用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學公文數定係珠心算好?
樓主: 東京mewmew
go

學公文數定係珠心算好? [複製鏈接]

Re: 學公文數定係珠心算好?

Dickyma 寫道:
我個仔兩樣都有學,珠心算有十六級,比較著重口缺,我沒有考,
只給他學會加減,希望他開腦,結果成功,公文式著重針對你現時所讀的級別,不停死做難做,務必能應付及適應學校裏多元化題目.我認為手指快算法比較適合幼稚園及小一,公文式較適合小二以上.珠心算只希望他開腦,對應付學校試題作用不大.

could you let me know,

(1) what centre did you son study abacus?

(2)希望他開腦,結果成功,   請問你如何感受到?邊方便有改變??因我個仔個sir也說過亞仔學了珠心算,我會覺得亞仔會有進步,但我實在感受唔到!!!!

sandycat,

我個仔有時會突然有一個星期開始做練習時,會多些錯誤。但我老公會看清楚是否有些新的計法,如剛開始用10位,或50位,或佢不懂+9,或-9(如當成減10加一後再減10便會錯)。通常都是在這些情況,位小朋友唔識算下去時,會"kik"住,錯多左。
你試去看看他要做的練習,是否教了些他不明白/撥錯珠的地方,以致他算錯。經過家長解釋及示範怎樣撥珠後,他撥對了,就會"通"返。
不要單靠上課時老師教。有家長幫忙才可以令小朋友明白。
我讓個仔學珠心算的目的,倒不是幫助開發腦潛能這樣grand,而是非常basic的,讓他不要怕算數。

marinayiu,

我覺得無論用那種算法,殊途同歸,最終答案都一樣。到他上小學,就當然要跟小學老師的算式算法交功課。現在的老師無論教寫中文字或算式,和我當年上小學時的教法,都有少許出入。到時弄清楚學校/老師的要求再算。

Bluestar 寫道:
sandycat,

我個仔有時會突然有一個星期開始做練習時,會多些錯誤。但我老公會看清楚是否有些新的計法,如剛開始用10位,或50位,或佢不懂+9,或-9(如當成減10加一後再減10便會錯)。通常都是在這些情況,位小朋友唔識算下去時,會"kik"住,錯多左。
你試去看看他要做的練習,是否教了些他不明白/撥錯珠的地方,以致他算錯。經過家長解釋及示範怎樣撥珠後,他撥對了,就會"通"返。
不要單靠上課時老師教。有家長幫忙才可以令小朋友明白。
我讓個仔學珠心算的目的,倒不是幫助開發腦潛能這樣grand,而是非常basic的,讓他不要怕算數。

Thanks for your prompt reply.如無記錯你是否去過mocha的english teaching sharing??

我知你講的情況,但我個仔不是這況,佢現在做的是同level模式同的partice。
其實我有留意他是否太累or分了心,但應都與這些無關,唉!做錯了已完全無怪責他,只叫他小心改,但改正的命中率都係80-90%,點解??要改第3次,somtime改第4次服味!!或許今晚叫佢唸下口(決)看看順唔順?

心算先生常強調,佢地的看法,錯是正常,不用太上心,但實在過不了自己比較目標為本(錯多少)的看法。

[size=large]我讓個仔學珠心算的目的,倒不是幫助開發腦潛能這樣grand,而是非常basic的,讓他不要怕算數你實在看得開(鄧)你高興。

sandycat,

對呀。(我都唔係好記得exactly見過那幾位媽咪了。)
我個仔較心散,但通常錯的都是我所講那種。
讓他上珠心算,真的是想他早些學算數,上小一少樣不明白的新事物。他的幼兒園現在才教十位內加減數,a+b=?或a-b=?。所以我讓他先習慣,希望日後易上手。

另一可能 - 你個仔會否覺得太沉悶?或已經懂了,還要做做做 練習?所以無心機/心情 ?
大家放鬆點,這只是小朋友讀書時代的開始,還有十多二十年to go。

你個仔未叫放棄, 你身為家長就放棄, 未免太過呀, 你要了解你仔仔情況. 然後想方法去幫佢先係家長要做既責任, 珠心算只係幼童時一個好基礎既學習過程, 之後, 條路還有好多困難, 要家長同小朋友一起面對架. 放鬆D拉, 唔好太執著呀!
sandycat 寫道:
請教各位媽咪???

