用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 家長們贊成小學全日制嗎?
樓主: rlkw64
go

家長們贊成小學全日制嗎?   [複製鏈接]

現在"不能獨留子女在家"己好煩.   我記得小時爸媽出去做野, 小二開始我中午自己放學回家都是獨留在家, 因爸媽覺得女孩不要出去街玩,  又住私樓, 又冇親友在附近, 我就在家自己吃阿媽放下的午飯, 做功課, 之後玩, 等晚上爸媽回家.

現在有此條例, 我不讚成取消全日制. 因為我地2公婆是要番工, 又有2個小朋友, 就算家有工人, 如果個大的天天半日, 我肯定佢回家都只是hea或上網, 不會做完功課又複習又溫習.  加上 如果工人去接送細的上下學及學野, 大的又不可以自己留在家, 跟來跟去浪費時間, 他自己又不可以被準許去咩地方, 根本冇得好似我們以前一樣自主.

其實全日制大部份是加插了功課堂及活動堂, 大都在下午, 可以當小學有個位幫家長睇多陣馬騮, 如果小朋友可以善用做一些功課, 或參加學校的活動, 回家晚一點不一定是壞事.  

引用:Quote:原帖由+Amymichelle+於+15-12-18+發

原帖由 natalietyk 於 15-12-18 發表
請問仲有邊間是半日制?
聖心私小

natalietyk 發表於 15-12-18 18:05
請問仲有邊間是半日制?
聖保祿天主教(2016轉全日)華仁、北角衛理(兩間都系2018 轉全日)
聖心( 1 - 4 年級)

支持全日,上午教書,下午功課堂+活動

回覆 魚兒小寶貝 的帖子

初小 還 可 以,  高小 不 可能la,

Basically, i vote for half day.  But there are so many working mothers (including myself), half day may not be good idea. I am lucky, my sister will look after my daughter when I am at work; and I have a good boss, I could leave early from work (but then need to logon at home after I am done all I need to do at home...)

If there is a choice, I will still vote for half day school

引用:我個仔小四,+三點半放學,+返到屋企約四點,+

原帖由 rlkw64 於 15-12-17 發表
我個仔小四, 三點半放學, 返到屋企約四點, 已經好累, 比佢食D野先做功課, 順利的話七點半做完, 已經食晚飯, ...
能否有些半曰制選擇?

回覆:家長們贊成小學全日制嗎?

小兒返緊第四年半日制津貼小學。呢幾年都好開心,我發覺大部分讀半日制的小朋友都很精靈,起碼他們的生活作息都比較平衡。每日起碼可以享有一點自由活動的時間,佢哋可以閱讀、玩玩具、hea 抖一下。

兩年前我還是在職媽媽,小朋友就去功課輔導班,原則上4:30可以完成功課,之後佢可以休息,或參加興趣班,有時晚上待我回家完成一些網上功課,或溫下默書等。

我眼見有些街坊,他們小朋友出入都是去補習,冇6、7點都冇得返屋企,他們又早瞓,根本冇休息。佢哋比大人還要辛苦。

由於我們返半日,我們還可以建立一、兩門興趣(手藝),我仔有打波(每週有3、4日訓練)、有拉琴、有參加樂團,學校成績保持中上。返半日其實都好忙,如果返全日我,想好難維持依家的興趣/學習模式。

我希望小朋友可以享受佢嘅童年,擴闊佢嘅眼界,有追求卓越嘅鬥心,當然讀書行先,成績唔好太差。

講番轉頭,連考唔考TSA都唔到家長㨂,何況係讀半、全日制學校呢?大家係喽諗多咗

李小B太太  半日真係精靈好多,返全日,返到舊飯咁。。。(我指我個女0者)  發表於 16-2-16 09:40

簽名被屏蔽

外國的小學都係全日制, 但功課,project 都在校內時間做不俾帶番屋企. 所以番屋企無功課. 大多係睇書

引用:小兒返緊第四年半日制津貼小學。呢幾年都好

引用:外國的小學都係全日制,+但功課,project+都

引用:Quote:natalietyk+發表於+15-12-18+18:05+

回覆:家長們贊成小學全日制嗎

唉…全日制係為老師飯碗就應該cut左教育學院啦…每年陪訓幾百個老師,邊有咁多學校請人呀…政府政策short short地。學校行全日制,除左學生受苦,你地估班老師又好受咩…

我朋友係老師,日日10幾分鐘食飯炸佢,佢早上7:45返到去,8:00就要落操場早會,跟住一日9堂,佢就要上6、7堂,得兩堂改簿,期間仲要當值,訓練朗誦,開會……話就話放工時間4:30pm,但佢日日起碼6:30先走到,仲要帶走d作文係假期改,佢最遲試過改野改到9點幾,佢出來做老師後,基本上生活只有學校,巴士,屋企,我地班女仔好幾個結婚生仔啦…佢就冇時間拍拖,識人,學校d男老師又唔掂,我地勸佢辭職好過,為左教育斷送自己既青春,燃燒自己生命,值得咩…最重要係d家長都睇唔起老師,咁辛苦為得果2萬幾。

我地經常覺得佢地放幾個長假,佢話真係好多野做,平時冇得休息,冇得出街,長假期就休息約下家人朋友,跟住就出卷,改文,或者返去佈置課室,整理會議紀錄……好似咁悲哀咁既

支持真正的全日制, 有足夠午膳時間及活動時間

不要課後, 假期補課

引用:唉…全日制係為老師飯碗就應該cut左教育學

原帖由 Aomuimui 於 15-12-20 發表
唉…全日制係為老師飯碗就應該cut左教育學院啦…每年陪訓幾百個老師,邊有咁多學校請人呀…政府政策short s ...
點解唔閙教育界, 他們争取回來的!

引用:唉…全日制係為老師飯碗就應該cut左教育學

原帖由 Aomuimui 於 15-12-20 發表
唉…全日制係為老師飯碗就應該cut左教育學院啦…每年陪訓幾百個老師,邊有咁多學校請人呀…政府政策short s ...
教育是春風化雨的偉大職業, 個個學你咁諗, 社會會點?

引用:Quote:原帖由+Aomuimui+於+15-12-20+發表唉

布希亞 發表於 15-12-19 23:18
sppcs 、華仁、聖心,下年全部轉全日
華仁有地方嗎?2018 年至搬哦!

引用:Quote:simonwan+發表於+15-12-18+22:42+聖

原帖由 布希亞 於 15-12-19 發表
sppcs 、華仁、聖心,下年全部轉全日
發嗡phone!

ANChan59    發表於 15-12-22 11:54

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題