用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 輸在起跑線?
樓主: brother4
go

輸在起跑線? [複製鏈接]

Doray 發表於 15-10-9 18:52
回覆 MASAYA 的帖子

我覺得三歲前唔需要早教認字,只雖陪讀事書,只需input.三歲後加phonics, 同埋繼續inp ...
我個冇學phonics, 小學前都冇任何學術, 我唔覺得要追, 我只係按佢成長既步伐, K3下學期前都仲係講故事, 之後先讀左半年故事, 因為六歲前聽得夠多, 之後開始照本宣科好快認到基本要識既字, 足夠應付小一上堂聽明老師講課, 功課可以自己做就可以, 小一下學期已經開始沉迷睇課外書到要有限制, 睇書範圍上至天文下至地理, 歷史科普偉人職業理財乜都睇, 英文就仲係睇緊故事書如ORT, famous five
我就係個d認為唔教學校教既家長, 小一只係教左兩樣野應付學業, 中默同英默既溫習方法, 因為呢兩樣唔係有聽書唔駛溫都識, 課後需要時間溫先可以應付, 中默好簡單, 繁體字根本好有系統方便你理解去記, 話簡體字易學只係唔識利用繁體字特性, 可以買本字的家族幫下, 英文都係識讀就識串既方法, 學phonics可以, 不過與其學方法, 不如自己理解點樣拆字識合自己記, 小二開始唔太需要溫默書, 成績比我預期中好

simonwan    發表於 15-10-9 23:20
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

serinac 發表於 15-10-9 22:50
你用的例子較為極端,難以一概而論。正如小朋友學踢波,也可自小遁序漸進地按年齡給予不同的訓練,包括體能 ...
好極端? 我都係0係EK見到資深家長講, 佢地講到好普遍, 唯有靜候佢地路過見到
我用既例子唔係話唔游水唔睇書, 我兩個三歲前都有睇書, 六歲踢波游水冇問題, 睇你集中訓練d咩? 呢個時候你訓練肌力而人地冇, 你贏既機會當然大, 三歲睇書, 我地聽故事睇圖畫, 人地認字, 呢個時要比識幾多字? 人地要贏在起跑線, 我會同自己小朋友行埋一邊做觀眾

Doray  讀得好!  發表於 15-10-10 01:13
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 simonwan 的帖子

有自己學校就可以有自己pacing。
講時講,St Paul幼稚園的英文在今時今日,真係淺到吾正常,但佢有自己小學、中學,收番大部份學生,中學畢業的end product英文吾失禮,可以有自己教學的節奏。

bobbob  邊間st paul?  發表於 15-10-9 23:35

Jane1983 發表於 15-10-9 23:18

師資同教學方法至最重要。學早學遲兩年根本唔系問題。衹要方法正確,閲讀及寫作好遲學都可以成爲大家,錢鍾書系中學時才開始學英文!其實口語都可以遲學,衹不過系口音過左八九歲系好難改。當然,口語始終越細個學越著數。

little_yolky  因為錢鍾書係先學母語,學好咗個中文先再學外語,所以佢中文英文都可以咁好。   發表於 15-10-12 12:44
Jane1983  都係  發表於 15-10-9 23:36

引用:回覆+simonwan+的帖子 有自己學校就可以有

原帖由 Jane1983 於 15-10-09 發表

但十個at Paul kg.九個半外補英文喎。

MrBeast  也聽過一mami說上小一英文接得辛苦  發表於 15-10-10 07:16

我識一個已退休的名校中學老師(差不多年年出狀元),佢話小學越谷個D學生,中學成績越差。

其實閱讀習慣是要父母培養,我只赞成父母在小一前持續讀書被小朋友聽,等佢地自動愛上閱讀,並不需要追趕佢地幾時讀幾多個字,幾時自已讀chapter book. 我不會額外train 佢認字,學術的留俾學校,攪唔掂先幫吓手。
例子:的士大佬share 從小帶小朋友去圖書館蒲,兩個仔女自動波入晒大學;

朋友女媽媽從四歲持續去圖書館借書讀俾小朋友聽,小朋友自然愛上閱讀,中學考神校keep 住攞獎學金IB 做狀元,幼稚園好淺同小學都唔谷.

simonwan 發表於 15-10-9 23:32
師資同教學方法至最重要。學早學遲兩年根本唔系問題。衹要方法正確,閲讀及寫作好遲學都可以成爲大家,錢 ...
學language有golden period,過左就事倍功半姐。另外現時小學的中文比以前深,底子唔夠做唔到那些句子重組、etc。其實我好想知邊個發明句子重組,然後拉佢去打把。

little_yolky  拉佢去打靶x2  發表於 15-10-12 12:47
pocoyo123  中文句子重組真係多餘, 反而英文句子重組仲好D  發表於 15-10-10 21:44
Doray  我覺得嗰啲考小一就考重組句子的仲變態……  發表於 15-10-10 11:58

引用:我識一個已退休的名校中學老師(差不多年年

原帖由 simonwan 於 15-10-09 發表
我識一個已退休的名校中學老師(差不多年年出狀元),佢話小學越谷個D學生,中學成績越差。 ...
同你講嘅類似:

聖母小學吳修女:

別讓孩子太辛苦 家長要受教

http://www.24parent.com/%e8%81%96%e6%af%8d%e5%b0%8f%e5%ad%b8%e6%a0%a1%e9%95%b7%e5%90%b3%e6%96%87%e5%81%a5%e4%bf%ae%e5%a5%b3%e5%b0%88%e8%a8%aa%ef%bc%88%e4%b8%8b%ef%bc%89/

