用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區点簡?
樓主: Kathykazaf
go

灣仔區点簡? [複製鏈接]

回覆:wanchaipapa 的帖子

引用:我只係questioned+2成係點計出呢,我無諗過

簽名被屏蔽

回覆:灣仔區点簡?

路過問,因我有1仔1女,大仔有宗教分,想自行甲1乙1博st jo 如果聖雅各放乙2 會唔會好危呢?

引用:路過問,因我有1仔1女,大仔有宗教分,想自

原帖由 tsewest 於 15-12-30 發表
路過問,因我有1仔1女,大仔有宗教分,想自行甲1乙1博st jo 如果聖雅各放乙2 會唔會好危呢?

...
年年不同

醒目開學勳章 王國長老

tsewest 發表於 15-12-30 15:09

...
ST JAMES年年乙一都入唔晒, 擺乙2機會係零

引用:Quote:tsewest+發表於+15-12-30+15:09+路過

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-30 發表
ST JAMES年年乙一都入唔晒, 擺乙2機會係零
佢不會是兩個教都有分吧

醒目開學勳章 王國長老

抽獎唔計分啦

醒目開學勳章 王國長老

siden 發表於 15-12-29 18:48
寶血乙二唔穩陣,好大機會唔知滾咗去邊。

只有好少人乙二中。
又唔至於, 寶血舊年聽聞有乙3入, 即乙2入晒, 再上一年就的確有人乙2唔入 (乙2寶血乙3李賜豪都唔入!)
乙2唔入真係非常唔好彩, 不過唔係無, 所以如果無後著我就唔會建議擺乙2喇

deleted

回覆 tsewest 的帖子

有冇私小BACK UP?  如果沒有, 派寶校好大機會.
SUGGEST 1 ST. JAMES, 因為1 ST. JOE派唔到機會好大.

retriever    發表於 15-12-31 12:09

回覆:灣仔區点簡?

其實乙一填一線,乙二填二,三線,咁乙三打後係咪填哂寶校再填返一線餘下嗰幾間?

引用:Quote:siden+發表於+15-12-29+18:48+寶血乙

原帖由 Charlotte_mom 於 15-12-30 發表
又唔至於, 寶血舊年聽聞有乙3入, 即乙2入晒, 再上一年就的確有人乙2唔入 (乙2寶血乙3李賜豪都唔入!)
乙2唔 ...

我極度強烈懷疑乙三入寶血是假的
而且,印象中有人寶血乙二唔中。

簽名被屏蔽

回覆:wanchaipapa 的帖子

想指教你所講的五十幾個位是Marymount 大抽獎的大約學位?

簽名被屏蔽

今年有去李賜豪的小一體驗日, 聽校長講今年自行都有十幾人落空, 今年要叩門仲要玩埋計分(自行有選有分加),  不知道往年是否也是一様的安排

回覆:miaomama 的帖子

我小朋友也是黃焯菴的用家,老師相當關愛學生,一直的升中派位也很不錯,每年除了直升還有近半獲派band one 英中,只是一直被討論區無理標籤了,但卻無法找到被惡意標籤的原因。

在本月16和23有兩場課程發展日,可親身體驗一下來自教育局的現任校長介紹他對辦學理念,透過攤位遊戲與老師們直接接觸,也可讓小朋友常試體會到在這開心校園的樂趣。
可上學校頁了解及預約留位
http://bwcups.icampus.hk/website/article/article_detail?channel_id=3365&article_id=17317

terdy 發表於 16-1-3 01:35
我小朋友也是黃焯菴的用家,老師相當關愛學生,一直的升中派位也很不錯,每年除了直升還有近半獲派band one ...
"每年除了直升還有近半獲派band one 英中".....近半係指50%獲派本區band one 英中 ??? ~~~

路過一問,請教如何知道該年或上年灣仔升小人數?如我的是兩個仔仔,12又是否天地網?11網與12網如何比較?真的是新手,資訊影響快將幼稚園及居所選擇,謝賜教。

mandolin 發表於 16-1-3 23:39
路過一問,請教如何知道該年或上年灣仔升小人數?如我的是兩個仔仔,12又是否天地網?11網與12網如何比較? ...
上年未有資料, 前年(2014-2015年度)可以係度睇下:
2014年度小一入學報告書
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/14rept_tc.pdf

抽小學嚟計, 暫時睇落12網一定難過11網
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題