用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問大家中一多功課嗎
樓主: emilykwokkwok
go

請問大家中一多功課嗎   [複製鏈接]

功課不算多,但ECA and school teams 超多。擔心佢唔識安排時間。F1 又想比佢玩多D,試多D⋯⋯

醒目開學勳章

暫時功課不多,但校隊差不多日日都要操練, 返到屋企已經8點了

仔仔功課多唔係下一日交,但全部唔係下一日交比下一日交其實重差,老師俾更多,唔係抄寫,係好費時的資料搜集,查字......慘過呈分......無時間休息,溫書,樂器都練唔到.......中學生活係咁樣?

醒目開學勳章

Longan 發表於 15-9-23 09:33
仔仔功課多唔係下一日交,但全部唔係下一日交比下一日交其實重差,老師俾更多,唔係抄寫,係好費時的資料搜集, ...
其實中學好多事都要上網做資料搜集或者搵野,用O既時間唔少~

英文科直情百無,無功課無quiz無test,唔知學校既問題錠係個別老師問題,有得揀,寧愿揀間催谷校。

我大女今年升中一, 每日都好多功課, 好少功課唔係第日交, 學校又要逼佢地參加好多活動, 所以每日都好攰.

October. 發表於 15-9-23 12:42
英文科直情百無,無功課無quiz無test,唔知學校既問題錠係個別老師問題,有得揀,寧愿揀間催谷校。 ...
是直資定津校定名校?咁hea?

津校,外籍老師教。

最近都因為做左班會副主席要留校幫手做壁報
番到屋企其實都5:30幾,有時真係要做功課做到十二點左右
有時都因為自己係英文班,老師對英文班期望高啲,都要背埋文言文兩至三段 味適應既同學真係三四個鐘都味背到一段,我自己都用左五十分鐘黎呢三段 所以有時果日手冊寫既功課唔係第日交我都唔會咁快做令願抖下,星期六日更加唔會出街,大部分時間都攞黎補眠,餘下時間都係溫書、做課同背書
Everybody Loves Somebody.
In time,everybody was falls in love with somebody
Much that I can't take it
Just as I found YOU

October. 發表於 15-9-23 18:16
津校,外籍老師教。
係喎, 外籍老師係唔多比家課學生架, 好多時係堂上同佢地一齊做, 叻嘅同學都係靠自己,
只覺得跟外籍老師, 係ORAL 會 好D咁

TwinWong 發表於 15-9-23 21:54
係喎, 外籍老師係唔多比家課學生架, 好多時係堂上同佢地一齊做, 叻嘅同學都係靠自己,
只覺得跟外籍老師, 係 ...

我相信一分耕耘一分收穫,小學做咁多功課,一升中就停落來,我都好唔慣,我自己買comprehension 及proof reading 俾佢做下。我有d明白點解有d學生升中后會band 1變band 3。

October. 發表於 15-9-24 09:52
我相信一分耕耘一分收穫,小學做咁多功課,一升中就停落來,我都好唔慣,我自己買comprehension 及proof r ...
係啦﹗落到 band 3 ,都唔知要點拉先上番band 1 啦﹗

回覆:請問大家中一多功課嗎

順其自然,讀書人生ㄧ個部份,壓力越大,怕小朋友想多咗,少少要求加有二手準備便可

回覆:emilykwokkwok 的帖子

多!阿仔小學讀直資英小,當時少功課多思考;但現在讀的直資英中'高增值', 較谷,放假的weekend 10+樣功課,已經要寫essay(雖然有guideline),好多查字,明明篇野無生字,都要寫滿咁多格去查(我覺得應該唔洗寫咁多,係仔唔敢問老師可否寫少d)返咗一個月已經科科都幾個quiz. 仔覺得辛苦,我唯有陪佢做,同佢講'間間band1都係咁㗎啦'😓好在以前英文底ok,我諗由中中升上的同學都幾辛苦

已經開始小測時間表啦,為左安全起見,我都自備記事日程薄寫埋一份..明天雖然放假,已經要開始備戰啦...見見阿囡手要仲有無數個REPORT要做,唯有同佢打打氣啦..

醒目開學勳章

我相信一分耕耘一分收穫,小學做咁多功課,一升中就停落來,我都好唔慣,我自己買comprehension 及proof r ...
我女O個班有個女同學以前小學全級頭8,升中變咗全級尾8;另外有個男同學以前小學全級頭4,升中變咗全級尾20-30名,女O既玩田徑跑步,男O既玩藍球~~~升中後文武全才O既人唔多,要兩者兼得好難~~~~

黃巴士  尾8 - 咁大落差!!  發表於 15-9-30 10:46

angelfan07 發表於 15-9-30 10:07
我女O個班有個女同學以前小學全級頭8,升中變咗全級尾8;另外有個男同學以前小學全級頭4,升中變咗全級尾20-30 ...
間中學太多勁人,落差咁大怕影響小朋友心理。

你女間學校是傳統名校?

請教點解有d學生升中后會band 1變band 3既? 謝謝!

醒目開學勳章

kin818kin 發表於 15-9-30 11:58
間中學太多勁人,落差咁大怕影響小朋友心理。

你女間學校是傳統名校?
只係地區非主流b1英中~~

醒目開學勳章

saetang 發表於 15-9-30 12:01
請教點解有d學生升中后會band 1變band 3既? 謝謝!
1)中學生活多姿多采,尤其課外活動,小學時玩開運動,由中小升英中,要文武兼得,談何容易,成績倒退見唔少~~~~2)上到中學,唔係日日交功課,男o既得閒又掛住打機,講又唔聽見埋家長都係咁,;女o既掛住whatsapp和ig/fb,成日約朋友出街玩,成績倒退~~~~~~~

‹ 上一主題|下一主題