用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實誰決定上午班下午班在那間學校有分? ...
樓主: shevachevy
go

其實誰決定上午班下午班在那間學校有分? [複製鏈接]

引用:回覆+Babyarsene+的帖子 咁如果不是又大又

原帖由 shevachevy 於 15-09-24 發表
回覆 Babyarsene 的帖子

咁如果不是又大又好呢? 這不是重點吧? 加上有些分校根本不在原區, 就因為上午班下 ...
我諗你應該咁諗,上下午校一向都好似兩間學校咁運作,不同老師不同校長,只係大家用同一間校舍,根本就唔係校舍去決定佢哋係同一間校,而係由好多年前佢哋已經係分咗做a校b校。到佢哋分開校舍用,咁跟返原本嘅學校去嘅校舍我睇唔到有咩問題。
再者,我好少見到兩間學校分開到好遠,我知嘅都係有啲沙田學校去咗馬鞍山。而你有嘅舊生分係冇地區限制,你方便嘅咪用如不方咪不用。再者,係唔係同區我諗冇咩關係,冇人會知你小學畢業後你係咪會住反同一區。

回覆 hkpapa852 的帖子

我就是了解"遊戲規則" 是上午校歸上午校, 下午校歸下午校, 所以我由始至終的問題是 : 分家的 " 遊戲規則 "  是誰訂? 而似乎每校的分家方法也不一定一樣, 你說抽籤也好, 校董會訂也好, edb 訂也好, 總有個說法吧?
如你所說, 有些分家係有人仆到去, 有些分家係有唔願意, 咁既然有公平性o既問題, 不可以問嗎?

我也不是說要推翻什麼(也無能為力), 我只是想知這樣的規定是有沒有根據? 還是如樓上所說, 抽籤? 自己傾掂?

引用:Quote:Babyarsene+發表於+15-9-24+10:28+點

原帖由 HK-MAN 於 15-09-24 發表
將來某間學校有排煩
同意

引用:+本帖最後由+subb+於+15-9-24+11:31+編輯+\

原帖由 subb 於 15-09-24 發表

好簡單答案 ! 
我諗我哋講幾多次用什麼不同表達方式去講樓主都唔會接受,因為佢個legitimate expectation 同一般不點同!

引用:回覆+shevachevy+的帖子 其實不是分的問題

原帖由 retriever 於 15-09-24 發表
回覆 shevachevy 的帖子

其實不是分的問題...不是下午班畢業哪表裡有分..
Sorry to say, 而家係你個仔女讀小學,唔係嚟揾返你細個讀小學嘅記憶。如果記憶重要過十分,咪唔好用舊生分自行囉。

引用:樓主,我欣賞你對學校嘅愛護。 但你好似對

原帖由 gk678 於 15-09-24 發表
樓主,我欣賞你對學校嘅愛護。
但你好似對「校舍」過份執著了。
好多時上下午小學,係「兩間」小學,「共用 ...
我諗如果佢間下午校成績唔係同上午校差咁遠,應該冇咩太大問題。

回覆:其實誰決定上午班下午班在那間學校有分?

以我所知,軒小上下午校便是以「抽籤」去決定命運。

引用:回覆+hkpapa852+的帖子 我就是了解"遊戲規

我就是了解"遊戲規則" 是上午校歸上午校, 下午校歸下午校, 所以我由始至終的問題是 ...
你要知最好問教育署又要揾返當年分家的報告,again, it's too late to ask now! 明天就是自行deadline?

我就是了解"遊戲規則" 是上午校歸上午校, 下午校歸下午校, 所以我由始至終的問題是 ...
其實學校要分家的話,無論邊個去搬都總會有反對聲音,也總要有個方法或人去決定。家長知道是誰去決定又如何?要知一定可以知,實有公告。但有必要嗎?何必自尋煩惱呢!

因為你一開始也有問點解你係a校下午校但a校冇分要你去b校先有分,大家都解釋呢點你知。

回覆 loveDD 的帖子

或者你說的是對的, 香港就是這樣, 我只是好奇想了解一下是不是每間學校都有些準則/以某些人的決定為依歸。
綜合這裡的答案似乎沒有一定的答案, 如果是抽籤的話我會覺得"哦這樣", 反而覺得公平點, 如果是因為上/下午班被校董會視為正統, 我有點替另一方感到不值

那謝謝你解釋, 可能我表達唔清晰, 但這點我是明白的

引用:回覆+loveDD+的帖子 或者你說的是對的,+香

或者你說的是對的, 香港就是這樣, 我只是好奇想了解一下是不是每間學校都有些準則/以 ...
如果要揾官方答案最好問返學校教育署,我諗呢到好多都係道聽途說,因為冇咩人深究呢個問題。

引用:Quote:ckh311+發表於+15-9-24+11:53+如果掉

原帖由 HK-MAN 於 15-09-24 發表
但如果兩邊都有分,佢地就覺得最公平....
除非係咁

明白的, 因為以前不是常蒲 ek, 所以想問一下這些決定影響那麼多人以前有冇人質疑過? 還是大家都欣然接受安排, 只有我想多了,。 Anyway, 祝大家的小朋友選校讀書都一帆風順~

引用:回覆+Babyarsene+的帖子 明白的,+因為不是

對我來說一間學校做得好唔好同校舍冇關,只係同學校團隊關事更多,大多數都係concern學校教個小朋友好唔好,honestly, 我睇唔到分開校舍同邊個用新校舍有地方質疑。如果係你嘅下午校用返原本個校舍都唔代表佢成績表現會好啲。

識人在學校校務處做高級文書主任,了解一般是成績好嗰間留在原校的。

shevachevy 發表於 15-9-24 12:48

或者你說的是對的, 香港就是這樣, 我只是好奇想了解一下是不是每間學校都有些準則/以 ...
抽籤(我都覺得係最公平嘅做法)又好, 校董會同上下午校(一少撮管理層)自己拆掂佢又好, 其實都唔係大問題. 唔通真係要嚟個上,下午校師生(包括埋校友)大公投咩!? 如果真係咁做, 恐怕到2046年都未搬得成.

引用:識人在學校校務處做高級文書主任,了解一般

原帖由 Anniemun 於 15-09-24 發表
識人在學校校務處做高級文書主任,了解一般是成績好嗰間留在原校的。
我反而寧願成績差少少去沙呂嘅5星級學校

Anniemun 發表於 15-9-24 13:14
你位高級文書主任既朋任任職既學校分拆過未? 未佢又點可以咁肯定人地學校係點決定呢?

如果留係原校一定係好D個間, 咁點解11網李陞小學, 45網慈雲山聖文德呢D留係校既學校咁坎坷, 攪到過去幾年自行階段都收生不足? 反而分拆走個間就爭崩頭?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題