用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 入左普通band 2 尾 中學 全級 考 1-15 名 , 還有沒有希 ...
樓主: TracyC
go

入左普通band 2 尾 中學 全級 考 1-15 名 , 還有沒有希望 ? [複製鏈接]

yicy 發表於 14-3-7 16:55
正常肯讀書b1b2無問題, 但始終b2學校課程是淺很多, 以我親戚女兒,小學讀名校, 不幸派位不能直升中一, 入了 ...

完全同意,深有同感。
我囝個人經歷一模一樣,名牌英文小學入唔返自已中學,讀b2校,學小四、五英文,Science的科目全部於小學學過晒,零溫習都考全級10名內。覺得唔對路,S2插班入 b1校。
不過要注意,當轉回 b1學校,因為損失了一年的 b1學習的內容,需要追回落後了一年的知識,所以成績必然是中游至下游,小朋友要受得住成績的落差,心理上的承受得到,如果小朋友受不了,可能留在原校更為有利及有信心學習。
家長不要盲目追求 b1校或名校,須知 中文b2 及 英文 b1 學習的內容 (我指中學頭3年的初中),其實係2個世界,要衡量小朋友的能力和心理狀態才好決定轉校。

ppchan168  哎,轉校之後的成績落差,不是hea了一年,而系遇番d高手就真!如果你既料唔系B1中的B1,轉去B1學校就變成挨打,最後,分分鐘信心都冇埋!  發表於 14-3-11 23:26

回覆:入左普通band 2 尾 中學 全級 考 1-15 名 , 還有沒有希望

初中成績好壞,不代表以後都是好或壞,六年的中學生涯變化可以很大

回覆 zhuzhu 的帖子

好難想像有在中文小學畢業的b2b3學生, 可以有好程度的英文! 個別可能用功突圍, 但相信數量有限.

ppchan168  其實好睇你點教。我個女在廣州讀小學,英文淺到你唔信,我就一個星期教距兩個鐘也搞定。香港DSE英文5**,考雅思7.5左右,好一般遮。  發表於 14-3-11 23:37

如果同不普通的Band One頭學校,全級考倒數1至15名比,究竟那一位較有希望呢?

ppchan168  正所謂,寧為雞頭,莫為鳳尾。如果日日同周圍的人比較,都輸一大截,你仲有乜心機讀書啊。學習能力是天生,後天發力要靠信心。系米?  發表於 14-3-11 23:43

ChiChiPaPa 發表於 14-3-11 00:13
如果同不普通的Band One頭學校,全級考倒數1至15名比,究竟那一位較有希望呢? ...

我都好想知, 假設一間B1頭中學入大學率60%, 另一間B2頭30%, 學生可能在B2頭中學保持到頭20%, 但在
B1頭中學卻好難保持頭60%, 究竟入哪間中學更有希望?

MM1155  不是同一份卷嗎?高下應立見啦!  發表於 14-3-12 00:31

yiuyiu2000 發表於 14-3-11 10:11
我都好想知, 假設一間B1頭中學入大學率60%, 另一間B2頭30%, 學生可能在B2頭中學保持到頭20%, 但在
B1頭中 ...

其實無絕對答案的...

我個女 BAND 1 頭中學中六,  KEEP 到前 60%, 好大機會入到大學,
佢呢六年來都好努力讀書, 身邊同學都又乖又純.
一直以來我只有讚賞佢, 仲要幫佢減壓...

我阿仔普通 BAND 2 中學中二,  KEEP 到前30% ,要入大學是危危符的.
佢呢兩年都好悠閒, 身邊同學只會一起打機, 無咩讀書氣氛的.
於是你又會好擔心佢, 會唔會愈來愈 PAIR , OR 成為宅男...

我結論是 : 睇返你小朋友同你自己係咩人, 想過咩中學生涯.

yiuyiu2000  同意! 沒有絶對的答案, 始於要靠小朋友自己的努力  發表於 14-3-12 10:05
dis398  誓 要去 入BAND 1  發表於 14-3-11 15:12
Yanamami  好想跟你學習,點先可以做到“只有讃”,我一味成日ee哦哦(都喺幾煩)~~  發表於 14-3-11 14:25
Yanamami    發表於 14-3-11 14:23

yiuyiu2000 發表於 14-3-11 10:11
B1頭中 ...

