用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩歳小朋友已能認讀26個英文字母及數數1-10,是否不需讀 ...
樓主: BERNICEJUNE
go

兩歳小朋友已能認讀26個英文字母及數數1-10,是否不需讀N班 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+BERNICEJUNE+於+14-03-23+發

BERNICEJUNE 發表於 14-3-25 19:21
你囝囝兩歳識乘數?起碼三年级先學嘅嘢!佢會唔會係資優?
乘數是二年級上學期的課程。

回覆 hoihoima 的帖子

Yes 小二有D私小,小一已教。
有D家長k2,k3已叫小朋友背。

回覆:兩歳小朋友已能認讀26個英文字母及數數1-10,是否不需讀N班

PN班有小肌肉訓練,對之後執筆寫字好緊要。

cpc608  Agree  發表於 14-10-16 02:30

相形見拙, 我2歲幾先開始教小女a-z, 1-10...

引用:Quote:原帖由+BERNICEJUNE+於+14-03-23+發

回覆:兩歳小朋友已能認讀26個英文字母及數數1-10,是否不需讀N班

我女女18個月已識1-20& a-z. 識得又講得, 仲普通話加英文添。

20個月已識唱哂成首ABC song, Itsy Bitsy Spider, Old MacDonald (自己會隨意配上喜歡嘅動物名&聲音, e.g. Cat : Meow Meow),Twinkle Little Stars & the Muffin Man, 佢仲會自己改歌詞, e.g. "Mummy mummy (或自己名或其他動物) where are you? here (或there) you are (自己就自動改成 Here I am), peekapoo"

其他人覺得佢好叻,但其實冇特別意思。只係小朋友吸收力好強,一邊玩一邊學,開心就會特別學得快,越喜歡學習。大家努力,BB學習能力超乎我地嘅認知!!

我女女14個月已識1-10& A-Z. 小朋友各人進度不同吧. (最終都會識)
她很enjoy 學校生活, 即使 PN 又學 A-Z, K1 再學.  大個D即或學同一樣吸收又不同.   
知識不及個人情緒控制, 禮貌, 自律等重要.

n班唔讀都無影响, 好睇你個人想唔想小朋友讀咋..

始終羣體生活係屋企學習唔到

引用:個人認為,認讀幾多字不是重點。我的小朋友

原帖由 meowymeowy 於 14-03-24 發表
個人認為,認讀幾多字不是重點。我的小朋友18個月都會說很多字,及用三種語言數到20,但這不是鬥快鬥多的比 ...
Agrees:)

我個女遲講嘢,成17個月先開金口。到肯講嘢,又唔係完全先識ABC...123...
佢係識讀英文生字先喎。真奇怪

引用:相形見拙,+我2歲幾先開始教小女a-z,+1-10..

原帖由 林林妹妹 於 14-03-26 發表
相形見拙, 我2歲幾先開始教小女a-z, 1-10...
兩歲學一啲都唔遲,係唔明點解而家啲人咁早教呢啲做咩

Jules_S 發表於 14-3-24 00:21
這年紀的小孩,要學很多很多東西,感官上、群體上,自理等遠比學字母重要。

...
Agree.

Potato001 發表於 14-3-24 10:00
係咪好多家長都會在兩歲前開始教認A-Z, 1-10? 阿女22個月,我仲未教佢。我只教數1-10, 仲未數得晒。英文只 ...
我冇專登教小朋友 a-z, 1-10, 不過有play baby song 佢睇, 大女就睇得多識, 細仔識唱唔識認, 我冇理佢, 咁細個唔識咪唔識囉, 我細讀完n1, 再讀埋k1都未認得晒26 個字母, 今年k2, 開始認認真真寫字時會重點教, 一樣會識的.  

Evelyn_w 發表於 14-3-26 22:31
我個女遲講嘢,成17個月先開金口。到肯講嘢,又唔係完全先識ABC...123...
佢係識讀英文生字先喎。真奇怪:su ...
我細仔都係識一大堆英文生字, 但26 個字母要到k2寫字時先認得晒.

呢D基本野, 歲幾實識啦, 冇教過, 得閑就比D美語教學亞囡睇下甘, 全部都係等佢自學返黎, 而家兩歲, 型狀,顏色, 水果難唔到佢了. 訓練定自我吸收能力, 第時返學學野既時候集中力同吸收能力會好強. 慳返好多功夫.

而家的小朋友都好犀利。我仔快2Y,都不识讲,只会指认。我都未教着他任何知识,但他心情每天好靓,吃的饱睡的香爱运动,我觉着都已好满足。

其實我唔係咁贊同用dvd或者ipad 教認字。我覺得對眼唔好。而且識認字遲早都識。我覺得比佢同人接觸多d好d

‹ 上一主題|下一主題