用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 不計區域,你會揀林護定沙田曾肇添?
樓主: 唔該
go

不計區域,你會揀林護定沙田曾肇添? [複製鏈接]

唔該 發表於 13-10-3 10:55
回復 Bamboo123 的帖子

知唔知林護走下坡成因?
我覺得不外乎被中文科拖跨,成也中文,敗也中文,不得不小心中文科。
又睇睇港島聖若瑟,英文科五級以上的可以有64.3%,但中文科卻只得20%。就算是四級或以上的成績,英文科是91.7%,一個相當不錯的成績了,但中文科卻只有58.1%,好像有點失衡,進退不據,相反荃官中文科卻有76.1%,英文科更有87.2%,這是一個相當平衡的比例。有時有d一路都有成績有口碑既學校都敵唔過中文的煎熬,真係「名牌難敵中文關,入U門檻變艱難」。

elbar  鄧, 曾 強勁成績 和 升大率 勝在夠均衡, 並不是一科英文可玩晒   發表於 13-10-3 14:26
jaci  林護是英文通識, 不知影響有幾大; 另外, 荃官核心科考得好好, 但選修科就差很多  發表於 13-10-3 14:10
:verycold: :verycold: :verycold:

數據全是朋友告知的,因她兩個小朋友都是讀林護,因她是家教會成員可能消息比較準確些,她說今年的確差過舊年,可能地區收生關係,因會考取消了,所以無得在中五時篩選學生,而DSE 是由中一讀到中六,林護只可以在中一自行收生時盡量收全級頭三名的學生,但收盡都是得43名學生,其他就靠攪珠,大家都知葵青區的小學質素一般,所以舊年第一年DSE成績已開始見到真章了,由舊年開始林護已不是像會考前百份百入大學了。

senkawa 發表於 13-10-3 13:56
林護上年(2011-2012)公佈了入U人數有126, 睇校務報告, 2010-2011中五有184人, 假設有4人留班, 最終有有180 ...
如果今年多返10個8個同學的數量,但又比舊年少了6個同學入U,一來一回就可以減少了10個8%。我諗校長呢個係說話的藝術,讓家長聽起來容易接受。

senkawa  絕對是說話的藝術!  發表於 13-10-3 14:10
:verycold: :verycold: :verycold:

mctl1995 發表於 13-10-3 13:10
嗰日我都有去,校長成晚都無講過今年入大學率只得5x%!校長只講了今年考生成績比去年好,但入到大學的比去 ...
如果入U人數較上年少6人, 即係有120人, 同樣根據2010-2011校務報告, 當年中四有198人, 假設又係有D留班之類, 最終有190人應考, 入U率就係63.2%, 如果應考人數多過190, 咁入U率就更低了!

jaci  林護是英文通識, 不知影響有幾大; 另外, 荃官核心科考得好好, 但選修科就差很多
--------------
好多band 1學校今年既通識成績普遍都係升高了,4級或以上的普遍有50%或以上。荃官有75%,鄧顯較激,有98.9%。而且通識既合格要求係2級,比起中、英主科低。所以我諗林護應該並不是被通識拖累!

jessimm  當學生全放熱門科目在JUPAS Band A 的choices,通識分數就會很重要。如果Band A 三個choice 都落空,則後果堪虞。選擇JUPAS Band A 的choice 都是好激的遊戲。  發表於 13-10-3 15:24

mctl1995 發表於 13-10-3 13:10
嗰日我都有去,校長成晚都無講過今年入大學率只得5x%!校長只講了今年考生成績比去年好,但入到大學的比去 ...

返回正題。

唔知林護今年會唔會將中文科成績列為收生既重要考慮。以前自行時可能收太多外區名牌小學的學生,英文可能會好,但中文個底唔好,點谷都難上。睇返屯門四大天王,稍為谷下中文,d中文成績已經好好,但英文就仍然谷唔上。中、英文呢d靠底子既科目,唔係話谷就谷!所以,有時真係會好諷刺架,有機會唔關派位果100個同學的事,就係自行的43個同學,英、數都好勁,唯獨欠了中文!

ohnono 發表於 13-10-3 14:27
jaci  林護是英文通識, 不知影響有幾大; 另外, 荃官核心科考得好好, 但選修科就差很多
--------------
好多 ...

我的意思是英文通識會不會比中文通識更消耗學生的時間, 從而令學生溫其他科的時間減少, 影響成績. 畢竟葵青區學生的英文底子不及傳統名校

elbar  當年會考時期四大地區名校在 文憑試 鄧, 曾 成績 能拋離 張, 林 主要原因之一   發表於 13-10-3 14:55

傳統名校(男校)的致命傷是core subjects 校本評核。校本評核佔公開試1x%,play hard work hard 的男生浪漫已成過去。

您們講得很有道理,我的朋友告知林護的中文和通識真的考得麻麻,林護家長在第一屆DSE 成績出後反映通識可否用中文教因始於地區小學的英文質素一般,但遭校長反對,校長說通識用中文教的話會令英文科的水平下跌,所以他堅持用英文教通識,這樣可保住英文科的成績和最叻個班學生,而中等或比較差的學生就不知點算啦 ! (我朋友就係一個例子,現在不斷找補習班,她時常怨學校迫學生參加合唱團和校際音樂節,我看到她都幾慘)

elbar  所以屯門百周 未來成績 是有機會 後來居上   發表於 13-10-3 16:08
jessimm  英文教通識是學校的promotion  發表於 13-10-3 15:55

Bamboo123 發表於 13-10-3 15:48
您們講得很有道理,我的朋友告知林護的中文和通識真的考得麻麻,林護家長在第一屆DSE 成績出後反映通識可否用中文教因始於地區小學的英文質素一般,但遭校長反對,校長說通識用中文教的話會令英文科的水平下跌,所以他堅持用英文教通識,這樣可保住英文科的成績和最叻個班學生,而中等或比較差的學生就不知點算啦 ! ...