擔任教育工作多年的吳修女表示,曾親眼目睹不少令家長失望例子,「小一面試時,有學生明顯上過面試班,演說清晰,懂得用深奧的生字。」然而入讀了一個學期後,成績平平無奇,鬥志方面反而不及其他學生,「可能心態是已成功入讀,便不用再努力爭取好成績。」她亦指出,有些來自名牌幼稚園的學生,成績反而不及來自基層家庭的學生。過份催谷的最大問題,是孩子在成長後出現可怕的「逆反心理」,「約有一半過份被催谷的學生,到中學時反而無心機讀書,原因是小學時父母監管性較強,因此較為服從,到中學時開始有獨立思想,便會覺得『無必要這樣辛苦』,成績反而一落千丈。」

回覆:輸在起跑線?

唔知係唔係個別例子, 我兒時朋友小學成日考全級第一, 中學同小弟一樣讀唔成書。但佢個陣家庭是無吹谷,相信中學入間勁校輸咗信心一落千丈。所以我認為心理能耐是很重要,現在我除注重閱讀外,我也很關注他面對逆境能力。

回覆 lui 的帖子

St Paul 幼稚園K3仲寫緊a-z,家長覺得吾够係正常,但補吾補應該吾影响升于升得番小學。

回覆:輸在起跑線?

朋友是小學留班踢出校,初中一樣逢二進一,中三也踢出校,中四開竅,會考全合格,有A,B ,C入咗間大公司

stockmike 發表於 15-10-10 10:18
唔知係唔係個別例子, 我兒時朋友小學成日考全級第一, 中學同小弟一樣讀唔成書。但佢個陣家庭是無吹谷,相 ...
另一方面, 上到中學好睇自學能力, 如果小學一直係被學, 跟唔上好正常

引用:回覆+lui+的帖子 St+Paul+幼稚園K3仲寫緊a

原帖由 Jane1983 於 15-10-10 發表
回覆 lui 的帖子

St Paul 幼稚園K3仲寫緊a-z,家長覺得吾够係正常,但補吾補應該吾影响升于升得番小學。 ...
我意思如果唔補,英文上去追唔到。

回覆 lui 的帖子

追吾到有好多原因,未必同補吾補掛勾。小朋友係甘補,都有跟吾到的。
其實係要教識小朋友,學得其法,補習係一個選擇。小朋友去group補,一個鐘課堂,佢發夢hea左去,家長都吾知……

回覆 wan_sosin 的帖子

有人由頭帶到尾,有人中途發力,所以好難講。
但過度催谷和吾理小朋友受吾受,都死谷,就好難喜剧收場。

little_yolky 發表於 15-10-9 17:44
我家有一小朋友幼稚園是出色的, 但家長認為要自然發展, 認為幼稚園應該只需教導小朋友自理、自律及社交人際 ...
如果有早教, 就會早知學習能力在何有偏差, 會盡早禰補, 己比因遲教冇教到迫到面前才發現落差好很多.

當然, 就算有早教, 都會應家長能力興趣同小朋友的能力興趣而有不同的成果.  

好似你2個小朋友, 相信你自己在中文能力同興趣上的表現早己影響左他們的發展, 并不是每一個早教的有小朋友都有同一能力.  

同意樓上有一貼, 我自己的早教都會注重語文類, 反而好像K2學乘法之類, 只是早學了某些計算的方法, 或一些串字的, 如冇興趣我都不會勉強.

wan_sosin 發表於 15-10-10 07:58
同你講嘅類似:

聖母小學吳修女:
不過share 所見所聞,

我識此校高年級, 數中夾雜算是奧數的數, 小朋友冇奧數底, 要靠補習老師,

我不明做咩要設此模式, 不是谷嗎?

回覆 Jane1983 的帖子

不同的背景擁有不同的資源和機會。例如富有,就已經有安全網,可以負擔更多的冒險,累積挫敗,等待收成,亦容易得到優秀教育,接觸合適的人脈,在合適的時間去合適的地方,因此他們的努力,回報較高。
要唔要喪氣?唔要,因為富有的人亦未必很會掌握自己的優勢。其他背景不足的大眾,只要認真審視自己有限資源,善加運用,継續努力,會越走越順。

Jane1983  是的,各人有各人的路  發表於 15-10-10 15:51

little_yolky 發表於 15-10-9 17:44
我家有一小朋友幼稚園是出色的, 但家長認為要自然發展, 認為幼稚園應該只需教導小朋友自理、自律及社交人際 ...

我認同由家長在家實行早教的, 也身體力行. 一方面讓兩個女在學卷校渡過快樂童年, 另一方面在家主力培養女兒們的閱讀能力和興趣以及良好學習習慣, 並無預先教學術.

結果大女在私校除了小一第一個學期較辛苦外, 一直都維持中上成績入到理想中學. 細女在同一所私校讀得出色而轉讀有聯繫中學的津小, 繼續愉快學習.

所以家庭早教的方向很重要. 如果方向錯了, 孩子可能會因為過早催谷而失去學習動力.

反之"自然發展"之類的理想, 當遇到學校實際要求而夢碎時, 家長因現實的壓力引致變臉會令孩子更痛苦.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌
‹ 上一主題|下一主題