用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網放榜如何?
樓主: 150210JL
go

31網放榜如何? [複製鏈接]

kkhon 發表於 15-6-11 17:02
回覆 micmic1352000 的帖子

大抽獎舊油天得果吾夠75個位,点有可能乙二入吖

並非完全無可能,如果少過75個人放乙一,咁乙一派唔晒d位,乙二咪有機會入,情形好似立法會選舉一樣,我地無可能預先做好配票,形成選舉名單入面第一位候選人成功當選下,仍然有多餘選票投比佢,造成浪費,反而另一選舉名單第一熱門候選人又唔夠票當選。

雖然有四大熱門,但乙一選擇唔會平均分配係四大,有機會向其中一至兩間熱門學校傾斜,又或者有家長認為舊油今年太過熱門,個個唔敢揀,造成舊油今年反而易入左。好似李永達咁樣,個個都以為佢肯定當選,所以認為佢夠票,自己唔洗投比佢,點知個個以為其他人會投李永達,最後攪到李永達大熱倒灶。

回覆:se6b03 的帖子

好認同你的講法,因為身邊個個朋友都第一都選新油天覺得新校環境好,反而忽略左舊油天

都話住我樓上甲一+乙—舊油吾入,喊晒口派左廣官。

回覆:fujitasze 的帖子

請教一下大家,如果佢甲2新油,甲3舊油,然後乙1新油,乙2舊油有冇機會入到

回覆:31網放榜如何?

奇在如果number 前,為何乙二第一志願新油又唔得?
雖然唔係無可能
但真係要超多人揀新油
又甘啱唔多人揀舊油才有甘現象

Kbee9944: 究竟你知唔知你朋友派邊間架?

我信有人乙二入到舊油,同時有人乙一入唔到喎。小一抽獎係完成晒一個小朋友再做另一個小朋友的,而唔係完成晒所有人的甲一才做甲二,所以第一人應該個號碼很前,但又未前到可以甲一。而第二個小朋友個號碼很後,輪到佢時根本新油舊油所有位已滿,所以唔中。

引用:我信有人乙二入到舊油,同時有人乙一入唔到

原帖由 cat_house 於 15-06-11 發表
我信有人乙二入到舊油,同時有人乙一入唔到喎。小一抽獎係完成晒一個小朋友再做另一個小朋友的,而唔係完成 ...
你錯了,係完成曬所有人既甲一➡️所有人甲二➡️所有人甲三➡️所有人乙一➡️所有人乙二➡️所有人乙三...如此類推;並非續個小朋友抽的

回覆:MicFred 的帖子

入左舊油

cat_house 發表於 15-6-11 19:02

我信有人乙二入到舊油,同時有人乙一入唔到喎。小一抽獎係完成晒一個小朋友再做另一個小朋友的,而唔係完成晒所有人的甲一才做甲二,所以第一人應該個號碼很前,但又未前到可以甲一。而第二個小朋友個號碼很後,輪到佢時根本新油舊油所有位已滿,所以唔中。

是日EK最佳笑料。。。  

睇完隻光碟,再寫過!  

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2015_dp_cant.wmv

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

kkhon 發表於 15-6-11 17:02
回覆 micmic1352000 的帖子

大抽獎舊油天得果吾夠75個位,点有可能乙二入吖

大抽獎舊油天共有70個位,即乙部只有63個。

回覆:奥脫福 的帖子

照大家的分析我覺得我朋友應該是甲3入到舊油天,而唔應該說係乙2入到,很感謝大家的分析,我才真正明白整個派位機制

回覆:kbee9944 的帖子

原來派位是如此的複雜……

引用:照大家的分析我覺得我朋友應該是甲3入到舊

原帖由 kbee9944 於 15-06-11 發表
照大家的分析我覺得我朋友應該是甲3入到舊油天,而唔應該說係乙2入到,很感謝大家的分析,我才真正明白整個 ...
甲3真的有可能嗎?

回覆:熊牛不兩立 的帖子

唔理啦!真的好難明白!太複雜啦!不過替佢開心

引用:我信有人乙二入到舊油,同時有人乙一入唔到

原帖由 cat_house 於 15-06-11 發表
我信有人乙二入到舊油,同時有人乙一入唔到喎。小一抽獎係完成晒一個小朋友再做另一個小朋友的,而唔係完成 ...
救命呀!今日好多笑料

其實中甲部大熱,都係神蹟。

lauwingtai 發表於 15-6-11 20:19

救命呀!今日好多笑料

最慘係d笑料包裝得好「專業」。。。難怪在香港賣寶藥咁好搵。。。  

甲部得7個位咋,甲二或甲三都無可能,睇怕佢填錯或你聽錯多啦!叫佢再望吓張底纸查吓自己是否填错咗乙一舊油。
‹ 上一主題|下一主題