校長很有道理,英文中學,除了中文/中史等外,其他科目自中一開始都會以全英語授課,學校平日以全英語溝通,同學亦習慣以英語討論,通識科用英語是合情合理的。若轉用中文便會有好成績,那麼學校不如轉制,開幾班中文班。

家長希望子女讀英文中學,又不放心以英文授課和考試。會否有點矛盾呢?

Yanamami  阿女校長亦有講過學校喺無花無假的英中,通識當然要用英文教啦~  發表於 13-10-3 17:31

回復 Bamboo123 的帖子

好有同感呀!我個細路又係不斷受老師壓力要參加好多活動,尤其校際音樂節最好全校出動,重要用音樂科平時分嚟威脅(我家孩子不是林護學生)感覺而家D學生係要賣藝維生!

ohnono 發表於 13-10-3 14:41
返回正題。

唔知林護今年會唔會將中文科成績列為收生既重要考慮。以前自行時可能收太多外區名牌小學的學生 ...就係自行的43個同學,英、數都好勁,唯獨欠了中文!
自行的43個同學離不開全級頭10,小學中文成績應該都不俗。

jessimm  小學中文無作文離題的陰影  發表於 13-10-3 16:11

ohnono 發表於 13-10-2 16:21
就係睇漏左個“Qualified for”。都唔怕,就算真係揀錯而入左曾肇添都係開心既! ...
原來的帖(已改了),會使人誤會曾記成績比QC好,若有人因此揀錯,放棄了QC而入了曾記,相信這家長未必會開心!

October. 發表於 13-10-3 16:07
自行的43個同學離不開全級頭10,小學中文成績應該都不俗。
所以,唔好睇少我地要呈上既小學校內成績表,裡面一目了然,你的中文會話、語文、作文、默書全部列晒出來。而且學校唔係睇你一次半次。而且還可以有面試,比篇文言文佢睇下又得,比篇閱讀理解佢睇,跟住考下佢又得,睇下佢答問題有無組織能力又得,方法可以有好多,如果重係顧住考奧數,只會吸引一班數學天才來卻嚇怕另一班中、英文或甚至常識根底好的學生!

C-Lai  講中我囡呀!  就係怕奧數而放棄自行考林護, 而家無後悔 !!  發表於 13-10-6 20:50

jessimm  小學中文無作文離題的陰影  發表於 3 分鐘前
-------------
甘就可能學校中文科策略漏洞及老師經驗唔多夠。另外一個可能,理科生多,佢地寧願做多幾條數,都唔耐煩構思作文大綱。

www 發表於 13-10-3 16:16
原來的帖(已改了),會使人誤會曾記成績比QC好,若有人因此揀錯,放棄了QC而入了曾記,相信這家長未必會開 ...

我地都唔知QC成績係點,淨係知佢出左幾個狀元、榜眼、探花咁咋。整體成績好可能曾記好過QC都未定。如果真係有家長揀成績既,去了曾記絕對唔會蝕底。

不過都多謝你比個機會我地去瞭解QC多D。選QC既同學和家長,希望佢地真係喜歡這間學校既傳統和歷史,成績只係其中一環節,但並不是全部,唔好入到黎之後發覺成績有唔對辦又鬧學校。QC絕對唔係一個鬥獸場,如果想搵鬥獸場的話,我諗應該搵錯了!

Yanamami  成績只係其中一環節,但並不是全部。。。。  發表於 13-10-3 17:27

October. 發表於 13-10-3 16:27
jessimm  小學中文無作文離題的陰影  發表於 3 分鐘前
-------------
甘就可能學校中文科策略漏洞及老師經 ...
新學制之下, 中英數通四科主修, 理科人真係好蝕底! 相信正因為呢個原因, 構成林護的入U率唔高...好多數學好的學生, 語文能力未必好, 三文一數之下, 的確好慘!
雖然話依家唔少大學都講計BEST 5, 但係, 中文冇3就一定冇機, 而中文拎3又對唔少理科人來說有點難度, 加埋通識, 雖然話只要有2就得, 但係, 通識既為主科, 你夠膽放軟手腳只求合格嗎??

引用:Quote:October.+發表於+13-10-3+16:27+jess

原帖由 senkawa 於 13-10-04 發表
新學制之下, 中英數通四科主修, 理科人真係好蝕底! 相信正因為呢個原因, 構成林護的入U率唔高...好多數學好 ...
不如揾真正的林護家長發表一下,以上多個回覆同林護校長講的有些出入!

MrsWong 發表於 13-10-4 19:11
不如揾真正的林護家長發表一下,以上多個回覆同林護校長講的有些出入!

...
睇校務報告的確大約計得到入U率啦! 林護入U率不如想像中的好, 應該是事實?
‹ 上一主題|下一主題