢未聽過呢隻牌子)
Yamaha LU90雖然係矮琴,D聲都好靚
比較之下佢唔recommend Kawai 21

最後考慮二手價和小朋友考琴時彈的琴,我買了LU90

appleapple 寫道:
If my budget around HK$20,000.00, could anyone please comment which is the better one:

1. Yamaha LU90 - made in Indonesia, Height 109cm, HK$22,000.00
2. Kawai KX21 - made in China,  Height 121cm, HK$21,000.00

appleapple

sisimummy 寫道:

samick我今日都係沙田睇過, $18500不過係現金價無得分期!  個sales 話同ottostein同廠, 但d 聲重好過ottostein!  而且同樣高度ottostein賣兩萬幾, 所以個samick真係好吸引呀!  我都考慮緊! 一個大陸琴都要一萬蚊啦!

不過我自己唔識, 唔知d聲係咪真係好, 最好有高人賜教!
‹ 上一主題|下一主題