用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: zzmom
go

.... [複製鏈接]

marcuscyrus 發表於 12-10-25 23:38
是你迫她嗎?
我d仔初寫字時真係要幾肉酸有幾肉酸,我剩係叫佢地每份功課揀3個覺得自己可以再寫靚d o既出黎 ...
不過寫字, 我隨咗筆順,字體亦有少少要求不要太難看

kayeeian 發表於 12-10-25 23:57
我諗谷唔谷唔係只睇功課多少,仲有課程深淺同評估機制。其實好多國家六歲前唔寫字,我只希望佢晌人生咁重要 ...
係..如果我身處外國,我都唔一定會行返依家條路,可惜我在香港,最慘係我自己本身見太多細路仔的成長!不過你提及建立自信自我形象,我覺得唔一定同課程相對立。
我d仔其實從來都唔知自己評估係咩事,對佢地黎講同做功課冇分別,我仔畢埋業連自己張成績表都未睇過一次,雖然佢成績唔錯,佢o既自信是在其他方面建立的,因為我堅持頭3-4係乜野課外活動都唔學,由我去觀察佢地的強弱項。
細佬就更加傻豬,好似一個bb咁,派評估範圍o個時仲好happy同我講:媽咪我就快評估啦wor,即係要做d咩阿
在km,評估同功課做的都大同小異,不過又係o個句,我d仔在應付上不太吃力,我自然覺得不是谷,起碼我地3年來一次默書都唔會有,我的教育宗旨是欣賞佢地做到o既野,做唔到o既我去協助下佢,暫時黎講,大家都配合得算係咁囉

引用:Quote:原帖由+kayeeian+於+12-10-25+發表我

原帖由 De_baby1 於 12-10-26 發表
好建立好既自信同好既自我形象,同6歲前唔寫字有咩關係?
即係我覺得六歲前嘅重點唔係做幾多功課同識幾多字!純個人目標

我好似hijack左樓主個主題,我純粹想分享下我的兒子在km的經驗,至於以上3間如何選,要留待自己去選擇了,祝大家的小朋友都能入讀心儀的學校

回覆:ccarol 的帖子

我小朋友之前也讀過 KM, 他也學了很多知識和生字,返學都好開心,我也喜歡 KM 的敎學 approach.
我也覺得老師唔太識 handle 某 d 學生 (或者只係教我小朋友的老師)。所以我好明白遇到好/啱 key 的老師好緊要。
我小朋友是比較 active, 多咀 type.

引用:Quote:marcuscyrus+發表於+12-10-25+23:38+

原帖由 LL222 於 12-10-25 發表
當然不是,你會迫你小朋友去填16隻色嗎?有時我都火架、喂,油彩虹嗎?
我仔而家K3,佢都係咁!

回覆:YORK vs VICTORIA vs KEENMIND

或者咁講,睇下你想考咩小學。

今年經驗,由六月開始嘅面試,所有小學面試都要寫中、英文名,無論活動定傳統學校!
部份谷d嘅學校,更有試卷要做。
所以,或者可以參考下升小一嘅學校,鍾意邊類就報邊間!

bettywong80 發表於 12-10-24 12:00
Keenmind, York then Victoria
Vic is v hea, they have not even started writing Chinese characters in  ...
Agreed.... not just hea.....My daughter took playgroup in Vic.  The teacher could answer mobile phone many times when teaching the class.....Teachers have no heart.... I prefer Keenmind.....York is too pragmatic..

marcuscyrus  playgroup 同常規班應該不一樣吧?  發表於 12-10-28 01:00

OooMyGod 發表於 12-10-27 23:27
Agreed.... not just hea.....My daughter took playgroup in Vic.  The teacher could answer mobile phon ...
You can feel from talking to teachers.  Headmistress at Vic has an eye over her head.  you can feel something when talking to her.

Iamfive 發表於 12-10-27 20:20
我仔而家K3,佢都係咁!

昨日帶囡囡第一次去上畫畫班, 老師評語 "顏色及構圖豐富", 原來係咁, 我誤會咗佢!
‹ 上一主題|下一主題