用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV vs 民生
樓主: laiyuet
go

KV vs 民生 [複製鏈接]

回覆 cchowls 的帖子

如果你話做功課同discipline 呢兩樣就真係不用擔心,因民幼K1開始已經要小朋友學懂自己做功課,最厲害係要求小朋友自己要知做D咩功課同幾時交。有些老師會特別叫小朋友只填某動物顏色,或某行要用咩顏色,用作train小孩留心老師在家課上的要求及對自己的功課要有責任感。不過做錯都不用太擔心,老師會幫小朋友一起再做,但K2就可能會有更高的要求了。

至於紀律,民幼係非常著重的,我相信大部份龍校都是這樣,因他們會用好多時間去訓練學生的德育和紀律。因佢地會expect呢D學生將來會繼續在校就讀,一教就十多年,所以龍校的學生係比較有discipline的。

DCMaMe 發表於 13-12-10 09:41
回覆 cchowls 的帖子

如果你話做功課同discipline 呢兩樣就真係不用擔心,因民幼K1開始已經要小朋友學懂自 ...
DCMaMe, 請問以你所見,民幼的學生是較文靜還是活潑?兒子較好動,多說話,可坐定,不過不太專心,老師是否有耐性及經驗處理這類學生呢?
朋友兒子亦是活潑型,在培幼就讀,朋友就覺得培幼真的太傳統...

回覆 novelle 的帖子

Please don't worry. I can tell my boy is much troublesome compare with yours little one.
其實民生大部分的學生都係非常活潑的,所以Interview呢講,有交流有同老師傾計的學生會著數D。老師好有辦法,用好多鼓勵比小孩做好。因係活動教學,所以小朋友的投入好重要。其實我都好想請教老師,有咩辦法可以令那些小孩個個都咁乖,但又非常喜歡老師們。

novelle  那就好了!謝謝  發表於 13-12-10 12:27

回覆 DCMaMe 的帖子

多謝你的分享。我仲想問下而家系幾多人一班架?英普同英粵上下午加埋分別有幾多班啊?唔該曬!

30 people per class.  
英粵 5 上 5 下 and 英普 2 下, total 12 班

回覆 Christina_nana 的帖子

Thank you Christina!!

引用:30+people+per+class.++英粵+5+上+5+下+and

原帖由 Christina_nana 於 13-12-10 發表
30 people per class.  
英粵 5 上 5 下 and 英普 2 下, total 12 班
今年k1只得5班上午英粵,下午3班英粤,2班英普,共10班

回覆:BoDingMaMa 的帖子

今年共收300人 ?

引用:Quote:原帖由+Christina_nana+於+13-12-10+

原帖由 BoDingMaMa 於 13-12-10 發表
今年k1只得5班上午英粵,下午3班英粤,2班英普,共10班
請問300k1資料來源?因上網看上年是360

:wave:

引用:Quote:原帖由+BoDingMaMa+於+13-12-10+發表

原帖由 happyapple 於 13-12-10 發表
2013年k1只有10班,你可以喺學校網址嘅school facilities 見到由K1A至K1K (冇K1I)嘅課室位置, 以每班30計,約有300學生

引用:Quote:原帖由+BoDingMaMa+於+13-12-10+發表

原帖由 happyapple 於 13-12-10 發表
2013年k1只有10班,你可以喺學校網址嘅school facilities 見到由K1A至K1K (冇K1I)嘅課室位置, 以每班30計,約有300學生

回覆:gs2012 的帖子

Same as both of u !!

純粹個人意見,不喜勿插。
揀民幼,雖然話得85%,但相信仍有好多人會考直資,私小等等。除非小朋友有特別問題,否則,相信升民小問題不大。而且,小朋友考學校係家長同小朋友都極疲憊不堪的事,如果家長要番工,更冇時間non stop咁去train小朋友3年,為左well prepare 去考小學。即使讀sx呢d學校,同樣都有好多人考唔到心儀小學。所以我個人覺得,揀民幼,起碼比人多一個機會-->就係多左backup。

回覆:vineslam 的帖子

同意。尤其係我呢D n冇人士,自行得15分又冇乜抽獎運的人,與其三年後又要去考私小back up,抽唔到好嘅津校,分分鐘二三線私家都要殺,倒不如好好裝備順利升民小,甚至如有能力可試叩門心儀津校。
SC,KV係好,但每年都有好多叻仔叻女未能考到心儀小學,運氣好重要,睇下博定唔博。

引用:Quote:原帖由+happyapple+於+13-12-10+發表

原帖由 BoDingMaMa 於 13-12-10 發表
2013年k1只有10班,你可以喺學校網址嘅school facilities 見到由K1A至K1K (冇K1I)嘅課室位置, 以每班30計, ...
多謝你的資料。如果是收300,相對上民小比例又高d。

:wave:
‹ 上一主題|下一主題