用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 去完YORK簡報會後感想
樓主: hardmonmon
go

去完YORK簡報會後感想 [複製鏈接]

引用:我幾年前已經black+list+咗York +

原帖由 crazymum 於 13-11-30 發表
我幾年前已經black list 咗York
same here,  因為聽過有同事話俾個女入去讀係為左鋪路釣金龜

回覆:去完YORK簡報會後感想

想法太天真,也太恐怖

引用:Quote:原帖由+crazymum+於+13-11-30+發表我

原帖由 lilbabe 於 13-11-30 發表
same here,  因為聽過有同事話俾個女入去讀係為左鋪路釣金龜
或者你個同事同校長係同類人

其實無咩嘅,杯茶啱你咪飲囉,好多人都盲目追名牌㗎啦.無對與錯,適唔適合姐

我同一日去了維記,感覺完全不同,校長至少係真心愛小朋友多過為錢...唔理名氣,我都係喜歡維記多d

我係27/11去聽的。
本身知道York係「名幼」,知道英文好勁,知道好貴。資料搜集的過程中,覺得佢好掠水。
掠水原因:
1. http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130826/18394945
2. 開三節幼兒班,賺到你盡。心諗:你唔開埋夜校……?
3. 佢叫人寄回郵信封,係貼$3.4的郵票,但我查過郵政網頁,按重量收費根本沒有$3.4這種重量。一係$2.7,一係$3.7,咁我諗:如果你寄厚東西俾我,重達$3.7的,我又貼唔夠,寄唔到咪唔抵。如果只需$2.7,咁做乜要我貼$3.4去浪費$0.7呢?我小人之心地諗:慌唔係唔收我個小朋友,呃我哋郵票都呃多啲咩。

不過,公道一點,我親身交表佢又唔駛我俾$30報名費喎,話面試時先俾。咁都加返佢少少分啦。

雖然心裏覺得有點厭惡,但本著了解下無妨的心態,都照報先。

27/11去聽簡介會,聽咗一陣已經覺得唔對路,個校長講嘢無Point,講下東又講下西,自我吹噓又好自負,話啲名小學唔收York的學生真係唔知想收邊啲。講到話k2已經要考劍橋英語的Starter,相等於小三程度,咁我知York唔係我杯茶——我想小朋友喜歡返學,喜歡學習,唔係想咁樣谷法。

突然,全場漆黑一片,原來跳咗電掣,所有燈、空調、電腦、咪高峰,都沒有了。因為沒有空調會焗,所以校長話:「不如開啲門啦。」坐第一排的人便去開門。原來第一排的是家長,他們不懂開那些門,校長便轉而叫員工開門。

佢走去後台,說:「阿邊個邊個,開啲門吖。」佢真係用「阿邊個邊個」呢五個字來稱呼同事(也許是老師,也許是校工)。Well,你自吹自擂講到啲學生好勁好勁,就當你啲學生真係好叻寸得起;但叫人「阿邊個邊個」呢五個字真係好唔尊重,可能你唔記得同事的名,你可以講「Miss」、「老師」、「唔該」,但唔係叫「阿邊個邊個」。呢啲係基本禮貌和尊重。

慶幸自己去了簡介會,更加了解呢間學校,唔去面試連$30都慳返。可能有人會覺得我小事化大或者唱衰抹黑間學校,或者我真係誤會了也有可能。我只說出自己的感想,其他家長喜歡她夠寸夠貴我也不會爭辯的。

引用:我無報york,+因為一早知佢係咩模式。但之前

回覆:iamverysleepy 的帖子

引用:哈哈……好矛盾喎,咁搵一間你願意比錢學校

引用:我係27/11去聽的。本身知道York係「名幼」

原帖由 iamverysleepy 於 13-11-30 發表
我係27/11去聽的。
本身知道York係「名幼」,知道英文好勁,知道好貴。資料搜集的過程中,覺得佢好掠水。
...
我親自交表,有交$30喎!

回覆 Evachau 的帖子

親自交表時,我已拿了$30出來,但職員叫我面試才交。
我收到面試通知書,上面都係叫我面試當日交$30。

引用:回覆+Evachau+的帖子 親自交表時,我已拿

原帖由 iamverysleepy 於 13-11-30 發表
回覆 Evachau 的帖子

親自交表時,我已拿了$30出來,但職員叫我面試才交。
唔知係咪收表職員唔同做法?

Evachau 發表於 13-11-30 23:43
唔知係咪收表職員唔同做法?

我諗係。

回覆:Evachau 的帖子

12月

引用:我係27/11去聽的。本身知道York係「名幼」

我係27/11去聽的。
...
我去11/28佢直頭稱呼台上面個司儀做,呢位MC, miss 乜都講唔出,我去多咁多個簡介會,佢真係令我大開眼介

After i went to the briefing, I have decided not to let my son to have interview at York!!.. Too commerical.. They are just trying to earn as much as they can by running 3 sessions in a day.. Really disappointed!!!

回覆 hardmonmon 的帖子

請問你呢個簡報會係點樣參加? 我幫兒子選緊學校,想了解下d幼稚園, thx!

好同意大家講的。我俾個校長嚇親,完全唔似有熱誠嘅教育工作者。基本上佢哋係要sell佢地嗰套俾家長,關心的並非小朋友。估唔到一個咁出名嘅學校嘅校長會係咁嘅質素,邏輯混亂,講嘢冇point, 講下呢樣講下嗰樣,感覺好唔professional。

引用:Quote:原帖由+iamverysleepy+於+13-11-30+

引用:After+i+went+to+the+briefing,+I+have+dec

原帖由 genkijo 於 13-12-02 發表
After i went to the briefing, I have decided not to let my son to have interview at York!!.. Too com ...
我老公問我會唔會後悔唔去in,因為我係細b,我答[寧缺勿濫],無謂浪費時間

回覆 iamverysleepy 的帖子

Thanks for your Sharing.

其實叫邊個邊真係好唔respect....

其實一間學校既校長好反影到間學校係咩類型
‹ 上一主題|下一主題