我個仔K3,04年5月(K2)開始學珠心算,在專門教珠心算的地方學,近排好像好唔妥,都係計個D數,程度無變,但就錯好多,eg.15題錯7題,10題錯5 or 6題,這情況已經有2星期多,我上星期問先生,先生話錯係正常,話對於大人覺得淺的東西對佢地來說並不易,無問題,重話我個仔能力已去到9級,雖然名義上只是10級。and show me some example which is done by my son at school。

對我來說不能接受解釋,因我覺佢都係做緊同一本練習同一level,佢快就夠快,但個準成度咁低,莫講進步,簡直係退步,我問番個仔點解會今,佢話唔知,問佢係唔係唔鐘意做或讀佢話唔係,真係有D灰心想唔比佢讀,每月花5XX元,係咪學其他重好???

但記得佢先生講過學珠心算,可幫助開發腦潛能,成效會遲d見到,[size=large]不用對準成度太執著是真的嗎???

請各位媽咪比d意見!!!

sandycat

我今日先睇bk,所以才睇pm,sorry,你講這個case,我有朋友個仔(小一)學珠心算一般日子,都有尼個情形,而且個情況係條條數都少1,好奇怪,佢後來冇學,小三開始買數學IQ書比佢睇,反而數學科非常高分,但有d 朋友個仔學又學得好好喎,我諗好難一蓋而論.如果怕佢再係咁樣,轉學其它數可能效果出人意表呢!唔駛堅持架.

siulisa

有趣當然係奧數啦.
[quote]
siulisa 寫道:

請問可否提供近北角區學林數, 奧數, 公文數及珠心算的電話(比較好的), 我會留意

sandycat,

對呀。(我都唔係好記得exactly見過那幾位媽咪了。)
我個仔較心散,但通常錯的都是我所講那種。
讓他上珠心算,真的是想他早些學算數,上小一少樣不明白的新事物。他的幼兒園現在才教十位內加減數,a+b=?或a-b=?。所以我讓他先習慣,希望日後易上手。

另一可能 - 你個仔會否覺得太沉悶?或已經懂了,還要做做做 練習?所以無心機/心情 ?
大家放鬆點,這只是小朋友讀書時代的開始,還有十多二十年to go。

多謝你開解。

今日我老公帶個仔去上堂,上到去做無問題,15題錯2題<計時>(同上星期上去學一樣),亞sir叫返屋企,暫停做現有的一本,這本是將5個,個位數的加減數,改做佢影印出來是散頁的,2個,拾位數的加減數,點知重激死我,第一行15題錯2題,第二行15題錯7題。

佢已經進入影像算盤,我留意過佢隻手,動作好大,稔住有影響,叫佢放定D唔好動作太大怕 "走珠",其實佢錯的多是在個位或拾位,漏了或多了一粒珠,我已好聲好氣解釋比佢聽,最緊要岩,慢D唔緊要,點知都係今!!!

我問個仔,佢話佢在番學度,有專心做所以岩,但我問佢以前你係屋企都係一樣今既環境做,點解可以,以前做得好,而家又今,佢話唔知道!!!!!!

我有問過個仔是否很悶or唔想學,佢話唔係。

我都好明白漫漫長路,但真的很百思不得其解,唔理學唔學,都好想知點解!!!!

究竟是否真的是他講的不專心問題!!!

[quote]
CHUCHU 寫道:
sandycat

我今日先睇bk,所以才睇pm,sorry,你講這個case,我有朋友個仔(小一)學珠心算一般日子,都有尼個情形,而且個情況係條條數都少1,好奇怪,佢後來冇學,小三開始買數學IQ書比佢睇,反而數學科非常高分,但有d 朋友個仔學又學得好好喎,我諗好難一蓋而論.如果怕佢再係咁樣,轉學其它數可能效果出人意表呢!唔駛堅持架.

siulisa

有趣當然係奧數啦.
[quote]
siulisa 寫道:

請問可否提供近北角區學林數, 奧數, 公文數及珠心算的電話(比較好的), 我會留意

sandycat,

唔怪得知 - 由珠算每個數都是個位數,(就算是有5個個位數字都好),要"進化"到計2位數(加或減2個兩位數),我個仔都有"kik"住一陣,因為對他來說已是有所不同,有難度,未適應,會有時在10位或個位,上或落多一粒珠-->答案錯。
你個仔是珠算抑或心算時這樣 ?