這種說法好像有點問題。

歸根究底,能否入大學,其實是同全港考生比較

yiuyiu2000  其實你說得對, dse 的%只是一個參考數字, 每年不同  發表於 14-3-12 10:08
MM1155  agree  發表於 14-3-12 00:32

回覆:入左普通band 2 尾 中學 全級 考 1-15 名 , 還有沒有希望

如果給我選擇,我不會去到盡,入到最強,而自己能力難於應付的中學。我會希望有個打機,甚至瘋狂的童年。不竟,童年不會有第二次,而大學就八十歲都可以讀。

MM1155  絕對同意…始終不是每個人都遇強越強,能自行應付就已經好好。另現今人人機不離手,若小朋友不是太過份…我自己都會接受他過喜歡的童年!  發表於 14-3-12 00:38

十分同意信心很重要. 所以老土的說, 沒有最好, 只有合適.
若孩子hea讀也頭十名, 那便可挑戰他向上;
若孩子讀得吃力, 為自信及健康關係, 可以放鬆一點.

回覆 AC117 的帖子

絕對贊同你的講法 , 本人也是出名BAND1畢業 , 同樣沒上大學。在乎小朋友自己的想法吧!

帶我仔去補習的第一天,老師已說不只是和你校的百幾人鬥,
而是和全港的學生比拼!

同意另一家長講,多留意子女的語文,作文,通順,詞語豐富等,唔5*都4吧!

但如像以上的家長話中一教緊小四、五的程度的話,我就不管鳳頭定鴿尾都轉校了。除非肯定小朋友係甘多料,否則定向上望!

好似我仔上學期甘,成績差了,級名次反前左,證明甚麼呢?心中有數吧!

引用:+本帖最後由+TracyC+於+14-2-24+11:20+編輯

原帖由 TracyC 於 14-02-24 發表

通常 大家 都覺 入到 band 1 中學 就 大機會 順利 升上 大學
學校教學方式,試題,同學的學習態度 ,同一個band 頭同尾已有差距,名次不能看到學生真正能力,最主學校課程能否幫助學生應付公開試,唔係太多學生能夠靠自己的,學校太勁又擔心名次後令他缺乏信心,轉校也要小心選擇

我估係小四五教中一多過中一教小四五!Band2學校都要跟課程考DSE的。

假如真係小四學中一程度,辛苦讀超難度課程多年都要升B2,知道追唔上,係唔係應該早啲跳船,去翻普通小學做龍頭,升B1中學!

cc_2012 發表於 14-3-15 02:55
帶我仔去補習的第一天,老師已說不只是和你校的百幾人鬥,
而是和全港的學生比拼!

我指小兒中一時,只學習他小四、五的英文並非中學學校的問題,而是因為他讀的小學超越一般小學水平。
我最主要是指出一間適合小朋友程度,令小朋友有信心並學習愉快的學校、總比硬要上名校、升band校更重要。
如果硬要小朋友面對壓力、面對競爭,稍一行錯策略,對學生的打擊係唔容易解決。
唔同程度或唔同級數的學校各有優勢及可取的地方,不需要盲目轉校,必須以小朋友的發展放在首位。
我只是講出我的經驗,讓各位有興趣轉校的家長明白越band轉校後,追成績差距係要付出雙倍或多倍努力,
畢竟,先天已經落後了好一段程度。

引用:Quote:cc_2012+發表於+14-3-15+02:55+帶我

原帖由 elhihihi 於 14-03-17 發表
我指小兒中一時,只學習他小四、五的英文並非中學學校的問題,而是因為他讀的小學超越一般小學水平。
我最 ...

睇完大家分享,就念起今年囝囝升的面試題目,
1. 青少年如何面對心靈污染(小組式)
2. 你對贏在起跑線的睇法(個人)

細心一想學生真別有用心!

Sorry! 打錯
升中試
學校別有用心

回覆 Nevergiveup888 的帖子

我諗有D學生未必知道咩叫心靂污染!

小四五教中一是很普通的,朋友果間不是教,是考DSE的內容,是讀小五小六。朋友俾小學卷我看同DSE試題一樣....mouth:" />

假如真係小學教高中,辛苦讀超難度課程,知道追唔上,係唔係應該早啲跳船,去翻普通小學做龍頭,升B1中學!最後朋友要看心理医心,小朋友轉去國際school...

黃巴士  同意!! 量力而為.  發表於 14-3-26 13:31

smallfoothk 發表於 14-3-26 13:25
小四五教中一是很普通的,朋友果間不是教,是考DSE的內容,是讀小五小六。朋友俾小學卷我看同DSE試題一樣....: ...
有趣! 會話及聆聽可能可以,但閱讀理解點做呢?如果DSE文章是關於同性戀權利,政治問題,社會問題等...的問題,作為一個小五小六的學生,他們怎麼能回答?也許這是因為香港有很多神童吧。

黃巴士  又係喎!  發表於 14-3-26 15:41
‹ 上一主題|下一主題