用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 40網的各位,最後你地點排1-5位呀?
樓主: miutback
go

40網的各位,最後你地點排1-5位呀? [複製鏈接]

回覆:40網的各位,最後你地點排1-5位呀?

基福今年好多人選呀

引用:基福今年好多人選呀 +

原帖由 maggielmy 於 15-02-04 發表
基福今年好多人選呀
听d家長話舊年個個選基褔都入,所以今年個個選。

基愛,善導,瑪神,深水埗官立,深信

引用:基愛,善導,瑪神,深水埗官立,深信

原帖由 ericby 於 15-02-04 發表
基愛,善導,瑪神,深水埗官立,深信
瑪神,st. Andrew, 開平……

係咪太熱門?

引用:Quote:原帖由+ericby+於+15-02-04+發表基愛

原帖由 boboaf 於 15-02-04 發表
瑪神,st. Andrew, 開平……

係咪太熱門?
聖安德烈多人揀因為千禧校舍和多位,但去年排第二好似都派唔到了,因為好多家長都將保險線推前到第二志願,甚至第一志願 (派完位再去其他一線叩門)。瑪神一向係本區熱門,因為有直屬中學。旅小少位,不過又冇一線學校咁谷但升中不錯,所以都有一班捧場客,佢係俾人嫌校舍舊

引用:Quote:原帖由+boboaf+於+15-02-04+發表瑪神

原帖由 iluvchun 於 15-02-05 發表
聖安德烈多人揀因為千禧校舍和多位,但去年排第二好似都派唔到了,因為好多家長都將保險線推前到第二志願, ...
你可以去聖安德烈果個區睇。部份家長話第二志入嘅。當然未入得晒。我仲見到個話自己第三志願入嘅。5知系咪打錯。其實選校好似心理戰,大家都估估下。我見好几間都話第一志願都入5到。嘉靈,基褔,協和,開平,,聖多瑪,茘天,瑪神。所以第二地願真系無選擇。不過都可能系有人系系網上放流料嘅。除非自己間間都識人。

吉吉吉吉 發表於 15-2-6 05:31
你可以去聖安德烈果個區睇。部份家長話第二志入嘅。當然未入得晒。我仲見到個話自己第三志願入嘅。5知系咪 ...

40網第一志願入唔5到的學校, 還有愛德

引用:Quote:吉吉吉吉+發表於+15-2-6+05:31+你可

原帖由 Mistletoes 於 15-02-06 發表
40網第一志願入唔5到的學校, 還有愛德
哩間5近我,所以我5清楚。原來系咁。

回覆 Mistletoes 的帖子

Yes, 自行愛德application in 9/14 is over 200.  

吉吉吉吉 發表於 15-2-6 18:00
哩間5近我,所以我5清楚。原來系咁。
深水埗區升中派位最好既小學都唔識?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:吉吉吉吉+發表於+15-2-6+18:00+哩間5

原帖由 hkpapa852 於 15-02-06 發表
真系5好意思,我2013年先搬來哩區,加上我系住協和果頭,所以石硤尾果边遠,我無去關注,一心都無諗住報,所以我放棄左果頭。

引用:Quote:吉吉吉吉+發表於+15-2-6+18:00+哩間5

原帖由 hkpapa852 於 15-02-06 發表
我仲以為系荔天派得最好咋。

吉吉吉吉 發表於 15-2-6 23:24
我仲以為系荔天派得最好咋。
荔天都很好, 還有瑪神.

引用:Quote:吉吉吉吉+發表於+15-2-6+23:24+我仲

原帖由 mall 於 15-02-06 發表
荔天都很好, 還有瑪神.
但開平個校長話自己學校系派中學頭三名喎,系區內。

回覆 hkpapa852 的帖子

Yeah!!

吉吉吉吉 發表於 15-2-6 23:29
頭三?邊年先?以2014年嚟睇,只算Top5
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

吉吉吉吉 發表於 15-2-6 23:29
它的網站已列出13/14年只是4成升英中, 有幾間2線如嘉靈都有4成.  如校長真是這樣說就有点誇大了.  其實本區升英中津小是瑪神, 因有真屬英升預留位.

mall 發表於 15-2-7 11:39
它的網站已列出13/14年只是4成升英中, 有幾間2線如嘉靈都有4成.  如校長真是這樣說就有点誇大了.  其實本區 ...
係,上年愛德53%,荔天50%,協和4X%,旅港只有40%

hkpapa852 發表於 15-2-7 11:45
係,上年愛德53%,荔天50%,協和4X%,旅港只有40%
從學校網站看, 上年愛德59%,荔天59%,協和56%,旅港40%, 嘉靈40%.

不過, 愛德有20個長天聯系位, 所以拉高了英升率.  所以論成绩, 荔天會好D.
‹ 上一主題|下一主題