用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢? ...
樓主: derek0811
go

請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢?   [複製鏈接]

引用:真心打聽港島區(尤以灣仔打後至柴灣)有哪些

引用:如真的有如此小朋友而又不是自閉,+語文能力

回覆:joanthony 的帖子

佢睇緊數學王,中文為主。公文式佢嫌悶了,現在睇書自學。

zitaeric 發表於 13-10-30 15:30
高主教

我老闆話高主教唔要天才兒童,他兒子剛升P1

回覆:請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢?

簡直係天才,一定要好好培育,將來造福社會

回復 derek0811 的帖子

希望你只係邏縜上表達唔到,
(1) 以你小朋友所表現, 現實講唔會有一個課程真係配合佢

(2) 以你小朋友所表現, 入讀任何名校只係時間問題, 獎學金係一定階段亦係會有學府支持

結論:

(1) 你只需要找任何一間正常小學, 同校方多溝通, 等校方了解, 校內比空間佢自己成長

(2) 你需要引導佢平衡身心發展, 引導佢學習大方向

一路睇你嘅文唔理解嘅地方, 在於你標題同內文好唔協調. 就好似一個視野好窄嘅人講一件佢要每日協調緊嘅不平凡事

再唔明, 提議你去 ek 聖馬加利小學板, 揾板友 sampapa 傾多 d , sampapa 係真實地有每日協調緊呢種不平凡事

回復 joanthony 的帖子

不知如何貼相片....testing

引用:回復+joanthony+的帖子 [img]C:\Users\hke

回覆:請問(港島區)哪幾間小學喜歡收學業上的資優生呢?

老老實實,我唔覺優才既interview過程 identify 到資優。

abioole 發表於 13-10-29 11:20
你個小朋友咁勁, 勁過愛因斯坦, 搞到我驚驚地, 如果我見到一個小朋友係咁, 我會以為佢係外星人, 又或者鬼上 ...
你講野咁叻,我都以為唔係人類呀,你有沒有照下鏡,搞到我都驚驚地(唔好嬲呀,純粹講下笑!)

bbalau 發表於 13-10-30 17:40
老老實實,我唔覺優才既interview過程 identify 到資優。

優才不是只收資優兒童, 校長話資優只是小數人.
優才理念係多元智能. interview  係唔會identify 資優生
但會獨位照顧, 有個資優小學生是由中學教師教English. 又有一個中一生學緊高中數.
優オ應該幫到你

回復 joanthony 的帖子

阿仔在看的書單:

全是他自己看的, 他看後幾天便會跟我分享他前幾晚看過的內容: 例如佢同我講: 科學知識八達通共有92個單元, 其中人體血液流動一圈是46秒........鯨魚體長過30公尺.....等等一大堆資料. (我不知真定假, 因我都未去翻查)

之後佢就會將書中所學的自己寫在紙上, 扮演老師咁教佢班毛公仔學生. 佢幫班毛公仔改晒名, 畫晒點名表, 逐個TICK邊個 present, absent, late, 並會在表下位置寫埋absent, late的原因,  全部由佢自己一手一腳寫及做的.  他很喜歡扮老師。

阿仔在看的書單:

數學王-趣趣算數學第一課
http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2015232099355

數學王-哈哈圖形第二課
http://www.kingstone.com.tw/book/Book_Page.asp?LID=se_base003&ACTID=pushbookname&KMCode=2015232099225

科學知識八達通
http://www.eslite.com/product.aspx?pgid=1003237201881391

Help Your Kids With Maths
http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9781405322461

魚兒小寶貝  咁學校d老師點講?  發表於 13-10-30 20:43

我諗你唔洗再舉證俾我地睇,你囝囝好明顯係比同齡兒童行前好多,我都係果句,你要既係專業意見,盡早去問下學校專家,你小朋友要各方面既配合,其實聽左咁耐,你囝囝似乎很喜歡自己一個人去鑽研知識,佢平日有無同其他同齡小朋友玩?平日返學既情況又係點?呢個年紀既小朋友都好需要互動社交活動,因無論幾叻既人都要學懂與人相處,呢個先係最值得擔心既問題

其實咁既料,叩門實掂wor。

引用:Quote:bbalau+發表於+13-10-30+17:40+老老

原帖由 AgapePa 於 13-10-30 發表
優才不是只收資優兒童, 校長話資優只是小數人.
優才理念係多元智能. interview  係唔會identify 資優生
但 ...
弊就弊咗GT 係identify 唔到想被特別照顧的資優生/疑似資優生呢!

erniec 發表於 13-10-30 19:48

我諗你唔洗再舉證俾我地睇,你囝囝好明顯係比同齡兒童行前好多,我都係果句,你要 ...
嗯.  他基本行為情緒沒大問題, 屬文靜觀察型(對文字超敏感, 是天生校對, 專找出錯字錯處).  都樂意跟同學玩, 見到同學都會很開心, 主動跟人打招呼, 但似乎不太懂很投入地融入一班人的遊戲/活動之中, 看得出只是比較淺層的介入一班人之中, 有時玩玩下會突然離群, 走左去。

有合自己心水的話題時, 佢可以同人好多野講, 好多討論.  但當他做一些事失敗或失手時(不如意時), 反應相對較強烈, 會很深究為何會弄成這樣/為何會不成功.

個人喜好都幾堅持, 都好有原則, 不太喜歡分享內心世界, 不想答你時會耍你, 講野有時會帶你遊花園, 成日叫你自己猜, 語氣好老積, 會好似大人咁擰下擰下個頭怪你怨你做錯野. "都話左你啦, 又唔聽."  -_-!

喜歡音樂, 咀邊經常啍住歌(最近一首是天暨變 ---> 雖知此山頭猛虎滿佈....-_-! )

返學都沒大問題, 有參與, 有反應, 做功課快而準, 常走去看老師的教師用書.  但老師也說社交及自理要再加強一點.

另外, 他很守信用及規則, 所以同佢定規則很容易, 事先講好了便自動波, eg:睇多15分鍾書就要去睡覺, 佢準時15分鐘後即刻合起本書去睡.    交代佢20後鐘為提我做某些事, 他20分鐘後便走入房叫我, 好準時。

連性格都好似無咩大缺點,有無咁堅

直接Send 個iq test report 比各校長,我想信會有不少囘復和interest, 到時你interview 校長時可問清楚學校的support.

引用:直接Send+個iq+test+report+比各校長,我想

原帖由 MrBeast 於 13-10-30 發表
直接Send 個iq test report 比各校長,我想信會有不少囘復和interest, 到時你interview 校長時可問清楚學校 ...
其實好多學校唔會揀資優生,我還是覺得樓主要隱藏實力,但選校要揀D課程較深,keep 住佢對上學熱情,太淺的課程他會悶和輕視。

優才係專收資優生,佢地係呢方面放好多資源!但如你想讀普普通通既學校,咁就不要告訴學校你小朋友係資優生,好多學校好抗拒收資優生,因為一來擾亂秩序,二來唔聽老師話!如果係官津,派去心儀既再交報告俾學校,開學後會有專家幫小朋友做評估及跟進!
‹ 上一主題|下一主題