用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請幫忙! 中西區,西九龍,男仔點揀?
樓主: Iloveoldseafood
go

請幫忙! 中西區,西九龍,男仔點揀? [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 15-8-19 17:06
如果係B1生,明年升中可以考慮,乙一:KC或SJC,乙二:KC或SJC,乙三:RC,乙四:SLS。應該好穩陣。 ...
果然係執齊B1全套....

mcl203 發表於 15-8-19 17:12
果然係執齊B1全套....
明年仲可以咁做。

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+15-8-19+10:14+請

原帖由 王家爸爸 於 15-08-19 發表
如果係B1生,明年升中可以考慮,乙一:KC或SJC,乙二:KC或SJC,乙三:RC,乙四:SLS。應該好穩陣。 ...
王家爸爸,多謝你的意見。

SJC 名氣比 KC 高,而且供抽獎的位也比 KC 少,咁排第二係咪冇機會入到, 會否浪費咗機會呢?

elbar  KC不錯,其他請看訊息。   發表於 15-8-19 19:25

aeiou_drm 發表於 15-8-19 17:44
王家爸爸,多謝你的意見。

SJC 名氣比 KC 高,而且供抽獎的位也比 KC 少,咁排第二係咪冇機會入到, 會否 ...
我會放SJC係乙一,因為大部分人會乙一KC,乙二SJC。前年有人乙二入到,所以如果情況唔變,放乙一應該得。
萬一唔得,都唔太甘心入咁早入RC,所以會乙二放KC(機會好微),乙三放RC。

回覆 aeiou_drm 的帖子

名氣呢樣野根本無任何標準衡量,憑甚麽來論高低

引用:Quote:aeiou_drm+發表於+15-8-19+17:44+王

原帖由 王家爸爸 於 15-08-19 發表
我會放SJC係乙一,因為大部分人會乙一KC,乙二SJC。前年有人乙二入到,所以如果情況唔變,放乙一應該得。
...
Thx!

引用:Quote:Band5+發表於+15-8-19+10:30+謝謝很

原帖由 hkpapa852 於 15-08-19 發表
到底男女比例係幾多呢? 暫時睇落, 大多數非單性既小學入面, 都係男多女少, 而且當中有不少小學既B1學生亦係 ...
B1男女校好似普遍係女多男少噃!普遍小學B1成績更加係大部份被女生霸佔噃!

30%自行,7%甲部,就算零直資都應該收咗37%B1生啦!睇唔到有乜理由用30%嚟計數。

中西區只得7間B1,2間B3中學,大部份抽獎位係借他區嘅,唔夠位,教署自然要再補充。而家估計5年後夠唔夠B1位,確係言之尚早。B2B3位欠缺仲大啦!

elbar  而家估計5年後夠唔夠B1位,確係言之尚早。  發表於 15-8-20 11:31
王家爸爸  借他區位,只係政府既教育政策做成。  發表於 15-8-20 09:26
王家爸爸  大抽獎借他區位,唔代表唔夠位,中西區借出既比借入既多。  發表於 15-8-20 09:26

masteriso 發表於 15-8-19 18:26
回覆 aeiou_drm 的帖子

名氣呢樣野根本無任何標準衡量,憑甚麽來論高低
我反而覺得現在既名氣有啲標準可以衡量,但係將來既名氣無人知。
好似講股佬話齋,股價可升可跌,今天既名氣唔代表將來既名氣。睇下現在同廿年前既港華就知。

再睇下SPC從三十年前高位,跌到幾年前低位,然後谷底回升,而家又返上去。

elbar  暫時SPC應可以同港同,匯基等這些直資新星一比。  發表於 15-8-20 15:48

如果將聖類斯當係B1之中最差既(止蝕線),2013-2014年度,中西區大抽獎B1、B2、B3位,分別有大約750個、750個、500個。當年中西區大抽獎有大約650個位剩。即係大約1350個學生爭750個B1位,所以B1生,應該一定可以入到B1學校。2014-2015年度,情況應該更好。2015-2016年度,應該同2013-2014年度差唔多。

aeiou_drm  Thx!  發表於 15-8-20 21:43

王家爸爸 發表於 15-8-20 09:22
好似講股佬話齋,股價可升可跌,今天既名氣唔代表將來既名氣。
冇錯, 聖x斯都係咁, 也從高向下滑, 現在應該不是b1, 選校時無需太在意心儀中學是否正在高處, 反而我更會在意學校低潮時既回升能力, 因為會反映學校既能力, 保持長期在高位的學校不多.

