用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 每次測驗考試都會引唔住鬧小朋友
樓主: Honey0608
go

每次測驗考試都會引唔住鬧小朋友 [複製鏈接]

想問下, 如果你的小朋友做功課時唔正經, 寫字愈來愈難睇, 平靜的說過1-2次, 但變本加厲, 咁應該讚, 定應該鬧?

做錯左無謂鬧, 反而學習態度(拖拖拉拉呀, 求求其其呀, 遊魂呀)先至令阿媽嘔血!

回覆 little_yolky 的帖子

現在正在學習看開, 看開, 看開... ...

任何事不為她急及緊張, 要接受她的任何好/壞的果. 因她的問題不在於她的能力, 是懶. 但又有點完美主義.希望她能在這一年(小二), 由因為我緊張時常要迫的情況下温書, 可以改善到因自己想要有好結果才做要做的事. 但有時見到份卷, 都會發表好一番訓話. 我的EQ真的... ...差.

米米噢 發表於 14-3-28 14:00
回覆 little_yolky 的帖子

現在正在學習看開, 看開, 看開... ...
忍忍忍忍忍, 百忍成金!

http://news.stheadline.com/daily ... _name=wtt&kw=59

一天,孩子喜孜孜的向來接放學的媽媽說:「我中文測驗拿了八十分!」

媽媽S跟隨着兒子的情緒節奏,臉上流露雀躍的神情,興奮地說:「太好了,我為你而驕傲,我知道這個分數對你有多重要。現在請仔細告訴我一切過程。老師派卷的時候,你有甚麼反應?他怎麼說?你怎麼回答?」

受到媽媽鼓勵,孩子急不及待說:「今天上中文堂,老師叫喚我的名字,我從座位行到她跟前,她細聲在我耳邊說:『比起以往任何一次測驗,你今次進步了很多,有八十分,已經到達全班的平均分了。』」他迅速把試卷遞給媽媽:「你看老師給了我一枚貼紙,以前我很羡慕同學有貼紙,現在我終於可以擁有了。」媽媽拿着試卷,激動地說:「這都是你努力的成果,你上課時一定很留心,做功課又認真,才會有這麼大的進步。爸爸放工後,我要第一時間告訴他這個好消息。我應該為此慶祝一下,今個周末,由你選擇上哪間館子吃晚飯吧。」

媽媽Y聽到「八十」這個分數,眉頭深鎖,語氣沉重的說:「八十分只是個平均分數,今次只是有小小進步,距離理想目標還很遠啊!你的目標應該是九十五分,成績表上才會有A。」孩子不服抗辯說:「我身邊很多同學都是八字頭,有些比我還差,得六、七十分,我這個成績已不錯吧。」媽媽的眼神由擔憂轉為嚴厲:「你只懂得和成績差的同學比,就是沒有上進心了。人望高處,你應讓以考第一的同學為目標,做個有大志的人。八十分只是你的幸運,你花在溫習的時間太少,看來這個周末我們要取消一切家庭活動,陪你一起準備考試了。」

如果你是這位拿八十分的孩子,你會喜歡媽媽S還是Y呢?哪一種回應更具建設性,幫助你更上層?哪一種回應帶來破壞的力量,摧毀你的自信心。

jenniferK  我都想係咁,努力調整先  發表於 14-3-31 13:29
candytsy  學習做S媽中.  發表於 14-3-28 19:25

引用:每個有小朋友的家庭都幾乎要面對同樣的問題

回覆:每次測驗考試都會引唔住鬧小朋友

學術上,只是重犯同一錯,我會話,好少嬲到鬧,但如果係態度或行為問題我才發火。我覺得學術問題要小朋友找到樂趣就會自動波,鬧嘅功效唔大

回覆 IloveJJ 的帖子

我家小姐叫我晤好鬧她因快考試, 如不, 會影響她心情, so我用高8度聲音加上極誇張表情同她說, 她笑到七彩又受落, 我又達到目的, work wor

我仔唔願做,多多野搞多多聲氣,我開始是好好同佢講的,講左半小時仍唔願做,我即時好惡罵,再拖仲想做到幾點呀,我c6就會我最火時,同我講唔好點講野,我話你從來都唔來教讀書,你冇權出聲,你幫佢做好人,你坐底你來教,我收工,即時沒有野講

引用:我仔唔願做,多多野搞多多聲氣,我開始是好好

原帖由 yanyan6 於 14-03-30 發表
我仔唔願做,多多野搞多多聲氣,我開始是好好同佢講的,講左半小時仍唔願做,我即時好惡罵,再拖仲想做到幾點呀, ...
問题就解诀了?

