用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ..............
樓主: jlbb1
go

.............. [複製鏈接]

回覆 1# winifred102 的文章

註:本人只是一名普通家長,小朋友亦不是在KV唸書。以上只是個人愚見感想。

kv was the third one we had interview this year, it was the nicest one and the arrangement was excellent. we don't need to queue up for long and the wole process was smooth.

every staff there was indeed very polite, even the amah. the intereviewers? ours were very cheerful and drew my son's attention right away.

among toddlers, girls are more expressive and mature, if they didn't split boys and girls to two streams, very likely kv will be a girls' kinder.

原帖由 jlbb1 於 11-11-6 17:13 發表
睇清楚少少人地寫乜, 係人都知1個家長in,  想講應同其他學校一樣, 係1個入去課室in, 唔係只係1個入學校裡面呀..學校大與細又有何干?? 有學校仲細個kv, in既人又好多, 小朋友+家長...0米一樣比人入去學校裡面, 跟住1個家長入去課室in...明唔明呀你...佢地0甘做, 可能係名校原因, 唔驚比人講0羅..你叫人做多d功課, 可能人地仲多過你喎

我做好少功課,剩系知道呢D zar,同埋我知道曬既話,移動雙腿走去樹蔭下休息咁lor!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2160046&extra=&page=2
“舊年就唔知,往幾年(我兩個仔)都係由兩個老師見,一個問家長,一個問小朋友,同時問,大人無得幫小朋友答。學校只係比一個家長入內。”
http://forum.edu-kingdom.com/redirect.php?tid=2167695&goto=lastpost
“星期六同小兒見完....因為早到,門外等了半個小時有多 百多家長小孩企在馬路旁等 準時11:15開門
一位家長陪同入內(小兒由媽媽陪同)...男女分開考
兩位老師(一位二十多歲..一位四五十多歲)一同考...各位家長請留意”

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1682147
一去到就得一個家長入學校, 另一個要係學校出面得(已有成幾十人係對面公園等, 包括我老公)”

四年前我們面試kv己經是這樣安排的,當時覺得完全無問題,反而只需30分鐘便完成面試覺得非常滿意(因大人在外等事小,小朋友可免大長時間的疲勞最重要)。
也想一提其實KV身為全港最多人想入讀的幼稚園之一也算是很有教學良心的,每月學費只是$2477x10而過去幾年從沒加學費(我十分相信加到4-5000也唔優無學生),唔計校車和校服外每月差不多係零雜費,比起一些生意人開所謂「學店」巧立名目的收費來說有良心得多。

我過去3年日日送小女返學,講真kv出面又真係有好多樹蔭喎,唔信去Google Map望下個實景圖就知!

原帖由 jlbb1 於 11-11-6 20:54 發表
0甘都比你搵到樹蔭, 真犀利!!! 如果有0甘多樹,唔知點解仲有0甘多家長仲汗流浹背..其實都唔使搵樹添喇...移動雙腿走去又一城0米仲好, 有冷氣歎...

quote]原帖由 TiTiTiTi 於 11-11-6 11:44 發表 http://forum.edu-ki ...

You are really bad luck.  KV is not your cup of tea.  Forget it so that you won't feel regret and concentrete on your other interviews.  To me,  i love this school and my elder son is surprisingly doing well with this school.  I hope my younger daughter can have a chance to be accepted.

原帖由 3wa4 於 11-11-6 17:52 發表
各位, 由於我地interview時太緊張, 無問到老師, 請問知唔知道幾時有result 呢? 謝謝

好似三至四個星期會有結果!

原帖由 jlbb1 於 11-11-6 20:54 發表
0甘都比你搵到樹蔭, 真犀利!!! 如果有0甘多樹,唔知點解仲有0甘多家長仲汗流浹背..其實都唔使搵樹添喇...移動雙腿走去又一城0米仲好, 有冷氣歎...

quote]原帖由 TiTiTiTi 於
11-11-6 11:44 發表 http://forum.edu-ki ...

我覺得只準一個家長入去同男女分開有咩問題?你報得kv,都希望自己小朋友入到去讀,學校既安排你都要接受架啦,而且佢地in完係喺另一邊門口出返去,唔通你in完行返轉頭叫返你d親戚一齊再穿過間房出去咩!一係你去到門口知道有咁既安排,你咪走唔好in囉,但係你又唔會呀!
而且佢地既安排好好,前後唔駛20分鐘搞惦,就算係出面等都唔係好耐姐!

其實樓主都係想發表吓意見... 跟住就係咁俾人插... 唉.. 我都覺得O係呢邊真係唔可以對D學校有-VE COMMENT... 我之前COMMENT YORK又係俾D YORK家長狂插... 講事實都係咁... 包容性好低....

原帖由 wishwong 於 11-11-7 09:30 發表
其實樓主都係想發表吓意見... 跟住就係咁俾人插... 唉.. 我都覺得O係呢邊真係唔可以對D學校有-VE COMMENT... 我之前COMMENT YORK又係俾D YORK家長狂插... 講事實都係咁... 包容性好低.... ...

agree with you~~

樓主覺得KV唔好咪唔好lor
個個人要求唔同
有人覺得一間好既幼稚園要由份application form / interview 安排 / 收生通知 / 老師要個個四萬咁口...., 全部都要另到家長覺得好先係一個好學校;

有啲人聽到係名校就唔理乜都好, 都話好

其實你地個interview, 都唔一定係學校in 你, 你地都係in 緊間學校

覺得間學校唔啱你咪收咗都唔好讀lor

我都覺得好, 因為開了個後門比家長入內, 有樹蔭, 另外, 當日因為我吃了藥, 所以先生同女兒入內面試, 我在後門等, 有些暈, 他們就給凳子我坐下, 還很關心地問我要不要藥油, 面試亦不過30分鐘, 女兒出來後亦很開心, 我覺得已是很好的安排了

原帖由 wishwong 於 11-11-7 09:30 發表
其實樓主都係想發表吓意見... 跟住就係咁俾人插... 唉.. 我都覺得O係呢邊真係唔可以對D學校有-VE COMMENT... 我之前COMMENT YORK又係俾D YORK家長狂插... 講事實都係咁... 包容性好低.... ...

我帶小朋友去INTERVIEW,, 都有過好好同好唔好既經驗.. 就當係俾個機會比自己同小朋友FEEL吓鍾唔鍾意間學校...
有試過小朋友O係學校等30MINS都嫌耐.. 等兩個鐘都未發脾氣... 未IN過都唔知邊間適合...
其實家長而家閒閒地都APPLY10間8間...幾間唔滿意都冇緊要...

原帖由 RebecChan 於 11-11-7 09:49 發表

agree with you~~

回覆 55# danielmama 的文章

Can't agree more
‹ 上一主題|下一主題