正如中西區高X教, SPC等也會遇上這些情況.

回覆:王家爸爸 的帖子

請問SLS是那一間學校?
另外2003年出生率高定2004年出生率高呢?可否告知?

王家爸爸  http://www.censtatd.gov.hk/pastprojects/45th_anniversary/exhibition/fa/1/index_tc.jsp  發表於 15-8-20 10:21
王家爸爸  St. Louis School  發表於 15-8-20 10:16
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Fionyiu 發表於 15-8-20 09:51
請問SLS是那一間學校?
另外2003年出生率高定2004年出生率高呢?可否告知?

...

回覆:Band5 的帖子

王家爸爸  借他區位,只係政府既教育政策做成。  發表於 2015-08-20 09:26:59

王家爸爸  大抽獎借他區位,唔代表唔夠位,中西區借出既比借入既多。  發表於2015-08-20 09:26:25

每區都有借出借入,中西區借出最多位係聖約瑟同高主教,因為小學唔係中西區!呢樣應該暫時冇得變!英華女校借去深水埗嘅就可能等到搬返原址至會轉。

回覆 Fionyiu 的帖子

2003多dd咁多…
題外話……我囡2011年出生率最多果批,到時都唔知咩景況……

elbar  還有中途加入而無法計算單雙飛和新移民學童增長。  發表於 15-8-20 11:35

引用:回覆+Fionyiu+的帖子 2013多dd咁多…題外

原帖由 bbforever 於 15-08-20 發表
回覆 Fionyiu 的帖子

2013多dd咁多…
我 compare 2003 和2004呀,不要2013呀!

bbforever  我打錯年份㖭…改返先…  發表於 15-8-20 12:24
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

回覆:mymelody2003 的帖子

SPC 變直資而高主教收女生。SL兩招都不用。真的要靠學校能力去渡過出生率低而做成的低潮。

王家爸爸  其實我對SLS都幾有信心,雖然佢唔會係短時間內變返當年咁好,但係勝在啲學生算乖。   發表於 15-8-20 16:19

Band5 發表於 15-8-18 12:09
樓主小朋友係升小二,我認為應考慮一間合適嘅小學比考慮升中更為重要!你覺得佢只係band2材料,其實會唔會 ...

你仔仔
我仔佢懶,無用,24小時顧住玩,教唔聽,B2不夠學位,正是驚由B2跌落B3

回覆:hkpapa852 的帖子

sorry 其實吾係好明,點解學童回升會令Band1學位更緊張?之前有學校被削班,如KC由五班變一班。當人數大增時,學校自然要增收或開班而冇理由只許band2/3學校加班但band1吾準?故此理應所有學校也可平均增加學位,不會改變band1/2/3學位比例?尤其中西區band1學校多。
好似今年升少一,同一所學校小一人数多比小六多而宜往往收滿人的都是較受歡迎成績好的小學。以我所知,已有小學來年可加班。

elbar:暫時SPC應可以同港同,匯基等這些直資新星一比。

唔知Acting校長轉正係好事定壞事。以前入學講座完左之後,John Kennard 幾乎有問必答,佢走左之後,好似無咁開放,舊年入學講座,Acting校長唔多願意回答問題,唔知道係嘜野原因。

我見St Louis的高中在過去幾年是開5班, 14-15年度的中六仍然是5班, 要去到15-16年度的中六才減為4班.  

Band 1C的中學在低出生率年代開5班, 會唔會因而收多了band 2生, 從而影響中學成績?  好在我見剛畢業的中六是最後一屆開5班了, 希望來年會有新景象.

王家爸爸  多多少少會,減班一定有啲幫助。  發表於 15-8-21 09:16
‹ 上一主題|下一主題