引用:想問下,+如果你的小朋友做功課時唔正經,+寫

原帖由 nieualma 於 14-03-28 發表
想問下, 如果你的小朋友做功課時唔正經, 寫字愈來愈難睇, 平靜的說過1-2次, 但變本加厲, 咁應該讚, 定應該 ...
同一情況,我用獎勵方法,做完功課叫阿仔落去比看更叔叔睇下佢寫d字,如果別人估到係乜或讚佢,就比30分鐘佢玩(公園,球類活動等)(點解要俾人去評分,因為唔想做到乜都媽媽話事,扮民主)
至於考試:我就不停洗腦,話佢一定得,一定做到,仲有唱一些很鼓勵性的歌,加埋自己出卷針對佢弱項,其實成積有90以上,不過全級考尾30/160人,我就同阿仔講考尾30已經好叻,佢今次竟然同我講想考尾10(所以名次真係唔重要)

jenniferK  九十分以上都係尾30???  發表於 14-3-31 13:31
jenniferK  九十分以上都係尾30???  發表於 14-3-31 13:31

回覆:h2013 的帖子

仲有通常我唔會用考試分數來獎勵,一)派完卷先獎,等1-2星期,等太耐。二)我不計較分數,因為有時候考試卷深淺,成績都有可能差很遠。所以我用佢溫習態度,很難評,不過是自己的小孩,家長應該識分別。家長們加油,我有時候都會閙(一句起,兩句止,不重複及轟炸),不過會解釋比佢知人係有情緒,大家互相體諒,跟著一定講媽媽愛你&big hug 。

一向係獎勵態度!有一次認真去讀 ,剛剛爸爸生日就去海洋公園玩,又咁啱去之前派咗成績表考得超好,玩嘅時候阿女問獎佢乜嘢,我話頭先幫你揹咗一陣袋咪獎咗囉!有一次諗咗獎佢去買書,出發之前佢做錯事俾阿爸鬧到飛起,取消獎勵仲成個月唔再買新書

引用:一向係獎勵態度!有一次認真去讀+,剛剛爸

原帖由 momama 於 14-03-30 發表
一向係獎勵態度!有一次認真去讀 ,剛剛爸爸生日就去海洋公園玩,又咁啱去之前派咗成績表考得超好,玩嘅時 ...
點解唔一件還一件?

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

唔希望佢地一日乖一曰曵!另外從來唔會考試前傾好獎乜。

獎勵態度就代表重視態度,態度係講恆久而唔係逐次計,希望解釋得清楚。

醒目開學勳章

引用:奇實唔想,+但好多時忍唔住,+有時連D難聽說

簽名被屏蔽

h2013 發表於 14-3-30 09:04
仲有通常我唔會用考試分數來獎勵,一)派完卷先獎,等1-2星期,等太耐。二)我不計較分數,因為有時候考試 ...

我也是獎勵態度, 只要佢考試前努力/盡力溫習, 考試最後當天會獎他禮物和帶佢去玩, 只要他盡力了, 成績已不重要, 阿囝都好受落, 每次也很努力.
希望每天開心渡過 ;-)

引用:我仔唔願做,多多野搞多多聲氣,我開始是好好

引用:唔希望佢地一日乖一曰曵!另外從來唔會考試

原帖由 momama 於 14-03-30 發表
唔希望佢地一日乖一曰曵!另外從來唔會考試前傾好獎乜。
她原本有,因為另一件事沒有了,她會覺得妳搬龍門,努力但沒有結果。

我會照樣買書,但會延後才給她看書,而且講解清楚原因,她才會信服。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題