我覺得你個仔錯多了,是因為類似理由: 未習慣,所以每題都慣性地在10位或個位,上或落多一粒珠。

你試看是否這樣 :
由你或老公慢慢續個數目撥珠,讓他看清楚,2 題後讓他自己慢慢撥,若他再撥錯,就再慢慢解釋,大人切勿動氣。試看是否這問題?

並非他不專心,或覺得悶,或不專心,而是轉了少許,對他來說有難度。(但我們大人就可能覺得理所當然,他是應該懂的,卻偏偏會錯,-->=他不專心。)大人動氣,嚇驚他就更加不願嘗試撥。

我個仔平日上堂時,珠算+心算計時,通常合共20題對了15-17題,但最近退步了少少,只心算計時,10題只對5題,錯的甚至算不出打個X做答案,問他時,他說是老師講得太快。只有叫他專心點聽老師講題,因為他愈學愈深,老師也會愈講愈快。上星期珠算計時更差,10題只有2題對,3題錯,5題x。 希望對他是個警剔,他也不想在同學面前成績差的。看後天上堂時怎樣表現。

珠算班,就當是半興趣半學術性課外班上好了,不用太緊張。

sandycat,

唔怪得知 - 由珠算每個數都是個位數,(就算是有5個個位數字都好),要"進化"到計2位數(加或減2個兩位數),我個仔都有"kik"住一陣,因為對他來說已是有所不同,有難度,未適應,會有時在10位或個位,上或落多一粒珠-->答案錯。

我覺得你個仔錯多了,是因為類似理由: 未習慣,所以每題都慣性地在10位或個位,上或落多一粒珠。

你試看是否這樣 :
由你或老公慢慢續個數目撥珠,讓他看清楚,2 題後讓他自己慢慢撥,若他再撥錯,就再慢慢解釋,大人切勿動氣。試看是否這問題?

並非他不專心,或覺得悶,或不專心,而是轉了少許,對他來說有難度。(但我們大人就可能覺得理所當然,他是應該懂的,卻偏偏會錯,-->=他不專心。)大人動氣,嚇驚他就更加不願嘗試撥。

我個仔平日上堂時,珠算+心算計時,通常合共20題對了15-17題,但最近退步了少少,只心算計時,10題只對5題,錯的甚至算不出打個X做答案,問他時,他說是老師講得太快。只有叫他專心點聽老師講題,因為他愈學愈深,老師也會愈講愈快。上星期珠算計時更差,10題只有2題對,3題錯,5題x。 希望對他是個警剔,他也不想在同學面前成績差的。看後天上堂時怎樣表現。

珠算班,就當是半興趣半學術性課外班上好了,不用太緊張。

(1)你說  " 對他來說已是有所不同,有難度,未適應,會有時在10位或個位,上或落多一粒珠-->答案錯。
我覺得你個仔錯多了,是因為類似理由: 未習慣,所以每題都慣性地在10位或個位,上或落多一粒珠。"

其實佢學識進十位已經一段時間,應不是"未習慣"問題,你問"珠算抑或心算",sorry,我不太明白,他是學珠心算喎??!!

(2)由你或老公慢慢續個數目撥珠,讓他看清楚,2 題後讓他自己慢慢撥,若他再撥錯,就再慢慢解釋,大人切勿動氣。試看是否這問題?

昨晚做到好勞氣,可能我鬧得佢緊要,佢哭了出來,自己見佢由覺得自己太惡對佢,自已十分內疚,跟他一同哭起來,不過我知自己唔岩,即刻向佢sorry叫佢謜諒mummy,之後我應承自己以後都不要這樣,想後亦覺十分不直(只為小事)傷害大家感情。sorry說了這麼多題外話。
之後自已小心,慢慢解釋,若錯了先做妥十位,再處理個位,慢慢佢好像有番信心,便做得好一點。

但昨晚我終於找到他一D問題,最主要是 """粗 心 大 意""" ,(a)忘記珠仔,有時甚至忘記整行個位or整行拾位(b)明明口讀完減數,但跟住用了加數的口訣(c)應撥個位的珠,但走了去撥拾位。
但這些事佢之前無今嚴重,唔通是已學到雙位加減,對佢地來說深左,一時唔適應,便發生問題????

