用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 In左噤多間,冇一間收
樓主: 3pigmama
go

In左噤多間,冇一間收 [複製鏈接]

引用:重有睇你是否名幼,+小女得一間收,+因不是讀

原帖由 pearltsang 於 14-11-06 發表
重有睇你是否名幼, 小女得一間收, 因不是讀名幼, 所以神校冇2nd in, 但靠實力有其它2nd in, 所以不是她吳得 ...
讀名幼真係完全冇關係。

回覆:In左噤多間,冇一間收

叩門時,名幼就有D優勢。

pearltsang 發表於 14-11-6 11:58
你都有睇神校post, 有啲話七巧版乜都做唔到, 都有2nd in, 吳通是做到他們覺得是不正常? 做不到先正常?

放鬆d啦,睇開d, 唔係一定全啱就一定收梗...每間學校收生準則一定有自已的一套...好似你所講sfa話全睇實力, 但我話比你聽, 我小朋友去in時一樣答錯一條好簡單的數學題...咪一樣有second in....所以...都係睇開d啦

我都是無OFFER

回覆:sissysze 的帖子

係囉。幼稚園已經要考試有名次嘛?

3pigmama 發表於 14-11-5 22:37
其實只係希望有奇蹟,不過,次次都係落選.

回想過去,做左好多無謂野, 例如考Cert, 整Portfolio., 其實真係 …
in 左幾間?we only hv second in chance…

回覆 pearltsang 的帖子

你咪咁認真,神校收人好多理由的。
我小朋友的同學中有幾個有神校offer,有一個真係醒,英文亦好好,但另外兩個真係一般,無也聲亦吾係特別叻。後來知道一個係有家姐,一個亞媽係舊生。

慢慢來啦

回覆:Jane1983 的帖子

一早化啦, 為有寄望自行, 會公平啲哇.

Jane1983  睇開就好   發表於 14-11-6 19:52

其實有邊間只考性格同溝通,而不考學術的?暫時只知道聖心私立部好似係!

我已檢討了自己,女兒學術不及人,但人人讚佢性格有禮貌,聰明,又愛説話愛表達,四肢靈活而且意志堅強,情緒又控制得宜,可惜唔考呢D。
亦有朋友女兒文靜乖巧,唔同人爭又愛分享,可惜又係唔考呢D。

唉!我地只嘆技不如人,人地真係識好多字!

引用:其實有邊間只考性格同溝通,而不考學術的?

原帖由 rosaki 於 14-11-06 發表
其實有邊間只考性格同溝通,而不考學術的?暫時只知道聖心私立部好似係!
好難只考性格和溝通,點都會考些學術的!但有些學校會看重小朋友面試時的行為表現,多於學術成績!

引用:Quote:原帖由+rosaki+於+14-11-06+發表其實

原帖由 Mirth 於 14-11-06 發表
好難只考性格和溝通,點都會考些學術的!但有些學校會看重小朋友面試時的行為表現,多於學術成績!

...
我認為先學術,後性格,當個個同分就睇性格了,所以我話我有自我檢討,技不如人,怨不了人,若要勝出,我就要去搵D著重溝通,學術其次的學校了,但正如你說,好難!

引用:Quote:原帖由+Mirth+於+14-11-06+發表好難

我認為先學術,後性格,當個個同分就睇性格了,所以我話我有自我檢討,技不如人,怨不了人,若要勝出,我就 ...
搞錯晒。我個仔St Paul CoEd 1st int, 佢話老師拿張寫住"giraffe"的字卡, 問班細路係咩動物。 咁叫做好難的學術嗎?

引用:Quote:原帖由+rosaki+於+14-11-06+發表我認

原帖由 556699 於 14-11-06 發表
搞錯晒。我個仔St Paul CoEd 1st int, 佢話老師拿張寫住"giraffe"的字卡, 問班細路係咩動物。 咁叫做好難的 ...
下!我冇話好難呀!我話搵間只in性格或溝通好難,你誤會了!

引用:Quote:原帖由+556699+於+14-11-06+發表搞錯

下!我冇話好難呀!我話搵間只in性格或溝通好難,你誤會了!
我意思係神校都只係考咁簡單的英文, 即係根本唔係學術行先。

回覆:rosaki 的帖子

我明白你的意思。亦好同情。讓孩子慢慢來。時代不同了,什麼都快。唉,可憐的香港孩子。

LuLuKiuKiu    發表於 14-11-7 09:40

回覆:556699 的帖子

我相信神校選中了學生及家長。

回覆:556699 的帖子

他們要的是吸收力高的小朋友及願意配合的家長。

引用:每次面完試的晚上,照往常咁,同佢傾下密偈

原帖由 doll_fish 於 14-11-06 發表
每次面完試的晚上,照往常咁,同佢傾下密偈,當中會提下當日的面試,例如問下佢開唔開心,跟住問下佢有冇困 ...
心態正面積極。加油呀。希望孩子入到理想而又合適的小學。

chansiub 發表於 14-11-6 21:24
我明白你的意思。亦好同情。讓孩子慢慢來。時代不同了,什麼都快。唉,可憐的香港孩子。

...
謝謝你,不過我未利申,雖然我未有offer,不過有2nd in,有waiting list,仲有D未in,知道不足仲有得修補,算較有希望了!
但我收到你的鼓勵及安慰的心意,謝謝!
‹ 上一主題|下一主題