用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 為北區家長打打氣!
樓主: Jen123
go

為北區家長打打氣! [複製鏈接]

引用:Jen123,絕對認同你的,其實很多有子女的家

原帖由 Miulo 於 13-01-21 發表
Jen123,絕對認同你的,其實很多有子女的家長也會身同感受,當自己的子女本來應有的東西給人掠奪,我們會不 ...
我地做普通市既點爭取到D 咩, 我不是北區家長,但我都好明白佢地,眼白白看到自己仔女既野比人爭走,但又唔可以做到咩,政府為左擦阿爺鞋我想這幾年間不會有咩會變,港人家長要團結,因為這可能場長久戰,大家諗下六年後爭中學,之後到大學都係這班人去爭,將來出來做野又係,但政府係一個好短視既政府,可能佢養緊一班所謂的自己人來對抗我們港人仔女,今日係北區,下年可能去到九龍香港,如果有遊行我一定出去支持,反雙非

回覆:LOVELY-BABE 的帖子

我地係咪可以唔交稅呢,我唔想我們港人辛苦搵返來的血汗錢去包佢地讀書,醫療。其他福利

sukitelfold 發表於 13-1-22 00:00
<<不是只有批評,少少建議如下>>短期繼續借位,在一些重災區如北區、屯元區等加位加班別,活化已被殺校 ...

喂你個idea唔錯喎, 有咩辦法email去政府度反映。跨區學童交通津貼呢個提議唔錯, 但要係父母有香港身份證至可以申請, 申請人係父母, 唔係小孩, 咁雙非家長就無得申請喇。津貼幾百蚊都好喎。Good idea。

回復 Joycemom 的帖子

唉, 唯有希望好好教育這班小孩子, 日後可以成才, 可以回饋社會咁囉。希望佢哋可以爭氣啲。

回覆:為北區家長打打氣!

朋友的女兒在北區一小學讀小四,她班中超過一半是過關返學的同學,她話在課堂上很難聽到老師教書,因為同學都大聲講話,又不守規則,老師要花時間去管秩序。朋友又擔心要女兒跨區返學,長途跋涉!到底政府會有實質的措施去平衡中港學童的文化差異呢?既然政府又要安排跨境學童來港讀書,又要安撫本區學生,政府高官可否推出融和兩地學童的措施呢

除了小一派位受影響外, 入到讀緊都受到嚴重影響. 佢哋有D連ABC都唔識, 拖慢晒全級進度.
仲有其他衣食住行.............我而加好憎落街, 一落街就好似返咗大陸咁, 藥房多過七仔.........
我好掛住以前街坊舖的香港!!

swmami    發表於 13-2-14 00:58

Support

回覆:1773 的帖子

社會環境改變很多,唯有好好努力,裝備好自己啦!努力用正面態度面對逆境,機會從來只是留給有準備的人!北區家長們、小朋友們努力!香港人努力!祝蛇年,大家生活愉快、身體健康、一家人齊齊整整。

很難和諧

sukitelfold 發表於 13-1-22 11:35
做下功課先啦!!!

廢柴家傭放賊入屋, 只能痛恨家傭? 不能痛賊仔??? 因為他們天生就是賊, 不能怪他, 怪就怪自己看唔住個家傭!! 家長們聽不懂, 就快去做功課, 你們不夠.

日本仔打中國, 不能怪日本仔, 只怪以前的中國軟弱無力, 家長們如聽不懂, 就快去做功課, 你們真不夠人家高...

大家多做功課啦, 但這功課我不做了, 不想壞腦...

祝新一年, 北區家長, 個個幸運地派到原區學校. 並希望政府能處理好雙非問題.
‹ 上一主題|下一主題