用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 張栢芝憑一封牧師推薦信, 2個仔順利插入ICS ...
樓主: sayubemine
go

張栢芝憑一封牧師推薦信, 2個仔順利插入ICS   [複製鏈接]

引用:Quote:JMM+發表於+13-11-26+18:15+除非得到

原帖由 spiderlily 於 13-11-26 發表
不是家庭教育和父母身教比學校教育更重要嗎?
各方面都做得到當然perfect啦!有美滿家庭,父母知書識禮,再加一間有heart嘅學校,就為之very good。不過世事那有完美呢?唯有在缺欠裏找出路!

但見報導話唔見佢個仔有返學,仲係absent, 而張小姐就在新加坡度假........好似無乜理過個仔學習。

ANChan59 發表於 13-11-26 18:37
回覆 clubmed 的帖子

我都替小朋友難過,似人質多些。

真係好可憐,其實不如完全交比傭工照顧算啦,起碼小朋友正正常常有學返。
又或者,學外國有錢家庭,請一兩個褓姆兼家庭教師,咁就週遊列國時,都可以每天抽少少時間學習。
而家,感覺上是媽媽硬要帶著小朋友,過自己想過的生活。

回覆:20062001 的帖子

有錢真係好,嘆世界。

回覆:Jane1983 的帖子

還有黎瑞恩x 的小子也在那兒就讀,還說她們一家不是基督徒入到這所學校,感到好開心。什麼信仰為本,低調?說話永遠可以包裝得好好。

浪費我地D學位, 想入既人爭崩頭, 唔多至在既就入左

回覆 112200 的帖子

不知道黎的小朋友讀這間。

以前看過報導,話黎為小朋友不再受苦,捐獻了一筆錢,真假就吾清楚。
再者,她老爺也應該有些人脈。

引用:還有黎瑞恩x+的小子也在那兒就讀,還說她們

原帖由 112200 於 13-11-26 發表
還有黎瑞恩x 的小子也在那兒就讀,還說她們一家不是基督徒入到這所學校,感到好開心。什麼信仰為本,低調? ...
可能有些誤會。學校從沒有規定只收基督教小朋友或者來自基督教家庭的小孩。不過接受offer嘅時候需要家長簽一份同意書,類似同意小孩在學校接受聖經和其他基督教教義(例如每天都有聖經課,背誦聖經金句等等)。我家小孩班裏面就有好幾個家庭是沒有宗教信仰的,其實這樣更符合學校evangelical的mission。

引用:從傳媒報導中得知,兩位小朋友好似已經開始

原帖由 小之爸 於 13-11-26 發表
從傳媒報導中得知,兩位小朋友好似已經開始出現缺課情況....
這個討論真的勾起我的八卦心,等我聽日跟其他家長八一下張小姐的兩個小孩是否真的在這所學校!

回覆 112200 的帖子

其實邊d係真邊d係估真係無人知,學校d老師根本唔知邊個係名人....
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

Sadly, walking the backdoor is quite common nowadays. We have reunited with our Mother Country for 16 or 17 years, we have been influenced by the culture of Mainland since then.

其実点解会覚得張的小朋友可隣? 他門有他門的生活方式、好似有D香港人覚得山区d小朋友要行成2個鐘先番到学好惨、喂、這是他門生活方式、我地係不会明白的。 我覚得最惨的是ICS的waiting list的小朋友、比人挿左隊、如果一切都是真的?仲要知係辺個挿。激気!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

小之爸、香港真係変左好多好多、我地proud of的ICAC也変了質。 我都好想自己個小朋友将来不用在香港、亦都最好5洗同強国打交道。去一個自己鐘意的地方、做自己鐘意做的事。
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

从来如是, 97前求其揾个英国老写封推荐信, 咩一样想边间就入边间.

今天是有力人士的信才有点用途, 再不是, 校区是优势, 例如山顶南区等.......或是大量donation, 例如起座图书馆, 古今中外如是, 大家是昨天才出世吗? 排对的事是永远论不到Prince George 挂?

wing.2bb    發表於 13-11-28 13:26
jellomama  講得好!  發表於 13-11-28 13:04
acdad    發表於 13-11-27 13:27

大家唔好如此感性好吗?  联想力又十分丰富啊!

每间学校的校长是有权力额外收生的,如何运用权力,是他的专业,  如果没有收取利益, 基本与ICAC拉不上关系, 每个家庭, 每件事有其故事,下面的title 应该是cut and paste from  娛樂版, 讲明是娛樂,大家何用认真?

作为好市民, 见到怀疑的贪污行为, 应该挺身而出,向ICAC举报啊! 而非考虑快些移民,

張栢芝憑一封牧師推薦信, 2個仔順利插入ICS
‹ 上一主題|下一主題