(3) 並非他不專心,或覺得悶,或不專心,而是轉了少許,對他來說有難度。(但我們大人就可能覺得理所當然,他是應該懂的,卻偏偏會錯,-->=他不專心。)大人動氣,嚇驚他就更加不願嘗試撥。
你說"對他來說有難度,大人就可能覺得理所當然'佢中心亞sir都成日今提。我心平氣和時都覺得岩,因我自己都覺要用影像算盤事的不易。

佢亞sir叫佢今日番去比佢執一執,希望佢會好D。

sandycat,

(1)我問"你個仔是珠算抑或心算時這樣
不錯是在學珠心算,但我仔做的練習,有用算盤的=珠算,無用算盤而用手指在空氣做撥珠的動作=心算。
我個仔做珠算時,會犯你個仔那種錯誤。
做心算時,更會有時有些離奇答案。

(2)但昨晚我終於找到他一D問題,最主要是 """粗 心 大 意""" ,(a)忘記珠仔,有時甚至忘記整行個位or整行拾位(b)明明口讀完減數,但跟住用了加數的口訣(c)應撥個位的珠,但走了去撥拾位。
但這些事佢之前無今嚴重,唔通是已學到雙位加減,對佢地來說深左,一時唔適應,便發生問題????

對呀,我個仔有時都會這樣錯的。

慢慢佢好像有番信心,便做得好一點。

所以要慢慢來。但講易做難。

(3) 並非他不專心,或覺得悶,或不專心,而是轉了少許,對他來說有難度。(但我們大人就可能覺得理所當然,他是應該懂的,卻偏偏會錯,-->=他不專心。)大人動氣,嚇驚他就更加不願嘗試撥。

對我們,89+489+5999-789=x 這類題,因年齡經驗豐富,又學過更難的maths,便會覺得不難。但小朋友未算過時,或未學到算百位千位,會覺得難。不能以為大人覺得容易的,小朋友必定懂。要慢慢來,循序漸進。

每逢深了些少,我個仔就會錯多左,要慢慢解返通。

sandycat,

(1)我問"你個仔是珠算抑或心算時這樣
不錯是在學珠心算,但我仔做的練習,有用算盤的=珠算,無用算盤而用手指在空氣做撥珠的動作=心算。
我個仔做珠算時,會犯你個仔那種錯誤。
做心算時,更會有時有些離奇答案。

亞sorry我記得啦,係今樣分,我個仔已完全進入心算,問題亦是在心算出現。

你說得對,亞sir都今講。

Friday去補了堂,和亞sir詳談了很久,唉個仔係佢到做真的無大問題,也只是間中比D數click一click佢,提示一下便可。佢更話我們一年教這麼多學生,有約10%的學生,會有我個仔的情況,真的不用太操心,,佢不是有什麼學習珠心算的問題,問題只是出在我小朋友的性格上,亞sir經常說一些小朋友的性格問題,其實佢之前亦經常提及,佢講過男孩子的專注度低,我個仔唔係蠢,且我個仔是大意之人,佢唔係唔叻,佢只會間唔中就漏左or forget的野,佢腦內間唔中便有D佢自己D野係度,所以有以上情況,有時就算我認為,環境清靜,佢亦平靜專心,但其實佢亦未必有狀態去做度野,
佢話我個仔真的不適宜在壓力下去學習,越大壓力佢越做唔到,佢話一年見幾佰個小朋友,佢話佢明白兒童心理,我個仔的個性是這樣,佢話係我唔太明白個仔,佢重叫我去中大等studyD兒童心理course,我想我都有興趣,其實一直都有參加學校or坊間一D兒童管教course,不過便不太深入。
不過個仔這2天似乎好了一點。
‹ 上一主題|下一主題